Uluslararası Barış Heyeti: Türkiye kendi yasalarına uymalı
İzlanda, Arjantin, Britanya'dan Türkiye'ye gelen siyasetçi, insan hakları savunucusu, sanatçı ve sendikacılar, Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılmasını istedi.
ARTI GERÇEK - Çeşitli ülkelerden eski bakan, sendikacı ve insan hakları aktivistlerinden oluşan Uluslararası Barış Heyeti, bugün HDP Genel Merkezi'ni ziyaret etti.
HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ile görüşen heyet, görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi.
Heyette İzlanda'da İçişleri ve Adalet bakanlığı yapmış olan Ögmundur Jónasson, Britanya Taşımacılık Sendikası TSSA Genel Sekreteri Manuel Cortes, Arjantinli insan hakları aktivisti, ekonomist ve akademisyen Beverly Ann Keene, Britanyalı sendika hukukçusu Paul Scholey, oyuncu-yönetmen Maxine Peak, Edinburgh Üniversitesi'nden Connor Hayes, Britanya UNITE Sendikası Genel Sekreter Yardımcısı Tony Burke yer alıyor.
BULDAN: TECRİT BİZİM MESELEMİZ OLMAKTAN ÇIKMIŞTIR
Basın toplantısında konuşan Buldan, önemli bir heyeti ağırladıklarını belirterek, barış delgasyonunun ziyaretini önemsediklerini ifade etti. Heyete Öcalan'ın durumuyla ilgili bilgi verdiklerini ve tecrit nedeniyle Türkiye'de oluşan atmosferi anlattıklarını aktaran Buldan, "Sayın Öcalan üzerinde çok yoğun ve katı bir şekilde uygulanan tecritin aslında Avrupa ülkelerinin gündeminde olmasını çok önemsiyoruz. Bizler tecritin kalkması için bir mücadele veriyoruz, çünkü tecriti bir insan hakları ihlali olarak görüyoruz. Tecritin uzun süredir devam etmesi artık bizim memeselim olmaktan çıkmıştır" diye konuştu.
Heyete çözüm ve müzakere süreci hakkında da bilgi verdiklerini söyleyen Buldan, "Sayın Abdullah Öcalan'ın Türkiye ve Ortadoğu'nun demokratikleşmesine katkısının asla gözardı edilmemesi gerektiğini de ifade etttik" dedi. Buldan, konuyla yakından ilgilendikleri için heyete teşekkür ederek, "Onların çabası, emeğinin bizim açımızdan büyük önemi var" dedi.
İZLANDALI ESKİ BAKAN: ÖCALAN'LA GÖRÜŞMEK İSTİYORUZ
Heyetten İzlanda eski bakanı Ögmundur Jónasson, "Burada Arjantin'den, İzlanda'dan, Amerika'dan, İngiltere'den ve başka ülkelerden gelen bir grup insanız. Hepimizin endişesi ortak; Türkiye'de kötüye giden insan hakları. Bizim bir ortak noktamız daha var; adaletin sağlanması" diye konuştu.
Ocak ayında Türkiye Adalet Bakanı'na bir mektup gönderdiklerini ve görüşme talebinde bulunduklarını belirten Jónasson, mektupta "Abdullah Öcalan'ın uzunca süredir ailesi ve avukatlarıyla görüştürülmediğinin farkındayız ve sizden onu esir tutulduğu İmralı'da ziyaret edebilmemiz için gerekli koşulları sağlamanızı istiyoruz" dediklerini aktardı. Ancak bu mektuba henüz yanıt alamadıklarını kaydeden Jónasson, "Ortak hedefimiz Türkiye'de barışın sağlanmasıdır" dedi. Jónasson, eski bir adalet bakanı olduğunu, aynı zamanda Avrupa Konseyi onursal üyesi olduğunu belirterek, "Türkiye Adalet Bakanı'na yazdığımız mektuba hala bir cevap bekliyoruz" dedi. Jónasson, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nin geçtiğimiz günlerde Abdullah Öcalan üzerindeki tecritin kaldırılması gerektiği yönünde bir karar aldığını hatırlatarak, bu karara katıldıklarını söyledi.
"Açlık grevinde olanların durumu için endişeliyiz" de diyen Jónasson, Avrupa'da açlık grevi eylemcileriyle görüştükleri bilgisini de verdi, "Onların cesareti ve savaşma gücü bizim için ilham vericiydi" dedi.
KEENE: TECRİT DERHAL KALDIRILMALI
Arjantin'den gelen Beverly Ann Keene ise Türkiye halklarına dayanışma duygularını iletti ve şunları söyledi:
"Burada bulunma nededimiz de bu, Kürt halkıyla ve muhalefetle dayanışma içinde olmak. Hem de Öcalan üzerindeki tecritin kaldırılmasını talep etmek. Tecritin kaldırılması hayati öneme sahip. Kürt halkının, kadınların, ekolojik hakların tecritin kaldırılmasıyla bağlantısı var. Tecritin kendisi zaten bir insan hakları ihlalidir. Latin Amerika'da da insan hakları ihlalleri yaşandı. Buna karşı insanlar güçlerini birleştirdiler ve şu anda Türkiye'de de olması gereken bu; tüm güçlerin birleşmesi. Kim olursa olsun cezaevinde böylesi korkunç uygulamaya maruz kalmasına izin verilmemeli ve insancıl bir tavır takınılmalı. Açlık grevcilerinin taleplerine de derhal kulak verilmeli, çünkü onların talep ettiği şey temel insan haklarına saygı duyulmasıdır."
CORTES: TÜRKİYE YASALARA UYMALI
Britanya Taşımacılık Sendikası TSSA Genel Sekreteri Manuel Cortes, aynı zamanda Avrupa'da 7 milyon işçiyi temsil eden bir sendikal birlik adına da burada bulunduğunu belirterek, Türkiye'yi kendi yasalarına ve uluslararası sözleşmelere uymaya ve insan haklarına saygı duymaya davet etti. Cortes, "Burada olmak bizim için bir onur. Umarım Türk Adalet Bakanı bizimle görüşmeyi kabul edip böylesi bir hukuksuzluğu niye uyguladığını açıklar" dedi.