Türkiye'nin silahları Taliban'da mı?

Türkiye'nin silahları Taliban'da mı?
Taliban’ın ele geçirdiği silahlar dış dengeleri bozmaya yetmiyor.

İndependet Türkçe’de Ali Kemal Erdem’in yaptığı haberde Taliban’ın Afgan askerlerinin büyük miktarda silahına el koyduğu belirtiliyor. Erdem yazısında "Sadece ABD'nin bile 20 yıldır 88 milyar dolar harcadığı Afgan ordusunun modernizasyonu için aralarında Türkiye'nin de olduğu pek çok ülke destek oldu. Ancak bu kadar desteğe karşın mevcudu 200 bin civarlarındaki ordu kısa sürede dağıldı. Taliban güçleri, dağılan Afgan ordu birliklerine ait büyük miktarda silah ve cephaneye el koydu." diye giriş yaparak, ABD’li yetkililerin de verdikleri silahların Taliban ordusunun eline geçtiğini doğruladığını yazıyor.

Uzun yıllardır Taliban kuvvetlerine karşı savaşan Afgan ordusuna 2007 yılında Türkiye tarafından 24 adet eski M114 155mm çekili obüs hibe edildi. Şu an bu obüslerin Taliban’da olduğu tahmin ediliyor.

Taliban'ın özel birliğine bağlı savaşçılar ellerinde ABD yapımı M4 ve carbine m16 otomatik tüfekleri ile görüldüler / Fotoğraf: Twitter@hakaanyzb


Jeopolitik ve savunma-güvenlik analiz grubu BlueMelange tarafından yapılan araştırmaya göre silah yardımlarında finansı BAE tarafından karşılanan ama kaynağı belirsiz hibeler de var. BlueMelange’ın açıklamasına göre bütün silahların Taliban’ın eline geçmesi durumunda bile sınır aşan jeopolitik değişiklikler yaratmak için yeterli olmadığı yönünde. Açıklamada A29 ve ScanEagle dışında kalan mühimmatın 1970-80 yılları teknolojisine dayanan ürünler olduğu söyleniyor.

Öne Çıkanlar