TÜPRAŞ üçüncü çeyrekte zarar açıkladı

TÜPRAŞ üçüncü çeyrekte zarar açıkladı
TÜPRAŞ yılın üçüncü çeyreğinde 155 milyon lira net zarar açıkladı. Şirketin dokuz aylık net kârı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 82 azaldı.

TÜPRAŞ 2019'un üçüncü çeyreğine ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Konsolide verilere göre, TÜPRAŞ, bu yılın üçüncü çeyreğinde zayıf seyreden rafinaj kârlılığı, artan operasyonel giderler ve finansman maliyetleri nedeniyle 155 milyon TL net zarar etti. Şirketin dokuz aylık net kârı 339 milyon 782 bin TL'ye geriledi.

Bu sonuçlara göre, şirketin dokuz aylık net kârı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 82 düşüş gösterdi.

TÜPRAŞ , 2018 yılının üçüncü çeyreğinde 541 milyon 602 bin TL konsolide net kâr açıklamış, yılın ilk dokuz ayını ise 1 milyar 946 milyon 730 bin TL'lik kârla tamamlamıştı.

Üçüncü çeyrekte rafinaj kârlılığı, küresel ekonomideki belirsizliklerin ve yavaşlama beklentilerinin talep üzerindeki olumsuz etkisi ve jeopolitik gelişmeler nedeni ile düşen ağır ham petrol arzı sonucu artan maliyetlerden olumsuz yönde etkilendi.

TÜPRAŞ’ın kullandığı ağır ham petrol maliyetlerindeki bu artışa ilave olarak yerli ham petrol fiyatlarına ek maliyet getiren yasal düzenlemenin olumsuz etkileri de rafinaj kârlılığının zayıf seyretmesine neden olan etkenler arasında yer aldı.

Buna ek olarak, geçen yıla göre artan doğalgaz maliyetleriyle yükselen operasyonel giderler ve finansman maliyetleri 2019 yılı üçüncü çeyreğinde 155 milyon TL net zarar kaydedilmesine neden oldu.

Öne Çıkanlar