‘Suriye anayasa komisyonu kuruluyor’
Kuruluş çalışmalarını BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın yürüttüğü Suriye anayasa komisyonunun Ekim ayının sonuna kadar kurularak çalışmalara başlaması planlanıyor.
ABD Dışişleri Bakanlığı yazılı bir açıklama ile New York'ta bir araya gelen ABD, Fransa, Almanya, İngiltere, Mısır, Ürdün ve Suudi Arabistan dışişleri bakanlarının Birleşmiş Milletler’den (BM) Suriye'de siyasi bir geçişi teşvik etmek için kısa sürede gerekli adımları atmasını istediği bildirildi.
ABD Dışişleri Bakanlığı açıklamasında Suriye'deki çatışmayı sona erdirmek için kararlı bir diplomasi ve uluslararası siyasal bir iradenin gerekliliğine vurgu yapılırken "Suriye'deki savaşın askeri bir çözümü yok ve siyasal bir çözüme de alternatif yok" ifadesine yer verildi.
Suriye'de askeri çözüm arayanların, sadece bölgedeki tehlikeli tırmanışın artmasına ve krizin daha geniş bir bölgeye yayılmasına neden olacağı belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi:
"Bu sebeple biz, ABD, Fransa, Almanya, İngiltere, Mısır, Ürdün ve Suudi Arabistan dışişleri bakanları olarak, BM Güvenlik Konseyinin 2254 sayılı kararı uyarınca Suriye'deki çatışmaya siyasi bir çözüm bulmak adına yeni bir anayasa ve tüm Suriyelilerin katılabileceği özgür ve adil bir seçim altyapısı oluşturmak için acilen anayasa komitesinin toplanmasını talep ediyoruz. Bu konuda BM'nin Suriye Özel Elçisi'ne 31 Ekim'e kadar Güvenlik Konseyine rapor vermesi çağrısında bulunuyoruz."
İLGİLİ HABER: İDLİB’İ TERK EDENLERİN NEREYE GİTTİĞİ BİLİNMİYOR
ÇAVUŞOĞLU: YENİ KURULACAK ANAYASA KOMİSYONUNA DESTEK VERİYORUZ
Öte yandan Amerikanın Sesi’nden Can Kamiloğlu'nun haberine göre New York’taki resmi temaslarını bitirip Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretine katılmak için Almanya’ya gidecek olan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya’ya hareketinden önce New York’ta gazetecilere temaslarını değerlendirdi. Çavuşoğlu, İdlib anlaşmasının Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Başkanı Putin’in başarısı olduğunu, İran’ın da bu anlaşmaya destek verdiğini söyledi.
Suriye’de çatışmaların tamamen durması yolunda çaba gösterdiklerini belirten Çavuşoğlu, "Bizim amacımız, özellikle siyasi sürecin önündeki en büyük engel olan çatışmaları tamamen durdurmak ve insani dramların önüne geçmek. Siyasi süreci hızlandırmak, şimdi bunun için yeni bir fırsat doğdu. Yeni kurulacak anayasa komisyonuna da çok güçlü destek veriyoruz" dedi.
"EN GEÇ BU YIL İÇİNDE KOMİSYONUN FAALİYETE GEÇMESİNİ BEKLİYORUZ"
Çavuşuoğlu, bir gazetecinin Soçi mutabakatıyla ilgili sorusunu da şöyle cevapladı: "Bu konuda teknik çalışmalar devam ediyor. Bu silahtan arındırılmış bölge diye adlandırdığımız alanda çalışmalar seyrinde gidiyor. Her şey takviminde tıkır tıkır işliyor. Bundan sonraki süreçte de birlikte çalışacağız. Her iki tarafta da ihlaller olabilir. Anlaşmanın uygulanması için beraber çalışacağız ama anayasa komisyonunun da bir an önce kurulup görevine başlaması konusunda kararlılığımızı bir kere daha ortaya koyduk" dedi.
Çavuşoğlu anayasa komisyonunun kurulması çalışmalarına ilişkin ise takvimin BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura tarafından oluşturulacağını belirterek, "Biliyorsunuz muhalefet adına elli kişilik listeyi biz verdik. Rejim adına da Ruslar verdi. Biraz gecikti. Birde sivil toplundan oluşan bir liste var bu üç listeden 15’er kişiyi de Mistura seçiyor ve bunlardan bir anayasa komisyonu oluşturacak. Sivil toplum örgütünden oluşacak listeyle ilgili biraz tartışmalar var. Biz de burada arabuluculuk yapıyoruz. O meseleyi de kısa sürede hallettikten sonra önümüzdeki ay, en geç bu yıl içinde bu komisyonun kurulup faaliyete geçmesini öngörüyoruz" dedi.
BM GÜVENLİK KONSEYİ KOMİSYONUN KURULMASINA DESTEK VERİYOR
BM Güvenlik Konseyi tarafından yapılan ortak açıklamada, Mısır, Fransa, Almanya; Ürdün, Suudi Arabistan, İngiltere ve ABD dışişleri bakanlarının Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararı temelinde Birleşmiş Milletler'in Suriye'deki krize siyasi çözüm bulma çabaları çerçevesinde derhal bir anayasa komisyonu kurulmasına destek verdiği ifade edilmişti.
BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, BM 73. Genel Kurulu kapsamında düzenlenen bir panelde, Suriye'de BM öncülüğünde yeni bir siyasi süreç için çağrı yapmış, anayasa komisyonu için bir an önce çalışmalara başlanması gerektiğini vurgulamıştı.
ABD'nin Suriye Temaslarından Sorumlu Özel Temsilcisi James Jeffrey de Suriye'de diasporanın da katıldığı BM gözetiminde bir seçim yapılması gerektiğini belirterek, anayasa komisyonunun da daha fazla gecikme olmadan ekim ayında BM Güvenlik Konseyine rapor sunması gerektiğini ifade etmişti. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)