Sürücülerden 'bağış' adı altında zorla para toplanıyor

Sürücülerden 'bağış' adı altında zorla para toplanıyor
Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Geliş'in başkanı olduğu dernek için 7 ayda 1 milyon 500 bin TL'yi aşkın para toplandı. Geliş, 'Başka yerlerde daha fazla ücret alınıyor' diye savundu.

Şırnak'ın Silopi ilçesinde, İl Özel İdaresi denetiminde olan Silopi TIR Parkı'na giriş yapan her araç sürücüsünden "bağış" adı altında makbuzla zorla 5 TL alınıyor. Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Geliş'in başkanı olduğu "Profesyonel ve Amatör Spor Kulüplerini Destekleme ve Geliştirme Derneği" adı altında kesilen ve 7 ayı aşkın bir süredir devam eden uygulamadan şu ana kadar 1 milyon 500 bin TL'yi aşkın para toplandığı öğrenildi. 
Duruma tepkili olan araç sürücüleri, kentteki amatör spor kulüplerine aktarılmak üzere kendilerinden zorla alınan parayı ödememeleri durumunda araçlarının çıkışının yapılmadığını ve cezalarla karşılaştıklarını ifade etti.

'ZORLA ALIYORLAR, VERMEDİĞİNDE ÇIKIŞINI YAPMIYORLAR' 

Her ay 3 kez TIR Parkı'na giriş yaptığını belirten sürücülerden Bozan Solmaz, gün içerisinde bini aşkın aracın parka giriş yaptığına dikkat çekerek, "Bu paranın nereye gittiğini bilmiyoruz. Zorla alıyorlar. Vermediğinde kartını okutmuyor, çıkışını yapmıyorlar" dedi. 

Bu durumu kabul etmediklerini belirten Solmaz, tepkisini "İsmi 'bağış' ama zorunlu yapmışlar. Canı isteyen verir, canı istemeyen vermez. Zenginlerden alsınlar" sözleriyle gösterdi.

'BU MAFYA İŞİ'

Ayda 4 kez parka giriş yaptığını dile getiren Sait Özen isimli sürücü ise, "Bu parayı vermek istemiyoruz. Fakirler için olsaydı verirdik. Spor kulüpleriyle ne işimiz var. Bu mafya işidir. Bağışsa neden 'illaki vereceksin' diyorlar?" diye sordu.
Özen, kabul etmediklerini söylediği bu uygulamaya son verilmesi konusunda yetkililere çağrıda bulundu. 

GELİŞ: DİĞER YERLERDE DAHA FAZLA ALINIYOR 

Konuya dair Mezopotamya Ajansı'nın ulaştığı Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Geliş ise, birçok yerde böylesi uygulamaların olduğunu savundu. 

Federal Kürdistan Bölgesi’nin Zaxo ve diğer gümrük parklarında daha fazla ücret alındığını öne süren Geliş, sürücüleri buna tepki göstermemekle eleştirdi. Geliş, toplanılan paranın kentteki öğrenciler, spor kulüpleri ve engellilere aktarıldığını ileri sürdü.

Öne Çıkanlar