Tarım ve Orman Bakanlığı raporu: Kuduz vakalarında tehlike tırmanıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı raporu: Kuduz vakalarında tehlike tırmanıyor
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Meclis'e gönderdiği 'Kuduz vakaları ve maliyeti' başlıklı raporunda durumun vahameti gözler önüne seriliyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Meclis'e gönderdiği rapor, Türkiye'deki kuduz tehlikesinin ulaştığı boyutları gözler önüne serdi.

Milliyet gazetesinden Önder Yılmaz'ın haberine göre, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 'Sokak hayvan popülasyonunun artışı ile ilişkili olarak ülkemizde görülen kuduz vakaları ve maliyeti' başlıklı raporunda, 'hayvanların üremesinin kontrol altina alınmaması' ve 'sorumsuz hayvan sahipliği', sahipsiz köpek sayısındaki artışta temel iki neden olarak gösterildi.

MALİYETİN 2019 SONUNA KADAR 20 MİLYON TL OLMASI BEKLENİYOR

Her yıl sağlık kuruluşlarına ortalama 200 binin üzerinde kuduz vakası başvurusu yapıldığının belirtildiği raporda, tedavi kapsamında uygulanan kuduz aşısı sayısının 2016'da 808 bin 557, 2017'de de 947 bin 438 olduğu kaydedildi.

Raporda, 2017'de kuduz aşısı, at ve insan kaynaklı kuduz immunglobulini için 16 milyon 604 bin TL harcama yapıldığı vurgulanırken, bu rakamın 2019'da 20 milyon TL'yi bulması bekleniyor. Raporda, sadece bu çalışmalar için 6.5 milyon TL'lik bir maliyet oluştuğu belirtildi. 

HAYVANLARIN İMHASI İÇİN 3.4 MİLYON LİRA HARCANDI

Raporda, hayvan imhası için 1 milyon 100 bin TL, imha edilen büyükbaş hayvan sütü için 1 milyon 875 bin TL, küçükbaş hayvan sütü için 500 bin TL olmak üzere toplam 3 milyon 475 bin TL harcama yapıldığı vurgulandı.

(HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar