Validebağ'da direnenler kazandı: Üsküdar Belediyesi döktüğü kumu topladı

Validebağ'da direnenler kazandı: Üsküdar Belediyesi döktüğü kumu topladı
Koruya giden yurttaşlar AKP'li belediyeye tepki gösterdi. Tepkiler sonrası belediye, döktüğü kumu topladı.

ARTI GERÇEK- Sabah saatlerinden bu yana Validebağ Korusu'nda direnen doğa severlerin mücadelesi sonuç verdi. Üsküdar Belediyesi'nin koruya döktüğü kum yine belediye ekipleriyle tarafından molozla toplandı.

İstanbul’da kent ekolojisi için kritik önemde olan ve AKP’nin çeşitli rant projeleriyle yıllardır hedefinde olan ancak halk direnişiyle saldırılarının engellendiği Validebağ Korusu’na bu sabah kepçe ve kamyonlarla şafak baskını düzenlendi. AKP’li Üsküdar Belediyesi ekipleri polis eşliğinde getirdikleri kamyon ve kepçelerle koruya moloz ve kum döktü. Baskını duyuran Validebağ Gönüllüleri, direniş başlatarak herkesi koruyu korumak için bölgeye çağırdı.

Sosyal medya hesabından koruya yapılan saldırıya ilişkin görüntüler paylaşan Validebağ Gönüllüleri, AKP’li Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’e tepki göstererek "Hukukçu başkan polis eşliğinde hukuk ve doğa katliamı yapıyor" ifadelerini kullandı.

Hukukçu, yazar ve fotoğrafçı Özcan Yüksek de Validebağ Korusu’na yapılan baskına ilişkin bir açıklama yaparak "Bir koruluğa, sabahın köründe, dozerler ve polisler eşliğinde baskın yapıldı İstanbul'da. Bugünleri de gördük" ifadelerini kullandı. Yüksek, koruya yönelik baskına ilişkin bir video paylaştı.

63 YAŞINDAKİ YURTTAŞ DARP EDİLDİ

Yurttaşlar, AKP’li Üsküdar Belediyesi’nin operasyonuna engel olmak isterken polisler tarafından darbedildi. Belediye ekiplerine karşı kurulan barikata katılan 63 yaşındaki kadın, yaşananları anlatarak "Doğayı öldüremezssin" diye isyan etti.

Darp edilen kadın, "Ben bunu istemem bunu kaldırın. 32 yıldır biliyorum ben burayı, bugün bir yağmur yağsın alıp götürecek bunları." diye konuştu.

ÇMO: TOPRAK DEĞİL STABİLİZE MALZEME DÖKÜLDÜ

Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) ise belediyenin koruya toprak dğeil stabilize malzeme döktüğü bilgisini verdi. 

Yapılan açıklamada "Sabah 04:30 civarlarında Üsküdar Belediyesi ekipleri Validebağ korusuna girdiler. ‘Tabiat Parkı için toprak döküldüğünü' söylüyorlar. Tabiat Parkı için izin yok o ayrı konu. Dökülen stabilize malzeme, toprak değil. Yine yalan ve talan" ifadeleri kullanıldı.

İnternet sitelerinden de bir açıklama yayınlayan Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi şunları kaydetti:

"İstanbul`da kişi başına düşen yeşil alan oldukça düşük olmasına ve Validebağ Korusu`nun 1. Dereceden Doğal Sit alanı olmasına rağmen Üsküdar Belediyesi’nin onca mahkeme kararını karşısına alarak Validebağ Korusu’na yaptığı müdahaleyi kınıyoruz.

Validebağ Korusu’na yapılan müdahaleler durdurulmal,  belediye yetkilileri iş makinelerini derhal geri çekmelidir. Validebağ‘ın yanında, yıkımın karşısındayız."

CHP’Lİ VE HDP’Lİ VEKİLLERDEN DESTEK

Validebağ Gönüllüleri koru içinde bekleyişe geçerken, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Musa Piroğlu ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ali Şeker de koruya gelerek gönüllülere destek oldu.

Koruda açıklama yapan milletvekili Ali Şeker "Polis eşliğinde parka girerek doğal yapısını bozma çabası içerisindeler. Koruma kurulundan karar almalar, mahkemelerin verdiği kararları tanımıyorlar. Burada yaşayanlar, ‘koru doğal bir ortam, buranın doğal yapısını bozmayın’ diyorlar. Doğal yaşamı korumak için yurttaşlar can siperane mücadele ediyorlar. Halkın ortak yaşam alanı, sadece halkın değil canlıların yaşam alanı. Yaşam alanının tahrip edilmemesi gerekiyor. Koruyu koruyan halkın yanındayız" diye konuştu.

Yurttaşların korudaki bekleyişleri sürerken, herkesi koruyu korumak için desteğe davet ettiler.

DÖKÜLEN KUMLAR GÖNÜLLÜLERCE TOPLANIP ÇÖPE DÖKÜLDÜ

Üsküdar Belediyesi'ne bağlı ekiplerin döktüğü kum Validebağ Gönülleri ve Validebağ Savunması gönüllüleri tarafından toplandı. Getirilen el arabası ve poşetlerle toplanan kum çöp konteynırlarına boşaltıldı.

Belediye ekipleri ile gönüllüler arasında toplanan moloz ve kumlardan kaynaklı kısa süreli gerginlik yaşandı. 

KENTİN AKCİĞERLERİ VE DOĞAL HALİNİ KORUYABİLMİŞ SON KORU: VALİDEBAĞ

Validebağ Korusu, yaklaşık 354 dönüm büyüklüğü ile Anadolu yakasının en geniş yeşil alanı olmasının yanı sıra aynı zamanda 1. derece Doğal ve Tarihi SİT alanıdır. Koru'nun mülkiyeti Hazine’ye ait olmakla birlikte bir kısmı Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’na tahsis edilmiştir.

2020 Mart ayında da Validebağ Korusu’nun yaklaşık ¾’lük bölümü, bakım ve düzenleme yapılması amacıyla iki yıllığına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Üsküdar Belediyesi’ne tahsis edildi.

Koru, 71 tanesi anıt ağaç ve korumaya değer yaşlı ağaç olmak üzere yaklaşık 101 adet ağaç, ağaççık ve çalı türü, 200 küsur kadar da otsu, yumrulu ve soğanlı bitki türü olmak üzere 7000 kadar bitki varlığını ile zengin bir ekosisteme sahip.

Korudaki bu biyoçeşitlilik doğal gürültü engelleyicisi olmanın yanı sıra karbon ve toz tutarak da solunan havayı temizleyerek kentin akciğeri görevini de görmekte. Ayrıca doğal kent kliması özelliği ile de kent ekolojisinin önemli bir parçasını oluşturmaktadır.

Korunun bitki örtüsündeki çeşitlilik koruda yaşayan hayvan türlerinde de gözükmektedir. İstanbul göçmen kuşların göç yolları üzerindedir. Başta leylekler olmak üzere birçok göçmen kuş koruyu konaklama dinlenme alanı olarak kullanmaktadır. Validebağ Korusu’nda 2016 yılı itibariyle gözlemlenen kuş türü sayısı yerli, yerlileşmiş göçmen ve göçmen kuşlar olmak üzere 123 dür. Türkiye’de 2021 yılı itibarıyla gözlemlenmiş kuş türü sayısı 485 olduğu dikkate alınırsa bunun 1/4’ünün koruda gözlemlenebildiği belirtiliyor.

Koruda ayrıca 2020 itibarıyla 30 kelebek türü de bulunuyor. Koru aynı zamanda kedi ve köpek gibi sokak hayvanlarının yanında, yabani hayvan (kaplumbağa, sincap, kirpi, yılan, kertenkele gibi) ve yabani bitkilerin oluşturduğu bir yaban hayatına da ev sahipliği yapmakta.

Kent ekolojisinin önemli bir parçası olan Validebağ Korusu, İstanbul koruları içerisinde büyük oranda doğal halini koruyabilmiş son korudur. Özenle bakımı yapılarak korunması gereken koru, AKP’li Üsküdar Belediyesi tarafından yıllardır rant ve talana açma saldırılarıyla karşı karşıya.

Koruya yönelik saldırılar önce Çılgın Proje (Hyde Park), sonra kent ormanı, ardından da millet bahçesi projeleri adı altında gündeme geldi. Son olarak "Koru Düzenlemesi ve Rehabilitasyon" adı altında yeniden millet bahçesi projesi uygulanmak istenmektedir.

‘Validabağ’da Katliama Hazırlık’ olarak basında yer alan ve 22 Nisan 2021 tarihinde açıklanan davanın bilirkişi raporunda bilim insanları tarafından da korudaki tehlikeler tespit edilmiştir. Raporda; "Validebağ Korusu Millet Bahçesi Peyzaj Projesi dahilinde, koruda yer alan flora ve faunanın birbirinden ayrılmaz önemli habitat parçası oldukları ve ekosistem açısından bir zincir teşkil ettikleri, hazırlanan proje kapsamındaki fiili müdahalelerin söz konusu zincirin tahrip olmasına etki edeceği ve Koru özelliğinin yitirilmesine ve çöküşüne giden bir sürecin başlangıcı olabileceği endişesi oluşmuş olup ekosistemin devamlılığı bakımından dava konusu projenin uygulanmamasının yerinde olacağı kanaatine varılmıştır."

Üsküdar Belediyesi dava konusu olan Millet Bahçesi projesinin adını "Validebağ Korusu Düzenleme ve Rehabilitasyon Projesi" olarak değiştirerek yapmayı düşündüğü uygulamaları kamuoyuna şu şekilde duyurmuştu: "500 Araçlık Otopark, Festival Alanı, Açık Hava Sineması, Çim Anfi, Yoga-Plates Alanı, İzci Eğitim Alanı, Köpek Gezdirme Alanları, Yürüyüş Yolları, Koşu ve Bisiklet Parkuru, Piknik Alanları, Meyve Bahçeleri."

Validebağ Korusu’nun ekosisteminin ve biyolojik çeşitliliğinin devamı için önemli bir tehdit oluşturan söz konusu projeler, bölgeyi doğal sit alanı olmaktan çıkaracak yapay bir parka dönüştürerek, koru olma özelliğini de yok etme tehlikesi taşımaktadır.

Havza halkı, Validebağ Korusu’nun bu ve benzeri projelerle bozulmasına karşı yaklaşık 200 bin imza toplamıştı. Bölge halkı, koruya yönelik saldırılara karşı yıllardır amansız şekilde mücadele ediyor.

CHP’DEN VALİDEBAĞ YANLIŞINDAN GERİ DÖNÜN ÇAĞRISI

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcı Ali Öztunç Validebağ ile ilgili yayınladığı yazılı açıklamada,  Üsküdar Belediyesi ve aynı zamanda bir "hukukçu" olan Sn. Üsküdar Belediye Başkanına "halka ve yargı kararlarına rağmen" sürdürülen bu yanlıştan dönün çağrısı yaptı.

Ali Öztunç tarafından yapılan yazılı açıklama:

DEVLET GÜN IŞIĞINDA YÖNETİLİR

"Yasa tanımayan AKPli belediyeler, güneşin doğmasını dahi beklemeden Validebağ'a saldırmıştır.

Devletin tüm iş ve eylemleri günışığında olur. Yani şeffaf olur, hukuka uygun olur. AKP ise, halka ve yargı kararlarına rağmen; yangından mal kaçırır gibi gece karanlığında yeşili, kentsel müşterek alanları katlediyor. Kentsel müşterek alanlar  kentlinin ortak kararlarıyla yönetilmelidir. Yargı kararlarını tanımayan AKP halkın iradesini de gasp etmektedir.

Daha bir ay önce binlerce hektar ormanımız yangınlarda yok oldu. Ormanlar tahribatları nedeniyle, kentlerimiz sel suları altında kaldı. Gözünü rant hırsı bürüyen AKP iktidarı, hızla ormanlarımızı, doğal alanlarımızı yok ediyor. Doğanın sonunu getiren AKP aslında kendi sonunu da getiriyor.  

Kentin ortasındaki doğal sit alanını katleden AKP millet bahçesi gibi yapay ve beton projeler ile iklim kriziyle mücadele edeceğiz diyor.  AKP’nin çevre politikası, "Betonu sev, doları öp" politikasıdır.

Doğal yeşil alanlar kentin ve kenttekilerin nefes alanlarıdır. Validebağ saldırısı İstanbul ve İstanbulluların nefesini kesmektir.

Üsküdar Belediyesini ve aynı zamanda bir "hukukçu" olan Sn. Üsküdar Belediye Başkanını "halka ve yargı kararlarına rağmen" sürdürülen bu yanlıştan dönmeye çağırıyoruz."

Validebağ Gönülleri ve Validebağ Savunması gönüllüleri tarafından koruda sürdürülen nöbete akşam saatlerine doğru  sanatçı Leman Sam da katıldı.

 

Öne Çıkanlar