Taliban'dan iki kez kaçan Jalal: Asla değiştiklerine ve kadınlara hak tanıyacaklarına inanmıyoruz

Taliban'dan iki kez kaçan Jalal: Asla değiştiklerine ve kadınlara hak tanıyacaklarına inanmıyoruz
Jalal, '20 yıl hak ve özgürlük mücadelesi verdik. Bir yerlere gelmiştik. ‘Hak ve hukuklarımız var’ diyebiliyorduk. Ama maalesef tekrar karanlığa gömülmek bize çok acı geldi' dedi.

Taliban’ın 15 Ağustos’ta Afganistan'ın başkenti Kabil’i ele geçirmesiyle birlikte özellikle kadın hakları ve birçok hak ihlali yaşanmaya başladı. Dini çerçevede kadın haklarına dikkat edeceklerini söyleyen Taliban’ın, ilk icraatlarından birisi kadınların çalışma ve eğitim hakkını engellemek oldu.

ÇOCUKLARINI ALIP TÜRKİYE'YE GELDİ

Taliban yönetiminde yaşamak istemeyen on binlerce kadın ise başka ülkelere sığındı. Bu kadınlardan olan Walwala Jalal, Taliban Kabil’i ele geçirmeden 3 gün önce ülkeden ayrılarak Türkiye’ye döndü. Taliban’ın 1996’da yönetimi ele geçirdiği dönemde de ülkede olan Jalal, 2001 yılında ailesiyle birlikte Türkiye’ye yerleşti. Türkiye’de eğitimini tamamlayan Jalal, 2018 yılında ülkesine geri dönerek çalışmaya başladı. Fakat Taliban’ın yeniden kentleri ele geçirmeye başladığını gören Jalal, 12 Ağustos 2021'de çocuklarını da alarak, Türkiye’ye geldi. Geçtiğimiz ay Afgan kadınlarla dayanışmak için Ankara'da İpekyolu Medeniyetler Derneği’ni kuran Jalal, dernek bünyesinde Afgan kadınlarının sesini dünyaya duyurmak istiyor.

'TEKRAR KARANLIĞA GÖMÜLMEK BİZE ÇOK ACI GELDİ'

Taliban yönetiminde travmatik bir çocukluk geçirdiğini söyleyen Jalal, çocuklarının da bu travmaları yaşamasını istemediğini belirtti. Bu travmaların ömür boyu unutulmadığını aktaran Jalal, "Afganistan’da 20 yıl önceki Taliban yönetiminde özellikle kız çocukları ve kadınların hiçbir hakkı yoktu. Yanınızda bir erkek olmadan dışarıya çıkma hakkınız bile bulunmuyor. Kız çocukları olarak erkek çocukların okula giderken izlemek çok acıydı. Hatta o dönemde kız çocukları, erkek çocukları kadar özgür bir şekilde dışarıda oyun bile oynayamıyordu. Böyle bir dönemden geçtikten sonra 20 yıl hak ve özgürlük mücadelesi verdik. Bir yerlere gelmiştik. ‘Biz artık varız. Hak ve hukuklarımız var’ diyebiliyorduk. Ama maalesef tekrar karanlığa gömülmek bize çok acı geldi" dedi. 

‘ASLA TALİBAN'IN DEĞİŞECEĞİNE İNANMIYORUZ’

Taliban'ın ilk döneminden sonra okula giden bir neslin oluştuğunu aktaran Jalal, 2'nci kez yönetimi ele geçirmesiyle birlikte kadınların okuma hakkının ellerinden alındığını kaydetti. Özgürlük, okuma ve çalışma hakkı istediklerini ifade eden Jalal, şöyle devam etti: "Biz artık kendimizden geçmiş olsak da çocuklarımız için iyi bir gelecek istiyoruz. İstiyorum ki çocuğum kendi ülkesinde kültürünü ve dilini öğrensin. Maalesef biz şu an da çocuklarımıza hiçbir gelecek sağlayamıyoruz. Afganistan’da yaşayan kadınlarla konuştuğumuzda korkunç bir manzara olduğunu görüyoruz. Kadınlar dışarı çıkmaya bile korkuyor ve çalışamıyor. 2 aydır kız çocukları okula gidemiyor. Her ne kadar Taliban yönetimi uyumlu şeyler söylese de bunu sağlamayacak gibi görünüyor. 20 sene çok uzun bir süre değil. Neler yaşadığımızı çok iyi hatırlıyoruz. Şimdi de başımıza neler geleceğini tahmin edebiliyoruz. Asla Taliban’ın değiştiğine ve kadınlara hak tanıyacağına inanmıyoruz."

'KADINLAR ÖLÜMÜ GÖZE ALARAK BU MÜCADELEYİ VERİYOR'

Taliban’a karşı sokakta direnen kadınların mücadelesini çok güçlü bulduğunu ifade eden Jalal, "Kadınlar gerçekten ölümü göze alarak bu mücadeleyi veriyor. Kadınlar cesaretiyle taktir edilmeli. Biz inanıyoruz ki gençler bunu başaracak. Bize ait olan hakları onlardan geri alacağız" ifadelerini kullandı.

DÜNYA KADINLARINA ÇAĞRI

Dünya kadınlarına da seslenen Jalal, "Afganistan’daki kadınların başına gelenler diğer kadınların da başına gelmeyecek diye bir garanti yok. Bugün Afganistan’ın başına geldiyse yarın Avrupa ülkelerinin de başına gelebilir. Hiç kimse geleceğinin ne olduğunu öngöremiyor. Bizim isteğimiz dünyadaki bütün kadınların sesimizi duyması, bize destek olmasıdır. Haklarımız için bizimle birlikte mücadele etsinler" diye konuştu. (MA)

Öne Çıkanlar