Tahir Elçi iddianamesi tamamlandı: Polislere ödül gibi ceza talebi

Tahir Elçi iddianamesi tamamlandı: Polislere ödül gibi ceza talebi
Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin cinayetne ilşkin hazırlanan iddianamede, 3 polis hakkında 'Bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermekten' 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası istendi.

Diyarbakır'da sokağa çıkma yasaklarının sürdüğü Sur ilçesinde, 28 Kasım 2015'te Dört Ayaklı Minare'nin yasakların ve çatışmaların son bulması için düzenlediği basın açıklaması sırasında öldürülen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin ölümüyle ilgili hazırlanan iddianame aradan geçen 5 yılın ardından tamamlandı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca tamamlanan 41 sayfalık iddianamede, Tahir Elçi ile aynı gün polisler Ahmet Çiftaslan ve Cengiz Erdur'un yaşamını yitirdiği olayın birleştirilmesi de dikkat çekti.

'POLİSLERDEN HANGİSİNİN ÖLÜMDEN SORUMLU OLDUĞUNUN TESPİTİ MÜMKÜN DEĞİL'

İddianamede, Elçi'nin vurulduğu ateş hattında, PKK'li olduğu belirtilen Uğur Yakışır ile Yakışır'ın yaraladığı sanık polisler S.T., F.T. ve M.S.'nin olduğu belirtildi. Polislerden hangisinin Elçi'nin ölümünden sorumlu olduğunun tespitinin mümkün olmadığına yer verilen iddianamede, sadece 'polislerin kuvvetli suç şüphesi altında oldukları' ifadesi kaydedildi. Ayrıca iddianamede 2 PKK’linin silahından çıkan mermilerden birinin Tahir Elçi'ye isabet etmiş olabileceği de iddia edildi.

İddianamede, sanık polisler M.S., F.T. ile S.T.'nin 'bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermekten' 2 yıldan 6 yıla kadar hapsi istendi.

YAKIŞIR İÇİN 3 KEZ MÜEBBET İSTENDİ

İddianamede, Yakışır'ın ise '2 polisi öldürmek, ülke birliğini ve bütünlüğünü bozmak'tan 3 kez ağırlaştırılmış müebbet, Elçi'yi 'olası kastla öldürmek'ten' 20 yıl, polis memuru S.T.'yi 'öldürmeye teşebbüs'ten 20 yıl, 'izinsiz silah bulundurmak'tan 5 yıl olmak üzere toplam 3 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 45 yıl hapsi istendi. (M.A)

Öne Çıkanlar