Turgut Öker: Türkiye şu an filmlerdeki faşizmi yaşıyor

Turgut Öker: Türkiye şu an filmlerdeki faşizmi yaşıyor
'Zalimler zalimliklerine her şekilde devam ederken, Türkiye'de muhalefetin önündeki tıkanıklığın önünü açmalıyız.'

Süheyla KAPLAN


ARTI GERÇEK - Almanya'nın Hamburg kentinde Alevi dernekleri, demokratik sivil toplum kuruluş temsilcilileri, CHP, HDP yurtdışı temsilcileri bir araya gelerek Türkiye'de mevcut gidişata karşı ortak paydada birleşme kararı alarak, söz konusu modelin tüm Avrupa'da yaygınlaşması için çağrıda bulundu. 

Hamburg Alevi Kültür Merkezi'nde aralarında HDP eski Milletvekili ve Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu onursal başkanı Turgut Öker'in de aralarında bulunduğu demokratik sivil toplum kuruluş temsilcileri, farklılıklara rağmen saray rejimine karşı olan, özgürlük, laiklik, kadın erkek-eşitliği, basın ve düşünce özgürlüğü, azınlık ve inanç hakları özgürlüğünden yana olan herkesin bir araya gelmesi gerektiğini bildirdi. 

Herhangi bir dernek, kuruluş gibi örgütlenmeden bağımsız geniş tabanlı bir toplum modeli oluşturmak üzere yola çıkan sivil toplum kuruluşları 'Hamburg Demokrasi Meclisi' modelinin tüm Avrupa'da kısa sürede yaygınlaşmanı temenni ettiklerini bildirdi. 

TURGUT ÖKER: 'TÜRKİYE, FİLMLERDEKİ FAŞİZMİ YAŞIYOR'

Almanya'da 1980 askeri darbesi sonrasından bu yana geldiği ve demokrasi mücadelesinde aynı koşunun hala devam ettiğini belirterek Türkiye'de muhalefet arasında tıkanıklığın giderilmesi için böylesi bir açılıma ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekti. 

Öker "Türkiye'de muhalefetin hiç bir şekilde nefes alma şansı yok. Bırakın sokakları, kapınızın önünde bir basın açıklaması yapılmasına izin verilmiyor. Türkiye şu an filmlerdeki faşizmi yaşıyor. Hamburg Demokrasi Meclisi ile tıkanan bu sistemin açılması yollarını aramalıyız. Türkiye'de yaşayanlara umut olabilmeliyiz. Hamburg'un böyle bir potansiyeli dün de vardı, bugün de var" dedi. 

'TÜRKİYE'DE ÖLÜ BİR SESSİZLİK VAR'

Türkiye'de demokrasiye inanan insanların tek tek her sabah evlerinden gözaltına alındığını ve demokratik güçlerin tek başına yeterli olmadığına değinen Öker "Zalimler zalimliklerine her şekilde devam ederken, Türkiye'de muhalefetin önündeki tıkanıklığın önünü açmalıyız. Herhangi bir örgüt, dernek gibi yapılanmadan uzak herkesin bir araya gelebileceği özgürlük sevdalısı olan herkesin birleşme zamanı geldi, yarın artık çok geç olabilir" şeklinde açıklamada bulundu. 

Halkevi'nden Hasan Özkan, Türkiye'de şu an başta Kürtler, Aleviler, sosyalistler başta olmak üzere tüm muhalefete karşı çok yönlü savaş ve kuşatma politikası yürütüldüğünü hatırlatarak "En son Kobani olaylarının bahane edilerek 82 kişinin gözaltına alınması ile gördük ki, faşizme karşı birleşmenin tam zamanı. Muhalefet olarak çok dağınığız. Bugün Türkiye'nin geldiği bu aşamada aralarımızda farklılıklara rağmen ortak paydada birleşmenin tam zamanı. Kuracağımız bu oluşum herkese açık olmalı ve aramızdaki tüm dağınıklığı gidermeliyiz" şeklinde görüş bildirdi. 

'TÜRKİYE'DE YAŞAM HAKKI YOK ARTIK'

Sol Parti Hamburg eyaleti Milletvekili Metin Kaya "Kaybedecek bir vaktimiz yok. Demokratik sivil toplum örgüt ve kuruluşları kendi örgütsel kimliklerini ön plana çıkarmadan yaşam hakkı adına bir araya gelmeli. Türkiye'de artık bireylerin yaşam hakkı elinden alınıyor" dedi. 

Hamburg Alevi Toplumu Başkanı Cengiz Orhan ise Alevi dernekleri adına şu şekilde açıklamada bulundu: "Laiklikten, demokrasiden, inanç , düşünce, basın özgürlüklerinden ve Türkiye'de yaşayan tüm azınlıkların ve kadınların haklarından, güçlendirilmiş bir parlamenter sistemden, bağımsız ve hilesiz seçimlerin yapıldığı, ön seçimlerde adayların belirlendiği, lider sultasının olmadığı bir seçim sisteminden yana tüm yurttaşlar gelin özgürlük yolunda birleşelim, birlik olalım".

Öne Çıkanlar