Suudi Arabistan'ın Çöl Davosu ıssız geçecek
Çok sayıda Batılı hükümet ve iş dünyası temsilcisi, Cemal Kaşıkçı vakası sebebiyle gelecek hafta Riyad'da yapılacak yatırım konferansına katılımını iptal etti.
Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğunda kaybolmasıyla ilgili Suudi Arabistan'a verilen tepkilerin sayısı hızla artıyor. Birçok Batı ülkesinden hükümet ve iş dünyası temsilcileri, gelecek hafta Riyad'da düzenlenecek yatırımcılar konferansına katılmayacaklarını bildirdi.
Konferansa katılmaktan vazgeçtiğini Fransız Senat televizyonuna perşembe günü yaptığı açıklamada duyuran Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, katılımı için "koşulların uygun olmadığını" söyledi. Hollanda Maliye Bakanı Wopka Hoekstra da, aynı şekilde konferansa katılımını iptal etti. ANP haber ajansının aktardığına göre ise, Hollanda hükümeti, gelecek ay Suudi Arabistan'a düzenlenmesi planlanan ticari heyet ziyaretinin de iptal edildiğini duyurdu.
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas da, Cemal Kaşıkçı olayı nedeniyle Suudi Arabistan’a ziyaret planlarını ertelediğini duyurmuştu. İngiltere Ticaret Bakanı Liam Fox'ın Riyad'a gidip gitmeyeceğinin ise belirsizliğini koruduğu kaydedildi.
Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde da konferansa katılmayacağını açıklayan isimlerden. Lagarde dahil bir dizi önemli katılımcı Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'na girdikten sonra bir daha kendisinden haber alınamaması üzerine zirveye katılmaktan vazgeçti.
IMF Başkanı Christine Lagarde, geçen yılki zirvede Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın yanında böyle görüntülenmişti. Lagarde bu yılki zirveye katılmayacağını açıkladı.
ABD Maliye Bakanı Steven Mnuchin ise, söz konusu konferansa katılma planlarının Riyad ve Ankara'daki temaslarının ardından ABD'ye dönen Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile yapılacak istişarelerin ardından yeniden gözden geçirileceğini açıkladı. ABD Başkanı Donald Trump, Riyad'a mesafe almaya yanaşmamayı tercih etmişti.
BANKA VE ŞİRKET CEO'LARI DA GİTMİYOR
Konferansa katılımlarını geri çeken isimlerin arasında siyaset dünyasının temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda uluslararası şirketin CEO'su da yer alıyor. HSBC, Credit Suisse, BNP Paribas, Societe Generale, JP Morgan Chase, Mastercard, Ford, Uber ve Google Cloud'un üst düzey yöneticileri de konferansa katılmayacağını açıklayan önemli isimler arasında.
KİMLER HENÜZ KATILIMDAN ÇEKİLMEDİ?
Konferansın resmi web sitesinde önceden yer alan uzun konuşmacı listesi de katılım iptallerin sayısının artmasıyla birlikte siteden kaldırıldı. 23-25 Ekim tarihlerinde düzenlenecek konferansta Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın imzasını taşıyan ekonomik reformların tanıtılması planlanıyordu.
Zirveye 140 kuruluştan toplam 150 konuşmacının katılması planlanıyordu.
Uluslararası finansal danışmanlık şirketleri McKinsey, PricewaterhouseCoopers, Ernst & Young, BCG, Oliver Wyman ve Bain & Co 'Çölün Davosu'nun sponsorları olmaya devam ediyorlar.
Almanya merkezli Siemens ile araştırma geliştirme şirketi SWFI da sponsorlar arasında kalmayı sürdürüyor. Bu şirketlerden şu ana kadar sponsorlukların geri çekildiği yönünde bir açıklama gelmedi.
BBC'nin ulaşmaya çalıştığı sponsor firmaların tamamı ise soruları yanıtlamayı reddetti.
Organizasyonun bir diğer sponsoru danışmanlık firması Roland Berger, gelişmeleri ve pozisyonlarını değerlendirdiklerini ifade etti.
ABD merkezli yatırım bankası Goldman Sachs ise küçük bir delegasyonla zirvede yer alacak.
Çöl Davosu, Suudi Arabistan Varlık Fonu tarafından organize ediliyor ve üç gün süren zirvede firmalara Suudi Arabistan'da büyük iş anlaşmaları yapma imkânı sunuluyor.
SUUDİ ARABİSTAN İDDİALARI REDDEDİYOR
Evlilik işlemleri için 2 Ekim'de girdiği Suudi Arabistan'ın İstanbul'daki başkonsolosluğundan bu yana kendisinden haber alınmayan gazeteci Kaşıkçı konusunda Suudi Arabistan ile Türkiyeli yetkililerin konsolosluk binası, başkonsolosun rezidansı ve araçlarında ortak olarak yaptıkları inceleme Perşembe sabaha karşı sona erdi. Konuyla ilgili taraflardan bir açıklama gelmedi.
Türk yetkililer, Suudi gazeteci Kaşıkçı'nın konsoloslukta öldürüldüğüne inanıyor. Suudi Arabistan ise bu iddiaları reddediyor.
CİNAYET ŞÜPHESİYLE İLGİLİ YENİ İDDİALAR
Kaşıkçı'nın konsoloslukta öldürüldüğü iddialarına bir yenisi eklendi. New York Times gazetesi, çarşamba günü Kaşıkçı'nın ortadan kaybolmasıyla ilgili olarak 15 şüphelinin kimliklerinin tespit edildiğini ve söz konusu kişilerin Veliaht Prens ile ilişkileri olduğunu iddia etmişti.
Sabah gazetesi de perşembe günü yayımlanan haberinde New York Times'ın 2007'de Suudi Arabistan Londra Büyükelçiliği'ne atanmış diplomat ve Veliaht Prens'e yurt dışı gezilerinde eşlik etmiş olan Maher Abdulaziz Mutreb'e ait olduğu iddia edilen görüntüler yayınladı.
Bu habere göre Kaşıkçı'yı öldürdüklerinden şüphenilen 15 kişilik Suudi grubun sorumlusu olduğu iddia edilen Mutreb'in Kaşıkçı'nın konsolosluğa girmesinden saatler önce konsolosluk binasına girdiği, ardından Başkonsolos'un rezidansına gittiği ve birkaç saat sonra da İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan ülkeyi terk ettiğini fotoğraflar yayınlandı. (EKONOMİ SERVİSİ)