'Vakaların arttığı Ankara'daki aşı sıkıntısını, çevre illerden temin ederek çözmeye çalışıyorlar'

'Vakaların arttığı Ankara'daki aşı sıkıntısını, çevre illerden temin ederek çözmeye çalışıyorlar'
'Aşılamada yeni grup açmadılar. Aşı temininde sorunlar sürüyor. Geçen hafta merkezlerden aşı getirmek yerine, elinde aşı olan ASM’lerden olmayana götürdüler.'

Ankara’da şubat ayında 100 bin kişide 39.84 olan vaka sayısı, hükümetin ‘normalleşme’ kararının ardından 107.99’a yükseldi. Bu durumun filyasyon ekiplerine de yansıdığını belirten Ankara Tabip Odası Genel Sekreteri Muharrem Baytemür, hastaneye ya da aile sağlığı merkezlerine gidemeyen yaşlı yurttaşların evde aşı olması için oluşturulan ekiplerin, filyasyon görevine kaydırıldığını söyledi.

‘AŞI GETİRMEK YERİNE, ELİNDE AŞI OLAN ASM’LERDEN ALIP OLMAYANA GÖTÜRDÜLER’

Aşı teminindeki sıkıntıya dikkat çeken Baytemür, "Aşı ekiplerini filyasyona aldılar. Filyasyondakilerin iş yükü arttı. Henüz ek insan desteği verilmedi. Filyasyon günde dört binlere çıktı" bilgisini paylaştı. Aşı temininde de sorun olduğunu belirten Baytemür, "Aşılamada yeni grup açmadılar. Aşı temininde sorunlar sürüyor. Geçen hafta merkezlerden aşı getirmek yerine, elinde aşı olan ASM’lerden olmayana götürdüler" dedi.

‘ANKARA’DAKİ AŞI SIKINTISINI ÇEVRE İLLERDEN TEMİN EDİYORLAR’

"Bazı yerlerde de aşının 2’nci dozu için verilen randevularda sorunlar yaşanıyor. Vakti geldiği halde insanlar randevu alamıyor" diye belirten Ankara Tabip Odası Genel Sekreteri, "Ankara’da aşıya talep diğer illere göre daha yüksek. Aşı sıkıntısını çözmek için çevre illerden Ankara’ya aşı temin etmeye çalıştıklarını duyduk" ifadelerini kullandı.

‘HASTANELER DOLUYOR’

Cumhuriyet'in haberine göre Ankara’da hastanelerin dolmaya başladığı uyarısında bulunan Baytemür, "Hastane yoğun bakım ve servisinde yatanlar arttı. Gazi Hastanesi’nde servis yatakları doldu" dedi.

‘AŞILAMA BU DÜZEYDEYKEN AÇILMAK DOĞRU DEĞİL’

Bağışıklık için yeterli aşılama yapılmadan açılmaların doğru olmadığını belirten Ankara Tabip Odası Genel Sekreteri Muharrem Baytemür, şunları söyledi: "Aşılamada iki doz olan kişi sayısı 19 Mart itibarıyla 420 bin civarında. Bu da Ankara halkının yüzde sekizine yaklaşıyor. Yani çok yavaş giden bir bağışıklama var. Bağışıklamayı artırmadığınız sürece aşılamanın da anlamı kalmayacak. Bunu yapmadan pandemideki bulaşı kesemezsiniz. Aşılama bu kadar azken de bu düzeyde bir açılım doğru değil."

‘AİLE HEKİMLERİNİN TAKİP ETTİĞİ HASTA SAYISI ARTIYOR’

Aile hekimlerinin hasta takibinin arttığını da sözlerine ekleyen Baytemür, "Bir aile hekimi, ‘Bir ay önce bir pozitif hastam vardı. 3-4 de temaslı takibi yapıyordum’ diyordu. Geçen hafta yaklaşık 10 hastası olmuş, 26 da temaslı takibi var. Aile hekimlerinin temaslı takibi ve pozitif hasta takibinde 3-4 kat artış var" diye belirtti.

Öne Çıkanlar