Suriye İdlib sınırına askeri sevkiyata hız verdi

Suriye İdlib sınırına askeri sevkiyata hız verdi
Görüştüğümüz Mukameve Suriyyi lideri Mihraç Ural, Suriye hükümet güçlerinin ülkenin İdlib vilayetine doğru hareket ettiğini ve büyük bir yığınak yaptığını belirtti.

Ahmet NESİN 


ARTI GERÇEK - Suriye ordusu İdlib’e ağır silahlarla eşliğinde asker sevkiyatına hız verdi. Bu durum bölgede yaşayan insanların bir kısmı göç hazırlığına yöneltti. Suriyeli emekli bir general, Şam ve Moskova’nın İdlib’i kontrol etmeye kararlı olduğunu söyledi.

Rus savaş uçaklarının, Suriye hükumeti güçleri ve İranlı milisleri ile birlikte son günlerde İdlib çatışmasızlık bölgelerini havadan ve karadan yoğun bir şekilde bombardımana tabi tuttukları bir dönemde Suriye ordusunun bölgeye ağır silahlar eşliğinde asker sevkiyatı yapması dikkat çekiyor.

Görüştüğümüz Mukameve Suriyyi lideri Mihraç Ural, Suriye hükümet güçlerinin ülkenin İdlib vilayetine doğru hareket ettiğini ve büyük bir yığınak yaptığını belirtti.

'M4 YOLU NE KOŞULDA OLURSA OLSUN İDLİB'E AÇILACAK'

Ural hükumet güçlerinin Cebel el-Zawiya bölgesini kontrol etmek için hazırlık yaptığını, Rus ve Suriye savaş uçaklarının, Erdoğan ile Rus mevkidaşı Vladimir Putin arasında geçtiğimiz çarşamba günü gerçekleşen zirve öncesinde verdikleri beş günlük aranın ardından hava saldırılarına bu sabah yeniden başladığını aktardı. Harekâtı Kaplan komutasından 25. fırka (kolordu) harekâtı üstlendi ve siyasi işaret beklenmektedir. Mukaveme Suriyyi güçleri -başında da ben- bu harekata hazırlıklarımızı tamamladık. M4 otoyolu İdlib’e ne koşulda olursa olsun açılacak.

Kaplan güçlerinin emekli olan general ve askeri uzmanı Turki el-Hassan ise Rusya ve Suriye hükumetlerinin İdlib’i kontrol etme konusunda karara vardıklarını söyledi.

Emekli general el-Hassan, "Moskovada yapılan Esad-Putin görüşmesinde İdlib'i kurtarmak için karar aldılar. Bu kurtarma planı da iki ihtimalli olacaktır. İlk ihtimal ki bu en iyi yoldur. Diğer bölgelerde olduğu gibi buraların da anlaşma yolu ile merkezin kontrolü altına girmesidir. Bu belki de İdlib'de gerçekleşebilir. Erdoğan ile Putin arasında 5 Mart 2020’de bir anlaşma yapılmıştı. Anlaşmanın aşama aşama uygulanması ve Türkiye'nin bölgeden adım adım çekilmesi bekleniyor ve bu aşama aşama uygulanacaktır" dedi.

'ÖNÜMÜZDEKİ SÜREÇ ERDOĞAN İÇİN ZORLU GEÇECEK'

Yabancı grupları Suriye'nin kuzeyinden çekeceğini" dile getiren Mihraç Ural ise şunları ekledi:

"Erdoğan, 5 Mart 2020’de Moskova’da varılan anlaşmayı şu ana kadar uygulamadı. Bu nedenle 2 temel görevin yerine getirilmesi bekleniyor. Birincisi, terör gruplarını diğerlerinden ayırmak ve yabancı grupları Suriye'nin kuzeyinden çıkarmak. İkincisi ise Halep ile Lazkiye arasındaki M4 yolu başta olmak üzere bölgeden geri çekilmeleri ve buraların teslim edilmesi. Ama sürekli gerekçeler üretip bunu yapmadılar. Erdoğan ne yaparsa yapsın gelmekte olan sondan kaçamayacaktır. Tüm hazırlıklar yapılmıştır. Önümüzdeki süreç oldukça zorlu geçecektir Erdoğan için."

Öne Çıkanlar