'Türkiye yanlışlıkla ABD askerlerinin yakınındaki noktayı vurdu' iddiası

'Türkiye yanlışlıkla ABD askerlerinin yakınındaki noktayı vurdu' iddiası
Kuzey Suriye'de harekat düzenleyen Türkiye'nin yanlışlıkla Kobani'de 'Mıştenur tepesi' olarak bilinen bölgede Amerikan askerlerinin yakınındaki bir noktayı vurduğu iddia edildi.

ARTI GERÇEK- Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Suruç'un karşısında bulunan Kobani'de Moştenur Tepesi yakınlarındaki ABD askeri üssünün yakınlarına yanlışlıkla OBÜS atışı yaptığı ve top atışı sonucunda Amerikan askerlerinin yaralandığı iddia edildi. Söz konusu iddia sosyal medyada OBÜS atışlarının bölgede devriye gezen Fransız askerlerini de vurduğu ve aralarında yaralananların olduğu şeklinde de dolaşıma girdi.

Newsweek'in okuyucularına "ABD üssünün yakınlarının vurulduğu" şeklinde duyurduğu habere ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) yetkilisinden düzeltme geldi. 

Gazetecilere açıklama yapan Pentagon yetkilisi, Suriye'de Kobani yakınlarında ABD askerlerine ait bir gözlem noktasının yakınlarında patlama olduğunu, ancak bu patlamanın kimler tarafından gerçekleştirildiğini henüz tespit edemediklerini belirtti.

Pentagon yetkilisi, gazetecilere yaptığı açıklamada, bölgedeki saldırı iddialarına ilişkin "Kobani yakınlarında askeri üssün değil askeri gözlem noktasının yakınında bir patlama meydana geldiğinin farkındayız" dedi.

Patlamanın detaylarına ilişkin bilgi toplamaya devam ettiklerini ifade eden yetkili, "Saldırıda hiçbir ABD askeri zarar görmedi. Saldırının kim tarafından gerçekleştirildiğini henüz bilmiyoruz" diye konuştu.

Yetkili, "Amerikan askerlerine yönelik bilinçli bir saldırı olduğuna inanmıyoruz" değerlendirmesinde de bulundu.

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI: KASITLI DEĞİL

Öte yandan Milli Savunma Bakanlığı'ndan (MSB) iddialara ilişkin açıklama geldi. Bakanlık, "ABD ve Koalisyon askerinin vurulması söz konusu değil" açıklamasında bulundu:

ABD gözlem noktasının yaklaşık 1000 metre güney batısındaki tepelerden Suruç’un güneyindeki sınır karakollarımıza Doçka ve havan tacizleri yapılmıştır. Meşru müdafaa kapsamında karşılık verilerek atışların yapıldığı terör mevzileri ateş altına alınmıştır. ABD’nin gözlem noktasına ise herhangi bir atış söz konusu değildir. Atış öncesinde de ABD üssüne yönelik zarar verilmemesi için her türlü tedbir alınmıştır. ABD tarafından konunun tarafımıza iletilmesi sonucu tedbiren ateşler kesilmiştir. Kesinlikle ABD ve Koalisyon askerinin vurulması söz konusu değildir.

AL ARABIYA: YARALILAR VAR

Birleşik Arap Emirlikleri'nde yayın yapan, Suudi Arabistan'a yakın bir yayın çizgisi izleyen Al Arabiya'nın sahadaki muhabiri, saldırının üs noktasına gerçekleştirildiğini, ABD ve Fransa askerlerinin yaralandığını söyledi. (HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar