TCDD'den 190 günlük işin ihalesini alıp 595 günde bitirmedi

TCDD'den 190 günlük işin ihalesini alıp 595 günde bitirmedi
Kamu zararının oluştuğu ihale yaklaşık 20 aydır tamamlanamıyor.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), Gebze-Köseköy demiryolunun altyapı ihalesine çıktı. iş bitimi 190 gün olarak hesaplandı.

Ancak 144 milyonluk ihaleyi alan firma işi süresinde bitirmedi üzerine 405 gün süre uzatımı aldı. Cumhuriyet'ten Seyhan Avşar'ın haberine göre  Gebze-Köseköy Demiryolu 3. ve 4. Hat Peron İnşaatı, Altyapı, Üstyapı ve Elektrifikasyon Yapım İşi için açtığı ihale 24 Temmuz 2018 tarihinde 144 milyon bedelle Uğursal Elektrik Elektronik İnşaat Malzemeleri Kırtasiye Medikal Mobilya Beyaz Eşya Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi ile Abu Yapı Taah. İnş. A.Ş. ortak girişimine verildi. İki firmanın sahipleri de aynı isim.

30 MİLYON LİRANIN KARŞILIĞI YOK

İhaleyi alan firmaya 31 Temmuz 2019 tarihinde 8 No’lu hakediş düzenlendi. Buna istinaden yapılmayan birçok imalatın ödemesi hakedişe sokuldu. İddiaya göre o süreçte bazı kontrol mühendisleri bu hakediş raporunu imzalamak istemedi. Ancak üzerlerinde baskı kuruldu. Hakediş raporuna göre söz konusu işin 190 günde tamamlanması gerekiyordu. Ancak ihaleyi alan şirket 405 süre uzatımı aldı. Buna rağmen 31 Temmuz 2019 tarihinde parası alınan işlerin bir kısmına ya hiç başlanmadı ya da birkaç tanesine birkaç ay önce başlandı. Başlanılan işler ise bitirilemedi. Bitirilmeyen işlerin bedelinin ise yaklaşık 30 milyon lira olduğu öğrenildi. Hakedişte imzası olan konuştuğumuz TCDD yetkilileri, ihale edilen işin neden tamamlanmadığına dair sorulara devlet memuru oldukları için bilgi veremeyeceklerini belirtti. Söz konusu şirkette soruları yanıtlamadı.

Öne Çıkanlar