Uzmanlar, yedi aydır sabit bırakılan Merkez Bankası'nın faiz kararını değerlendirdi

Uzmanlar, yedi aydır sabit bırakılan Merkez Bankası'nın faiz kararını değerlendirdi
Resesyon ihtimalinin ifade edildiği ve kredilere yeni önlem sinyalinin verildiği Merkez Bankası metnine ve yüzde 14'te sabit bırakılan faiz kararına uzmanlardan eleştiri geldi.

+GERÇEK - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) faizi yüzde 14'te sabit bıraktı. Böylece Merkez Bankası faiz oranında üst üste yedinci toplantıda da değişikliğe gitmedi.

TCMB karar metninde resesyon endişelerine dikkat çekilerek, "Önümüzdeki döneme ilişkin küresel büyüme tahminleri aşağı yönlü güncellenmeye devam etmekte ve resesyon ihtimali artmaktadır Enerji fiyatlarındaki yüksek seyir ve ana ihracat pazarlarının resesyona girme olasılığı cari denge üzerindeki riskleri canlı tutmaktadır" ifadeleri yer aldı.

Kararda ayrıca, "Kurul, güçlendirdiği makroihtiyati politika setini kararlılıkla uygulayarak gerekmesi durumunda ilave tedbirleri uygulamaya alacaktır" ifadesini bu toplantı metninde de yineledi. Metinde, "İvmesini kaybettiği gözlenmekle birlikte, kredilerin büyüme hızı ve erişilen finansman kaynaklarının amacına uygun şekilde iktisadi faaliyet ile buluşması yakından takip edilmektedir" denildi.

İFADEYE KREDİ KELİMESİ EKLENDİ

Enflasyondaki yükselişte jeopolitik gelişmelere, küresel enerji, gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışların oluşturduğu güçlü negatif arz şoklarının etkili olmaya devam ettiği kaydedilen metinde üç aydır olduğu gibi küresel barış ortamının tesisiyle dezenflasyonist sürecin başlayacağı yer aldı.

Fiyat istikrarının sürdürülebilir bir şekilde kurumsallaşması amacıyla TCMB’nin tüm politika araçlarında kalıcı ve güçlendirilmiş liralaşmayı teşvik eden geniş kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme sürecinin devam ettiği dile getirilen metinde değerlendirme süreçleri tamamlanan kredi, teminat ve likidite politika adımları para politikası aktarım mekanizmasının etkinliğinin güçlendirilmesi için kullanılmaya devam edileceği vurgulandı.

Bu ifadeye haziran metninden farklı olarak kredi kelimesi eklendi. Bu durum, analistlerin kredilere yönelik yeni makroihtiyati tedbirlerin gelebileceği yorumlarına yol açtı.

Merkez Bankası'nın yedi kez üst üste politika faizini sabit bırakma kararını değerlendirdi:

Uğur Gürses, "Siz hala ülkede yasasına, koyduğu enflasyon hedefine uyan ve siyasi direktif almayan bir merkez bankası varmış gibi PPK kararını ve açıklama metnini mi tartışıyorsunuz?" diye sordu.

Mahfi Eğilmez, "Sevinmeyi unutalı çok olmuştu. Üzülmeyi de unutacağımız hiç aklıma gelmezdi" dedi.

İris Cibre, "KURUL, GÜÇLENDİRDİĞİ MAKROİHTİYATİ POLİTİKA SETİNİ KARARLILIKLA UYGULAYARAK GEREKMESİ DURUMUNDA İLAVE TEDBİRLERİ UYGULAMAYA ALACAKTIR" Makroihtiyadi tedbir: KKM GES İhracatçının yüzde 40 dövizine çökmece, telefonla döviz sattırmaca, döviz alana parmak sallamaca filan ve de falan... Neyse biz işimize bakalım. Bugün bir! Merkez Bankası'nın faiz kararı var ECB 25bps artırım bekliyorum "cahil" ECB'den" dedi.

Alaattin Aktaş, "Gelin artık şu ifadeyi değiştirelim: "Merkez Bankası faizi yüzde 14'te sabit bıraktı." Sanki kararı Merkez Bankası veriyor da! Doğru ifade şu: "Merkez Bankası'nın faizi yüzde 14'te sabit tutuldu.

Şu dönem Merkez Bankacı olmak ne zor. Ne yapman gerektiğini biliyor ama yapamıyorsun. Dokunamadığın faize uzaktan bakıp etrafında dolana dolana metin yazıyorsun. "Yapılması gerekeni bilip yapamayınca niye orada oturuyorsun" diye sormayın, o hiç kolay değil..." yorumunda bulundu.

Prof. Dr. Yalçın Karatepe, Merkez Bankası'nın tweet mesajını paylaşarak, "Sabit tuttukları tek şey!" dedi.

Oğuz Demir, "Bu açıklama metinde kaldığı sürece ciddiye alınmaz! "TCMB, fiyat istikrarı amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları liralaşma stratejisi çerçevesinde... kararlılıkla..." dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar