‘Ticari sır’ diyerek açıklanmayan şehir hastaneleri sözleşmesi ortaya çıktı

‘Ticari sır’ diyerek açıklanmayan şehir hastaneleri sözleşmesi ortaya çıktı
CHP Milletvekili Şahin, iktidarın ‘ticari sır’ diyerek içeriğini açıklamadığı şehir hastanesi sözleşmelerine ulaştıklarını söyledi.

Hazine’nin döviz garantisi verdiği şehir hastanelerinin sözleşmesini inceleyen CHP Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin, "Hepsinde ‘yeniden finansman’ maddesi var. Devlet paranın tamamını ödeyip dosyayı kapatabilir. Bu sayede 25 yıllık garantiden kurtulma imkânımız var" vurgusu yaptı. 

Cumhuriyet’ten Sarp Sağkal’ın haberine göre, CHP’li Şahin, "Ticari sır denilerek milletvekillerinden dahi gizlenen şehir hastanelerinin sözleşmeleri artık elimizde. Orada görüyoruz ki sözleşmelerin hepsinde ‘yeniden finansman’ maddesi var. Bunu incelediğimizde, şehir hastaneleri projelerinde kullanılan finansın tamamının devlet tarafından ödenip dosyanın kapatılması mümkün. Bu sayede 25 yıllık döviz ödemelerinden kurtulma imkânımız var" ifadelerini kullandı. 

13 HASTANEYE ÖDEME 

"İktidarın bu maddeye karşın şirketlere döviz bazında para aktarmaya devam ettiğini" söyleyen Şahin, "2022’de kamu özel işbirliği ödemeleri, beş bakanlığın bütçesine eşit. Hazine garanti ödemelerinin yüzde 50’si şehir hastanelerine ait. 13 şehir hastanesi için 2022 bütçesinde ayrılan kira ve hizmet bedeli, 2 milyon 326 bin 311 dolar. Hizmetteki 13 şehir hastanesinin yatırım maliyeti, 6 milyon 910 bin 411 dolar. İktidar vatandaşa ‘Dolar kullanma, Türk Lirası kullan’ derken kendisi projelerinin ödemelerini dolarla yapmaya devam ediyor" diye konuştu.

  

 ‘YENİDEN FİNANSMAN’

Bu ödemeler yerine nasıl yeniden finansman yapılabileceğini de anlatan CHP’li Şahin, şunları kaydetti: "Sağlık Bakanlığı, şehir hastanelerinin ‘yeniden finansmanı’ için borsada ‘özel amaçlı’ bir şirket kurarak hastaneleri halka arz edebilir. Elde edilecek gelirle, yabancı finans kuruluşlarının parası ödenerek vatandaşlarımız bu şirkete ve gelire ortak yapılabilir. Şu anda Türkiye’de dolarizasyon yüzde 65 civarında ve 260 milyar dolar şu an bankalarda mevduat hesaplarında duruyor. İktidar vatandaşa bu konuda çağrıda bulunabilir. ‘Senin de bankada paran var, sen bankadan faiz alacağına gel bu şirkete ve gelire ortak ol’ diyebilir. Bu sayede hem yabancı şirketlere misliyle döviz ödemesinden kurtuluruz hem de vatandaşın bankalardaki dolar mevduatını ekonomiye kazandırmış oluruz."  

Öne Çıkanlar