TL'deki düşüş Garanti'nin değerini 2 haftada eritti: 400 milyon euro daha ucuza satılacak

TL'deki düşüş Garanti'nin değerini 2 haftada eritti: 400 milyon euro daha ucuza satılacak
Garanti Bankası'nın ana hissedarı İspanyol BBVA, TL'deki değer kaybının bankanın değerini düşürdüğünü belirterek, 400 milyon euro daha düşük teklifte bulunacaklarını açıkladı.

İspanya'nın önde gelen bankalarından BBVA, geçen hafta Garanti Bankası’nın tamamına talip olduğunu duyurmuştu. Ancak hakim ortak BBVA'nın bunun için önerdiği miktar, daha önce bankanın yarısını kontrol etmek için ödediği paranın da altına geliyor. Bu da Türk Lirası’nın sürekli değer kaybettiği bu dönemde, yabancı şirketlerin çok ucuz fiyatlara Türk şirketlere sahip olabileceği endişesini güçlendiriyor.

Garanti Bankası'nın halihazırda yüzde 49,85'ine sahip olan BBVA, bu hisseler için şimdiye kadar toplam 7 milyar dolar ödemişti.

Reuters'taki habere göre, konuya ilişkin yeni açıklama yapan Garanti Bankası'nın ana hissedarı İspanyol BBVA'nın CEO'su Onur Genç, "İki konuda değişiklik var; para birimindeki değer kaybı alım teklifimizin değerinin değişmesini sağladı" dedi.

BBVA, bankanın paylarının geri kalanının tamamı için değeri 2.25 milyar euroyu bulan hisse başına 12.2 lira alım teklifte bulunacağını açıklamıştı. Genç, anlaşmaya TL bazında varıldığı için değer kaybının ardından anlaşmanın maliyetinin 1.8 milyar euroya gerilediğini ve BBVA'nın sermayesine olan etkisinin başlangıçta öngörülen 1.4 milyar eurodan yaklaşık 1.1 milyar euroya düştüğünü belirtti.

GEÇEN AY DUYURMUŞLARDI

BBVA Garanti Bankası'nda gönüllü pay alım teklifi kararı alındığını açıklamıştı.

BBVA, Garanti’de kendisine ait olmayan hisselerin alınması için gönüllü pay alım teklifi yapılmasına karar vermiş ve hisse başına 12,20 TL gönüllü pay alım teklif fiyatı belirlemişti.

Gönüllü pay alıma konu olan tüm payların satın alınması durumunda BBVA tarafından 25,7 milyar TL, (1,8 milyar euro) ödeme yapılacak. Pay alım teklif fiyatı 12 Kasım 2021’de Borsa'da oluşan fiyatından yüzde 15 primli olarak belirlendi.

Öne Çıkanlar