Trump çark etti: Çin ile ticaret savaşında değiliz

Trump çark etti: Çin ile ticaret savaşında değiliz
ABD Başkanı Trump, ABD ile Çin arasındaki yükselen gerginliğin ticaret savaşı endişelerini artırması sonrasında Twitter üzerinden açıklama yaptı.

EKONOMİ - ABD Başkanı Donald Trump, ABD ile Çin arasında küresel ticarete ilişkin yükselen gerginliğin endişeleri artırması sonrasında sosyal medya platformu Twitter üzerinden açıklamada bulundu.

Trump, Twitter iletisinde "Çin ile ticaret savaşında değiliz. O savaş çok yıllar önce ABD'yi temsil etmiş ahmaklar veya beceriksizler tarafından kaybedildi. Şimdi yıllık 500 milyar dolarlık dış ticaret açığımız var, üstüne Fikri Mülkiyet Hırsızlığı ile 300 milyar dolar daha. Bunun devam etmesine izin veremeyiz" dedi.

Her iki ülkenin ardı ardına tarımdan otomotive çeşitli sektörleri kapsayan 50 milyar dolarlık gümrük tarifeleri açıklamasının ardından küresel piyasalar yönünü aşağı çevirdi.

Meksika ile 7 milyar dolarlık ticaret açığının yanısıra Meksika'dan göçmen akınına da savaş açan Trump, bugün içinde sınırlar ve göçmenlerle ilgili sert önlemler alacağını da duyurdu.

Meksika sınırına duvar örülmesi fikrinde ABD Kongresi tarafından desteklenmemesine rağmen ısrar eden ve dün de duvar inşa edilene dek sınır güvenliğini Amerikan ordusunun sağlaması önerisinde bulunan Trump, bugün şöyle tweetledi: "Meksika ile Kanada'nın sınırlarla ilgili yasaları çok güçlüyken bizimkiler çok zayıf. Kongre, bu Obama dönemi yasalarını ve diğer yasaları da değiştirmeli, hemen ŞİMDİ! Demokrat Partililer yolumuzu kesiyor — istiyorlar ki insanlar kontrolsüz şekilde ülkemize aksın… Bu SUÇTUR! Bugün güçlü şekilde eyleme geçeceğiz."

Dün Meksika sınırına asker konuşlandırma önerisini Savunma Bakanı Jim Mattis'le görüştüğünü aktaran Trump, "Bu işi askerlerle yapacağız. Duvarı inşa edene ve sağlam bir sınır güvenliğine sahip olana kadar, sınırımızı askerlerle koruyacağız" dedi.

Daha önce milyarlarca dolar tutması beklenen duvarın maliyetinin Meksika tarafından karşılanacağını söyleyen Trump, son olarak duvarın maliyetinin Savunma Bakanlığı (Pentagon) bütçesinden karşılanmasını gündeme getirmişti.

Öne Çıkanlar