Tekirdağ'da 11 Kürt siyasetçi daha tutuklandı

Tekirdağ'da 11 Kürt siyasetçi daha tutuklandı
Tekirdağ’da gözaltına alınan 11 Kürt siyasetçi daha tutuklandı. HDK’nin kuruluşu ve amacı siyasetçilerin tutuklanmasına gerekçe sayıldı.

Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) il ve ilçe yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 36 siyasetçi, 3 Haziran’dan gözaltına alındı. Daha sonra hakkında yakalama kararı bulunan 3 siyasetçi de gözaltına alınarak, Tekirdağ İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Burada tutulan siyasetçilerin avukat görüşüne 1 gün kısıtlılık kararı getirilirken, aynı zamanda dosya hakkında da gizlilik kararı verildi. 6 Haziran’da verilen ek gözaltında tutma kararı ardından 39 siyasetçinin dün emniyet işlemlerine başlandı.

'HDK'Yİ KURANA SELAM OLSUN’ SUÇU

Emniyette, siyasetçilere "HDK kuruluşunda yer aldın mı?", "HDK PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın talimatıyla mı kuruldu?" ve Ertuğrul Kürkçü’nün kongre sırasında "HDK’yi kurana selam olsun!" şeklinde ifadeleri yer alan görüntüler ile HDK’nin kuruluş nedeni ve amacının sorulduğu belirtildi. Emniyet işlemleri ardından dün akşam 39 siyasetçiden 15 isim, savcılıkta ifadeleri alınmak üzere Tekirdağ Adliyesi’ne sevk edildi. "Örgüte üye olmak" ve "Örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla savcılıkta ifadeleri alınan siyasetçiler, Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. Hakimlik sorgusu ardından 8 isim "Örgüte üye olmak" iddiasıyla tutuklanırken, 4 isim ise serbest bırakıldı.

KÜRT SİYASETÇİLER TUTUKLANDI

Gecenin geç saatlerine kadar süren hakimlik sorgusu ardından sabaha karşı Kürt siyasetçi Evin Filiz de aynı iddia ile tutuklandı. Hüseyin Bağış ile İlyas Karaçayır ise serbest bırakıldı. Bunun yanı sıra gözaltında bulunan 24 siyasetçinin de bugün emniyetteki işlemleri bitti. Bunun üzerine gün içinde adliyeye sevk edilen siyasetçilerden Mercan Hantekin, Gülcan Çiğdemli, Gizem Kuzuk, Hilal Civil Bakır, Mehmet Mermer, Selahattin Atay, Mehmet Ali Köseoğlu, Eyüp Ülgen, Hasan Hergül ve Mehmet Bozkur aynı iddialarla tutuklandı. Gözaltında bulunan 14 siyasetçinin ise yarın adliyeye çıkarılması bekleniyor.

KANSER HASTASI DA VAR 

Dün ve bugün olmak üzere tutuklanan 19 Kürt siyasetçi arasında Sadi Özdemir’in yüzde 98 engelli ve oksijen tüpü ile yaşamını sürdürdüğü belirtilirken, Sadet Fırat’ın (74) ise kanser hastası olduğu öğrenildi. (MA)

Öne Çıkanlar