Trump - Erdoğan görüşmesi azil sürecinin gölgesinde başladı

Trump - Erdoğan görüşmesi azil sürecinin gölgesinde başladı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump arasındaki görüşmede, Türkiye’nin Kuzey Suriye'deki askeri harekatıyla birlikte işlenen savaş suçları da gündeme gelecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Beyaz Saray’da ABD Başkanı Donald Trump’la yapacağı görüşme öncesinde yapılan basın toplantısında konuşan Trump, Suriye'deki ateşkesin iyi gittiğini söyleyerek "Kürtler de memnun görünüyor" dedi. ABD Başkanı, Suriye’de "sadece petrolü güvence altına almak için asker bıraktıklarını" da sözlerine ekledi.

Trump-Erdoğan görüşmesinin olduğu gün ABD Kongresi'nde de azil soruşturmasının kamuya açık oturumları da başladı. Trump bu konuda "Azil soruşturması oturumlarını izleyemeyecek kadar meşgulüm. Bu bir cadı avı" ifadeleri kullanırken,  Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trump'la yapacağı ortak basın toplantısını işaret ederek, "Sayın Başkan’la birazdan geniş bir basın toplantısı yapacağız. O bakımdan burada tekrar herhangi bir ifade kullanmama gerek yok. Basın toplantısında her şeyi etraflıca anlatacağız" dedi.

GÜNDEM SURİYE

Beyaz Saray’da başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump görüşmesinde, Türkiye’nin Kuzey Suriye’ye düzenlenen askeri operasyonu ve F-35 programı üyeliğinin askıya alınmasına neden olan Rusya'dan satın alınan S-400 hava savunma sistemi konularının öncelikli olarak ele alınacağı belirtiliyor.

ABD Başkanı Trump’ın öncelikli konularından birinin de IŞİD’in yeniden canlanmasından duyulan kaygı ve adını Suriye Milli Ordusu olarak değiştiren Özgür Suriye Ordusu'nun Türkiye'nin düzenlediği askeri harekat sırasında işlediği savaş suçlarına ait görüntüler olduğunu belirtiliyor.

Azil sürecinin gölgesinde geçecek görüşme sonrası düzenlenecek basın toplantısında azil sürecininTrump-Erdoğan görüşmesinin önüne geçeceği belirtiliyor.

GÖRÜŞMEYE SENATÖRLER DE KATILIYOR

ABD Başkanı Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la yapacağı görüşmeye davet ettiği Cumhuriyetçi senatörlerin arasında Türkiye'ye yaptırım uygulanmasını teklif eden Lindsey Graham da bulunuyor.


 

Türkiye saatiyle 20:00'da Beyaz saray kapısında ABD Başkanı Trump ve eşi tarafından karşılanan Cumhurbaşkanı Edoğan ve eşi Emine Erdoğan basına fotoğraf verdikten sonra Beyaz saraya girdi.

 

  

Öne Çıkanlar