Uluslararası Af Örgütü: Facebook tanınırlılığı yüksek kişilerin şiideti teşvikine izin veriyor

Uluslararası Af Örgütü: Facebook tanınırlılığı yüksek kişilerin şiideti teşvikine izin veriyor
Uluslararası Af Örgütü'nden yapılan açıklamada, Facebook’un güçlü kullanıcılara başkalarını taciz etme, yanlış iddialarda bulunma ve şiddeti teşvik etmede müsamaha gösterdiği belirtildi.

Uluslararası Af Örgütü'nden Facebook’a ilişkin yapılan basın açıklamasında platformun, göz önünde olan ve tanınırlığa sahip kullanıcılara 'şiddeti teşvik etme konusunda müsamaha gösterdiği' kaydedildi. Açıklamada, ‘’Wall Street Journal tarafından elde edilen dahili belgelerin, Facebook'un yüksek profilli kullanıcıları platformun kullanım koşullarının bir kısmından veya tamamından muaf tutan bir sistem kullandığını gösterdiği bildiriliyor’’ denildi. Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnès Callamard, raporlara yanıt olarak, "Bu şok edici iddialar, bir kez daha Facebook platformunun zararlı ve taciz edici içeriğin küresel olarak yayılmasını nasıl körüklediğini gösteriyor’’ ifadelerini kullandı.

'YETERİNCE ETKİLİYSENİZ HER ŞEYDEN KURTULMANIZA İZİN VERİYOR'

Callamard yaptığı açıklamada, "Facebook, 'nefretten kazanç sağlamadığını' iddia ediyor. Yine de anonim bir muhbir tarafından sağlanan şirket belgelerine göre, güçlü kullanıcılara başkalarını taciz etme, yanlış iddialarda bulunma ve şiddeti teşvik etme konusunda özgür bırakan bir sistem oluşturdu’’ dedi.  Callamard, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Facebook'tan gelen mesaj ise açık - yeterince etkiliyseniz, her şeyden kurtulmanıza izin veriyorlar. Bu dahili belgelerin, Facebook'un halka açık olarak verdiği güvencelerle çelişiyor gibi görünmesi, şirkete ne kadar güvenebileceğimizi ve bize ne söylediğini sorguluyor. Sonuçta, bu sorunun temel nedenini düzeltmemiz gerekiyor: Facebook'un agresif veri toplama ve geniş ölçekte profil oluşturmaya dayanan gözetim reklamcılığı iş modeli. Facebook'un algoritmaları, yanlış bilgileri ve bölücü içeriği güçlendiriyor ve ırkçılığı körüklüyor, çünkü bu tür içerikler büyük olasılıkla bizi daha uzun süre meşgul tutacak ve reklam gelirlerini artıracaktır. Çevrimiçi dünyanın insan haklarının etkin bir şekilde korunduğu bir dünya olmasını sağlamak için acil hükümet düzenlemelerine ihtiyaç var. Bu açıklamalar, şirketlerin kendi kendini düzenlemesine güvenemeyeceğimizin altını çiziyor".

NE OLMUŞTU?

Facebook'un "Çapraz kontrol" veya "X-kontrol" programı, Facebook yüksek profilli hesaplar üzerinde yaptırım kararları vermeden önce ek bir dahili inceleme katmanı sağlamayı amaçlıyordu. Ancak Wall Street Journal, Facebook'un bu incelemeleri takip etmediğini gösteren bir muhbirden belgeler elde etti. Bunun nedeni, Facebook'un X-Check'i yüksek profilli kullanıcıları "beyaz listeye almak" ve platformun kullanım koşullarını ihlal ettiklerinde taciz veya şiddete teşvik de dahil olmak üzere herhangi bir cezai işlemden muaf tutması nedeniyle olduğu bildiriliyor. Facebook gazeteye yanıtta ise, "Standartlarımızı ihlal ettiğinde, içeriği kim yayınlarsa yayınlasın Facebook'tan kaldırıyoruz" dedi.

Öne Çıkanlar