Ulucanlar Cezaevi'nde açıklama yapmak isteyen HDP'lilere polis müdahale etti

Ulucanlar Cezaevi'nde açıklama yapmak isteyen HDP'lilere polis müdahale etti
Ulucanlar Cezaevi önünde 'Hep Birlikte Hukuk ve İnsan Hakları İçin Buluşuyoruz' diyerek açıklama yapmak isteyen HDP'lilere müdahale eden polis HDP MYK üyesi Veli Saçılık'ı gözaltına aldı.

ARTI GERÇEK-HDP’liler ‘Demokratik Mücadele Programı’ kapsamında başlattığı "Demokrasi Buluşmaları" kapsamında Ankara Ulucanlar Cezaevi Müzesi önünde "Hep Birlikte Hukuk ve İnsan Hakları İçin Buluşuyoruz" şiarıyla açıklama yapmak için bir araya geldi.

Ankara Ulucanlar Müze Cezaevi önünde açıklama yapmak isteyen HDP'liler polis kalkanları ile ablukaya alındı. Ablukanın ardından polis HDP’lilere müdahale etti.

Müdahale sırasında HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Veli Saçılık, darp edilerek gözaltına alındı.

Ulucanlar Cezaevi Müzesi önüne çıkan tüm yollar polis tarafından kapatılırken, yurttaşların girmesine de izin verilmedi. Ulucanlar Cezaevi’ne giden yollarda bulunan parklarda oturan yurttaşlarda polis tarafından zorla kaldırılırken, gazetecilerin de görüntü alması engellendi.

'İŞKENCE SOKAKLARA TAŞTI'

Müdahalenin ardından polis ile HDP'liler arasında yapılan görüşmeler sonucunda HDP'li vekillerin Ulucanlar Cezaevi önünde açıklama yapmasına izin verildi. Ancak açıklamayı yalnızca iki basın mensubunun takip etmesine izin verilerek, basına yönelik engelleme sürdürüldü.

Ulucanlar Cezaevi önünde açıklama yapan Ayşe Acar Başaran polisin tutumuna tepki gösterdi. Ankara Valiliği'nin Coronavirüs gerekçesi ile açıklamayı engellemesini eleştiren Başaran, "Açıklama için pandemiyi gerekçe gösterenler hem müdahalede hem de gözaltında kendilerinin ve bizim hayatımızı tehlikeye atmaktan geri durmuyorlar" dedi.

Türkiye'de uzun zamandır demokratik hakların engellendiğini belirten Başaran, AKP'ye yönelik eleştirilerini ise "Yola çıkarken işkenceye sıfır tolerans diyenler, bu ülkeye demokrasi getireceğini iddia edenler darbeye karşı özgürlükleri örgütleyeceğini ifade edenler bugün işkenceyi darbeyi bir yönetim biçimi haline getirdi. Kişi hak ve özgürlüklerini sıkıyönetim dönemlerini aratacak biçimde askıya aldı. Önceki dönemlerde işkenceler cezaevlerinin içindeydi, ama artık iktidar o kadar pervasızlaştı ki işkenceyi sokaklara ve meydanlara taşıdı" sözleri ile dile getirdi.

'EVREN'E DİZ ÇÖKMEYENLER, AK-MHP'YE DE DİZ ÇÖKMEYECEK'

AKP'nin 80'lerde cezaevlerinde uygulanan yöntemlere başvurduğu söyleyen Başaran, 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu sürecini de hatırlatarak açıklamalarına şöyle devam etti:

"Biz bu yönetim biçimini çok iyi tanıyor ve biliyoruz. 80 döneminde Amed zindanından biliyoruz. Amed zindanında özgürlük talepleri olanlar günlerce işkence ile yüz yüze kaldılar. Kimliğini ifade etmek isteyen Kürtlere, "Türkçe konuş çok konuş" dayatmalarında bulunuldu. Marşlar bir işkence yöntemi olarak kullanıldı. Amed zindanında "Burası askeri bir okul, hepinizi Türkleştireceğiz" diyenler şu anda tarihin çöp sepetinde. Ama buna karşı büyük ölüm orucu direnişi ile mücadele edenler hala bu ülkede eşitlik ve özgürlük için mücadele ediyorlar. 80 döneminde Esad Oktay’a Kenan Evren’e diz çökmeyenler, bugün de AKP-MHP faşist iktidarına diz çökmeyecekler."

'KADINLAR GERİ ADIM ATMAYACAK'

Sabah saatlerinde Diyarbakır’da gözaltına alınan kadın aktivist ve siyasetçileri de hatırlatan Ayşe Acar Başran, kadın mücadelesinin hedef alındığını dile getirdi. Kadınlar mücadelelerine devam edeceğini belirten Başaran, "Biz biliyoruz ki Kürt kadınları nezdinde bugün kadın mücadelesi hedef alınmıştır. İktidar da bilsin ki kadınlar hiçbir dönem saldırılara karşı geri adım atmadılar bu dönemde de eşitlik ve özgürlük mücadelelerinden bir adım geri atmayacaklar. Bugün bütün kazanımlarımıza saldıran, kadının adını ve hakkını ortadan kaldırmak isteyen AKP iktidarına karşı kadınlar her alanda her alanda mücadele etmeye devam edecekler" dedi.

Son olarak HDP MYK üyesi Veli Saçılık'ın açıklama sırasında gözaltına alınmasına tepki gösteren Başaran, Saçılık'ın bir an evvel serbest bırakılmasını istedi.

Öne Çıkanlar