Trump: Polis siyahlardan çok beyazları öldürüyor

Trump: Polis siyahlardan çok beyazları öldürüyor
ABD Başkanı Trump, CBS'e verdiği röportajda 'Beyazlar da polis şiddetiyle ölüyor. Bu ne korkunç bir soru. Hatta siyahilerden çok beyaz insanlar ölüyor' yanıtını verdi.

Trump, CBS televizyonuna verdiği röportajda, ülkede 25 Mayıs'ta siyahi George Floyd'un ölümünün ardından alevlenen siyahilere yönelik polis şiddeti, Çin ile ilişkiler ve yeni tip Coronavirus (Covid-19) salgını konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Floyd'un polis şiddetiyle ölümünü "korkunç" olarak nitelendiren Trump, muhabirin "Peki neden hala bu ülkede siyahiler, polis şiddetiyle ölüyor?" sorusu üzerine sert çıktı.

Trump, "Beyazlar da polis şiddetiyle ölüyor. Bu ne korkunç bir soru. Hatta siyahilerden çok beyaz insanlar ölüyor." ifadesini kullandı.

ARAŞTIRMALAR NE DİYOR?

The Guardian’da yer alan haberde, daha önce de ‘Siyah Hayatlar Değerlidir’ (Black Lives Matter-BLM) ifadesinin ‘nefret söylemi’ olduğunu söyleyen Trump’ın bu iddiasının ‘aldatıcı’ olduğuna dikkat çekildi. Gazetenin ABD’de polis tarafından öldürülen insanları kayıt alma amaçlı ‘The Counted’ isimli araştırma projesinde, 2015-2016 arasında ABD’de siyahların polis tarafından öldürülme olasılığının beyazlara göre iki kat daha fazla olduğu tespit edildi. 2016 yılında, 15-34 yaşları arasındaki siyah erkeklerin kolluk kuvvetleri tarafından öldürülme olasılığının ise diğer Amerikalılara göre dokuz kat fazla olduğu, genç beyaz erkeklere göre ise dört kat daha fazla olduğu kaydedildi.

Washington Post tarafından 2016 yılında yapılan benzer bir analizde de, siyah Amerikalıların, beyaz Amerikalılara göre polis tarafından öldürülme risklerinin 2.5 kat daha fazla olduğu vurgulandı. 2018 yılında American Journal of Public Health’de yayınlanan bir çalışmada ise, Afrikalı Amerikalıların beyaz insanlara kıyasla polis tarafından öldürülme olasılığının 3.5 kat fazla olduğu tespit edildi.

Öne Çıkanlar