Thomas Cook’un iflası turizmi olumsuz etkileyecek

Thomas Cook’un iflası turizmi olumsuz etkileyecek
Türkiye'ye en çok turist getiren turizm acentelerinden Thomas Cook'un iflası turizme olumsuz yansıyacak. Şirket Türkiye'ye 1 milyonun üzerinde turist getiriyordu.

İngiltere’nin en önemli turizm acentesi Thomas Cook, 2.1 milyar dolarlık borcunu yönetemeyince resmen battı. Şirket tasfiye sürecine girmek için resmi başvuruda bulundu ve sürecini yönetmek üzere bir kayyum atandı.

Thomas Cook her yıl Türkiye’ye binlerce turist getiriyordu. Söz konusu iflasın Türkiye’de turizme olumsuz etkilerinin olması bekleniyor.

İNGİLTERE’DE EN BÜYÜK OYUNCUYDU

Güney Ege Otelciler Birliği (GETOB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Bülent Bülbüloğlu, açıklamalarda bulundu. Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, iflas kararının turizme çok ağır bir etkisi olacağının kesin olduğunu söyleyen Bülbüloğlu, "Kuşadası’ndan Alanya’ya kadar yıkıcı etkileri olacağını düşünüyorum. En çok da İngiliz turistlerin yoğun olarak tercih ettiği Marmaris’in etkileneceğini düşünüyorum. Bunu 5-6 sene atlatamayız. Çünkü Thomas Cook İngiltere’de en büyük oyuncuydu" dedi.

BU BOŞLUK ZOR DOLAR

Otelcilerin nakit akışları bozulacağı için bir çok olumsuz durum yaşanacağını söyleyen Bülbüloğlu, "Bu durum otellere mal tedarik eden şirketleri de etkileyecek. İlk yapmamız gereken içerideki müşteriyi sağ salim ülkelerine göndermek. Operasyonlarının yüzde 35’i Türkiye olan ve 1 milyondan fazla müşteri getiren bir şirketten bahsediyoruz. Bu boşluk zor dolar" ifadelerini kullandı.

KIŞ OPERASYONLARI DA OLUMSUZ ETKİLENECEKTİR

Tüm dünyadaki tatil yerleri gibi Türkiye için çok önemli ve bir o kadar da olumsuz bir gelişme olduğunu söyleyen Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin de açıklamalarda bulundu. Özellikle Güney Ege ve Antalya otelleri için olumsuz etkisi olacağını söyleyen Eresin, "Thomas Cook'un buralara charter uçuşları var ve bu bölgelerde daha yoğun konaklama yapıyorlardı. Ayrıca kış operasyonları da olumsuz etkilenecektir. Özellikle golf için gelen turistler Thomas Cook charter'larını kullanıyordu. Ancak panik havası oluşturmaya da gerek olmadığını düşünüyoruz. Sakin olmakta fayda var" dedi.

SÜRECİ YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ

Türkiye'de olan İngiliz misafirlerin sorunlarının çözümü noktasında İngiliz hükümetinin devreye girdiğinin ifade edildiğini belirten Eresin, "Zaten oteller de misafirlerini ağırlamaya devam ediyor. 45 bin civarında misafirimiz var bu kapsamda. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da yaptığı açıklamada belirttiği gibi İngiliz turistlerin tüm ödemeleri ATOL, yani İngiliz Kamu Otoritesi'nin güvencesinde. Bu güvence halihazırda tatilde olup da ülkesine dönecek olanları kapsıyor. Yani paket turlarda uçak ve konaklama ücretleri ATOL tarafından koruma altında ve zaman içinde ödenecektir. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın da alacaklı oteller için kredi desteği çalışması var. Dolayısıyla üye otellerimiz misafirlerini ağırlamaya devam ediyor olacak ve misafirlerden ödeme istemeyeceklerdir. Biz de süreci yakından takip ediyoruz" ifadelerini kullandı.

30-40 ODALI OTELLER ZOR DURUMDA KALABİLİR

Öte yandan Reuters’a bilgi veren Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık da Thomas Cook’tan diğer acentelere ne kadar turist kayacağına bağlı olarak Türkiye’nin yıllık 600-700 bin turist kaybı yaşayabileceğini; ayrıca özellikle Muğla, Dalaman ve Fethiye’de kaderi Thomas Cook’a bağlı çok sayıda küçük işletme olduğunu söyledi.

Sadece Thomas Cook ile çalışan 30-40 odalı oteller bulunduğunu belirten Başkan Ayık, yüz binlerce pound alacağı olan bu tür otellerin çok zor durumda kalabileceğini belirtti.

TURİZM BAKANLIĞI’NDAN KREDİ AÇIKLAMASI

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın resmi Twitter hesabından da konu hakkında bir açıklama yapıldı. Açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı arasında Thomas Cook İngiltere’nin faaliyetlerinden zarar görebilecek işletmeler için üzerinde çalışılan "kredi destek paketinin" en kısa sürede hayata geçirileceği de ifade edildi.

Söz konusu açıklamada, "22 Eylül 2019 dahil içeride konaklayan Thomas Cook İngiltere misafirlerinin konaklamalarına ilişkin tüm ödemeleri ATOL (İngiltere Kamu Otoritesi) güvencesindedir. İşletmelerinde, Thomas Cook İngiltere misafiri konaklayan otellerin bu misafirlerinden ücret talep etmesi, odayı boşalttırması durumunda haklarında yasal işlem başlatılacaktır" denildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar