SÜTAŞ'ın biyoenerji tesisinden sonra Bingöl’de balık ölümleri arttı

SÜTAŞ'ın biyoenerji tesisinden sonra Bingöl’de balık ölümleri arttı
Bingöl Merkez’e bağlı Çeltiksuyu köyünde, Sütaş'ın tesislerine yakın bölgede balık ölümleri gerçekleşiyor. Tesisin kirliliğe neden olduğunu belirten köylüler çözüm istiyor.

Remzi BUDANCİR


+GERÇEK- Bingöl merkez Çeltiksuyu (Madrag) köyünde bulunan Göynük Çayı'nda son yıllarda aralıklarla görülen balık ölümleri, son bir haftada gözle görünür biçimde arttı.  Murat nehrinin bir kolu olan Göynük çayına giden köy sakinleri, yüzlerce ölü balıkla karşılaştı. Köyün hemen yakınındaki akarsuda bulunan balıkların toplu bir şekilde ölmesi köy sakinlerini kaygılandırdı. 

BALIK ÖLÜMLERİ SÜTAŞ TESİSİNE YAKIN BİR BÖLGEDE GERÇEKLEŞTİ

Köyde yaşayanlar, balık  ölümlerinin gerçekleştiği alanın Sütaş tesisine yakın bir bölgede olduğuna dikkat çekiyor. Köylüler ayrıca tesisten akarsuya sızıntının olduğunu iddia ederekson dönemde yaşanan toplu balık ölümlerinin bununla bağlantılı olduğunu belirtiyor. 

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK: KANALİZASYON HATTINA TIKANIKLIK VAR 

Balık ölümleri ile ilgili haberlerin basında yer alması üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı. "Bingöl'de balık ölümleri" başlığıyla haberlerin basında yer alması üzerine Tarım ve Orman İl Müdürlüğü personelinin bölgede inceleme yaptığının belirtildiği açıklamada, "Çeltiksuyu köyü kanalizasyon sisteminin doğal arıtma ile arıtılıp bölgeye deşarj edildiği, doğal arıtma sistemine gelen hatta tıkanıklık olduğu ve arıtmaya girmeden Göynük Çayı'na aktığı görülmüş olup söz konusu tıkanıklığın giderilmesi için İl Özel İdaresince gerekli çalışma başlatılmıştır" denildi.  Açıklamada, Sütaş AŞ'ye ait arıtma sularının Merkezi Laboratuvar Sistemince atanan yetkili laboratuvarlar tarafından 15 günlük periyotlarla analizlerinin yapıldığı, yapılan analiz sonuçlarının Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğüne düzenli olarak sunulduğu bilgisine yer verdi.
 
GÜRDEĞİR: SON İKİ YILDIR BALIK ÖLÜMLERİ YAŞANIYOR

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü SÜTAŞ tesisinde herhangi bir sorun olmadığını belirtse de bölgede yaşanan balık ölümleri devam ediyor. +Gerçek’e konuşan Çeltiksuyu köyü muhtarı Yüksel Gürdeğir, balık ölümlerinin son iki yıldır belirli aralıklarla gerçekleştiğini aktardı. Ölümlerin yaşandığı bölgeyi cep telefonu kamerası ile görüntüleyen Gürdeğir, çay üzerindeki sızıntıyı gösterdi. Kum ocaklarının, dere yatağındaki kumun çekmesi ile atık hattını taşıyan beton kolonlarının patlamasına neden olduğunu belirtti.

SÜTAŞ TESİSİNDE SIZINTI VAR ŞÜPHESİ

Gürdeğir’in sızıntı ile ilgili iddiası bununla da sınırlı değil.  Ayrıca bölgeye yakın SÜTAŞ tesisinin olduğunu hatırlatan Gürdeğir bunun da kirliliğe neden olduğunu söyledi ve sorunun çözülmesi için çağrı yaptı:  

"Bu tesiste biyoenerji üretiliyor.  Hayvan gübresi kullanılıyor. O bölgeden sızıntı olduğundan şüphe ediyoruz. Neden şüphe ediyoruz? Çünkü daha önce böyle bir olay yaşanmadı. Tesisin aktif olmasından dolayı balık ölümleri yaşandı. Son iki yıldır belirli aralıklarla balık ölümleri gerçekleşiyor. Çevre Şehircilik bir açıklama yaparak analiz sonuçlarının düzenli olarak verildiğini aktardı. Biz o analiz sonuçlarının olduğunu bilmiyoruz. Burada canlı türleri risk altındadır. Bu suyu büyükbaş hayvanlarımızda içiyor. Bu bölge ile ilgili gerekli araştırma ve incelemelerin yapılarak sorunun çözülmesini istiyoruz" dedi.

SÜTAŞ: DEREYE KARIŞAN DEŞARJ SULARINDA, KİRLİLİĞE YOL AÇABİLECEK HERHANGİ BİR MADDE BULUNMUYOR

Konuya dair +Gerçek'e açıklamada bulunan SÜTAŞ, Göynük Çayı’nda gözlemlenen balık ölümleriyle bölgede yer alan tesisin ilişkilendirilmesindenüyük üzüntü duyulduğunu ifade etti. Dereye karışan deşarj sularının arıtılarak her 15 günde bir örnek alınarak tahlil edildiğini de belirten şirket, "bugüne kadar çevreye, insana, suda ve karada yaşayan canlılara zarar veren maddelere rastlanmamıştır" ifadelerine yer verdi.

Yapılan son üç tahlil sunucunu da +Gerçek'le paylaşan SÜTAŞ, "Toprak, su, hava gibi doğal varlıkları doğanın emanetleri olarak gören grubumuzun, tüm faaliyetlerini bu anlayışla yürütürken onarıcı tarım ve sürdürülebilir süt hayvancılığı ilkelerine göre hareket ettiğini belirtiriz" diye açıkladı.

SÜTAŞ'tan yapılan açıklama şöyle:

"Öncelikle Göynük Çayı’nda gözlemlenen balık ölümleriyle bölgede yer alan tesisimizin ilişkilendirilmesinden dolayı büyük bir üzüntü duyduğumuzu ifade etmek isteriz.

İddiaların aksine tesislerimizden dereye karışan deşarj sularında, kirliliğe yol açabilecek herhangi bir madde bulunmayıp bu durum düzenli olarak yapılan tahlillerle de belgelenmektedir.

Arıtarak doğaya yeniden kazandırdığımız sulara yönelik olarak bakanlık tarafından atanan bağımsız akredite laboratuvarlarda 15 günde bir yapılan tahlillerde, bugüne kadar çevreye, insana, suda ve karada yaşayan canlılara zarar veren maddelere rastlanmamıştır. Ekte sizinle paylaştığımız son 3 tahlil sonucunda da bu durum açıkça görülmektedir. Geriye yönelik tahlil sonuçlarını da paylaşmaya hazır oluğumuzu bilmenizi isteriz.

Toprak, su, hava gibi doğal varlıkları doğanın emanetleri olarak gören grubumuzun, tüm faaliyetlerini bu anlayışla yürütürken onarıcı tarım ve sürdürülebilir süt hayvancılığı ilkelerine göre hareket ettiğini belirtir, durumu bilgilerinize sunarız.

Şirket tarafından gazetemize gönderilen tahlil sonuçları ise şöyle:

 

 

BİYOENERJİ NEDİR?

Muhtar Gürdeğir’in sözünü ettiği Biyoenerji, bitki ve hayvan atıkları kullanılarak elde ediliyor. TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası raporuna göre, Biyoenerji, bitki ve hayvan atıkları gibi organik maddelerin havasız ortamlarda fermantasyonu sonucu oluşan ve bileşiminde % 60-70 metan, % 30-40 karbon dioksit ve az miktarda hidrojen sülfür, hidrojen, karbon monoksit ve azot bulunan renksiz ve yanıcı bir gaz karışımıdır.  Ancak biyorenerji sürdürülebilir şekilde yürütülmediği takdirde gıda güvenliği için ciddi bir tehdit oluşturabilir. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar