'Türk müdahalesi olursa Mısır ve Cezayir'in yardımına ihtiyacımız olacak'

'Türk müdahalesi olursa Mısır ve Cezayir'in yardımına ihtiyacımız olacak'
Libya Temsilciler Meclisi Başkanı Salih, Moskova toplantısıyla ilgili, 'Türk politikacıların varlığı durumu zorlaştırdı. Krizin büyümesine yol açtılar ve çözümünde yer almamalılar.' dedi.

Libya'nın doğusunu kontrol eden Libya Ulusal Ordusu (LUO) Komutanı Halife Hafter'i destekleyen Temsilciler Meclisi Başkanı Akila Salih, "Eğer Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tehdit ettiği gibi bir Türk müdahalesi olursa Mısır, Cezayir veya diğer Arap ülkelerinin yardımına ihtiyacımız olacak" dedi.

Türkiye'nin desteklediği ve Doğu Akdeniz'de yetki anlaşması imzaladığı Ulusal Mutabakat Hükümeti ile Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu arasında ateşkes sağlanması için geçtiğimiz günlerde Rusya'nın başkenti Moskova'da bir toplantı düzenlenmişti. Ancak Hafter anlaşmayı imzalamadan Moskova'dan ayrılmıştı.

Halife Hafter'in müttefiki olan ve merkezi Tobruk'ta yer alan Temsilciler Meclisi Başkanı Akila Salih, Sputnik'in sorularını yanıtladı. Salih, Türkiye heyetinin Moskova'daki görüşmelerde yer almasının durumu zorlaştırdığını ve krizin büyümesine yol açtığını söyledi. 

Salih ile yapılan röportaj şöyle:

Moskova’daki görüşmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz? Anlaşma neden imzalanmadı?

Görüşmede, bize Rus hükümetinin üzerinde çok çalıştığı sonuç bildirgesi sunuldu. Ancak imzalamadık, çünkü tüm noktaların dikkatlice incelemesi için zaman gerekiyordu. Belgede birçok koşul belirtilmişti. Ayrıca, Türk tarafının varlığı da durumu bulanıklaştırdı.

Belgeyi incelemek için 48 saat süre istediniz. Bu süre doldu, kararınız nedir?

Görüşmelerden sonra belgeyi inceleme çalışmasını Mareşal ile henüz görüşemediğimiz için erteledik, hala Mısır’da. Bazı kararların alınabileceği Berlin konferansının da tarihi yaklaşıyor.

Arap Parlamentosu’ndaki konuşmanız sırasında,  Arap ülkelerinin savunulması konusunda ortak bir anlaşma imzalanması gerektiği ve Mısır tarafına askeri müdahale için olası talepte bulunulmasından bahsettiniz. Bu  konularla ilgili yapılan herhangi bir görüşme var mı?

Şimdilik askeri yardıma ihtiyacımız yok. Ancak eğer Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tehdit ettiği gibi bir Türk müdahalesi olursa Mısır, Cezayir veya diğer Arap ülkelerinin yardımına ihtiyacımız olacak. İlk tercihimiz elbette Arap ülkeleridir. Eğer Türk müdahalesi olursa, Araplardan kimsenin tereddüt edeceğini sanmıyorum. Libya, Mısır, Cezayir ve diğer Arap ülkeleriyle zengin ve onurlu bir işbirliği geçmişine sahiptir. Arapların bu konuda kesin bir tutum alacaklarını düşünüyoruz.

Yaklaşan Berlin konferansında uluslararası siyasi güçler arasında Libya çatışmasının farklı taraflarını destekleyen bir bölünme bekleniyor. Bu bir anlaşmaya varmayı engeller mi?

Siyasi iktidar değişikliği krizi çözer. Bugünkü hükümet (UMH) değiştiği anda durum istikrar kazanabilir. Bu hükümet dört yıl boyunca hiçbir şey yapamadı ve bunun yeterli olduğunu düşünüyorum.    

UMH'nin diğer ülkelerle yaptığı anlaşmalar ne durumda?

Yasal olarak geçerli değiller. Egemenlikle ilgili kararlar Başkanlık Konseyi ile birlikte alınır, ancak bu yapılmadı. Ayrıca anlaşmalar parlamentonun onayını da almış değil.

Rusya'nın Libya krizini çözmedeki rolünü nasıl değerlendiriyorsunuz?

Rusya, Libya krizinin çözümünde önemli bir rol oynuyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya hükümetine sıcak karşılama ve misafirperverlikleri için teşekkür ediyorum. Çok çaba sarf edildi, ancak Türk politikacıların varlığı durumu zorlaştırdı. Krizin büyümesine yol açtılar ve çözümünde yer almamalılar.

İtalya birliklerini Libya’ya gönderebileceğini belirtti. Bunun çok taraflı bir müdahalenin başlangıcı olacağını söyleyebilir miyiz?

Tüm müdahalelere karşıyız. Libyalılar arasındaki çatışma için yabancı ülkelerden yardım isteyemeyiz. (UMH Başkanı Fayiz) Serrac ile Türkiye arasında imzalanan deniz yetki anlaşması İtalya’nın çıkarlarına uymuyor. Yabancı müdahale olması durumunda, Arap kardeşlerimizden yardım isteyeceğiz.

Halife Hafter'e bağlı güçler, Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin kontrolündeki Trablus'u almak için Nisan ayında operasyon başlatmıştı. (Kaynak: Sputnik) 

Öne Çıkanlar