Süryani Mezarlığı'ndan çıkarılan kemiklere ne oldu?

Süryani Mezarlığı'ndan çıkarılan kemiklere ne oldu?
'İnşaat sırasında mezarlar ve mezar taşları iş makineleriyle taşınmıştır.'

HDP Mardin Milletvekili Tuma Çelik, Dargeçit'teki toplu mezar ile üzerine Millet Bahçesi yapılan Süryani Mezarlığı'nı Meclis'e taşıyarak, "Dargeçit’te yapılan Millet Bahçesi inşaatında çıkan kemikler ne yapılmıştır" diye sordu.
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletvekili Tuma Çelik, Dargeçit'in Akyol (Derêca) kırsal mahallesine bağlı Libka Kanîya mezrasında bir mağarada bulunan toplu mezardaki kemikler ile Süryani mezarlığının bulunduğu alana Millet Bahçesi ve düğün salonu yapılmasına ilişkin Meclis’e soru önergesi verdi. Park ve düğün salonun yapıldığı alanın bir süredir gömü yapılmayan Süryani Mezarlığı olduğuna dikkati çeken Çelik, "İnşaat sırasında mezarlar ve mezar taşları iş makineleriyle taşınmıştır" diye belirtti. 
 
Çelik, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması talebiyle önergesinde şu sorulara yer verdi:
 
"* Mardin Dargeçit’te yapılan Millet Bahçesi inşaatında çıkan kemiklere ne yapılmıştır?
 
* Söz konusu inşaat alanın mezarlık alanı olduğu bilindiği halde neden mezar sahiplerine ya da Mardin’de bulunan Süryani vakıflarına ya da derneklerine bilgi verilmemiştir?
 
* Kayyım tarafından yönetilen Mardin Büyükşehir Belediyesi kayıtlarına göre, Dargeçit ilçesinde kaç adet Süryani mezarlığı bulunmaktadır?
 
* Kayyım tarafından yönetilen Mardin Büyükşehir Belediyesi kayıtlarına göre, Mardin kent genelinde kaç tane Süryani mezarlığı bulunmaktadır?
 
* Kayyım tarafından yönetilen Mardin Büyükşehir Belediyesi kayıtlarına göre, Mardin kent genelinde kaç tane Ermeni mezarlığı bulunmaktadır?
 
* Kent genelinde yapılan inşaat ve kazı çalışmalarında başka insan kemiklerine rastlanmış mıdır?
 
* Herhangi bir mezarlık alanında inşaat yapılacağı zaman hangi prosedür izlenmektedir?"

Öne Çıkanlar