Kayyım validen bidonlarla su taşıyan mahalleliye: Daha önce su mu vardı?

Kayyım validen bidonlarla su taşıyan mahalleliye: Daha önce su mu vardı?
Mahallenin muhtarı Şeref Balka, sorunun çözümü için verdikleri dilekçelerin yanıtsız bırakıldığını söyledi.

Van’ın Çatak'ın Karşıyaka Mahallesi'nde ikamet eden yurttaşlar, her gün dik yokuşta bidonlarla su taşıyor. Muhtar Şeref Balka, sorunu aktardığı validen "Daha önce su mu vardı" yanıtı aldığını söyledi. 

Karşıyaka Mahallesi halkı, yaklaşık 10 yıldır su sorunu yaşıyor. 1990'lı yıllarda döşenen su borularının paslı olmasından kaynaklı su ihtiyaçlarını bir kilometre uzaklıktaki çeşmeden karşılayan mahalle halkı, evleri çeşmeye yakın olanlar elle, uzak olanlar ise el arabalarıyla hemen hemen her gün dik yokuşlu yolu kat etmek zorunda kalıyor.  Yokuştan kaynaklı nefes nefese kalan mahalleli, isyan ederek sorunun çözülmesini istedi.

30 SEFER YAPIYOR

Müjdat Can ve Tolga Güney'in Mezopotamya Ajansı'nda yer alan haberine göre, çeşme başında su dolduran kadınlardan Leyla Balka, 20 dakika boyunca yürüdüklerini ve günde en az 30 kere gidip geldiklerini belirtti. Elbise ve bulaşıklarını da çeşme başında yıkadıklarını dile getiren Balka, "Temiz bir suyun gelmesini istiyoruz. Evimizde kireçli su akıyor. Kireç makinaları bozuyor. Yılda bir ütü makinası ve çamaşır makinası değişmek zorunda kalıyoruz. Bu sorunun artık çözülmesini istiyoruz" diye seslendi. 

Evlerdeki suyu içen çocukların hastalandıklarını ifade eden Balka, musluktan su kullanmamalarına rağmen kendilerine yüksek faturalar kesildiğini söyledi. Balka, "Bu adaletsizliğin ve sorunun bir an önce çözülmesini istiyoruz" dedi. 

YAZ-KIŞ AYNI SORUN  

Kadınlardan Özgül Balka, kireçli suların bile yer yer kesintiye uğradığını dile getirerek, çeşme başındaki kuyrukta beklemekten dert yandı. Balka, "Evimizde elimizi yıkayacak su dahi yok. Öğlen saati olmasına rağmen bu benim 13’üncü seferim. Çocuklarım da su çekiyorlar. Yaz, kış fark etmiyor; bu sorunla uğraşıyoruz. Ne yapacağımızı bilmiyoruz" diye konuştu.  

Su taşımak yola koyulan 60 yaşındaki Hayat Babur, her gün el arabasıyla yokuş tırmandığını ve çok zorlandığını aktardı. Su taşımanın "işkence" olduğunu kaydeden Babur, "Günde 4-5 defa el arabası ile gidiyoruz. Su istiyoruz. Yaşlı, çocuk, kadın... Hepimiz perişan haldeyiz" ifadelerini kullandı. 

MUHTAR: YANIT VERİLMİYOR  

Mahallenin muhtarı Şeref Balka, elindeki dilekçeleri göstererek, su sorunun yıllardır çözülmediğini ifade etti. 1990’larda su hattının döşendiğini ve şu an boruların hepsinin paslandığına dikkati çeken Balka, bu durumun beraberinde kimi hastalıkları da getirdiğini söyledi. Balka, "Her yıl insanlar zehirleniyor ve hastalanıyor. Perişan haldeyiz" şeklinde konuştu. 

İHALEYE 'KARAKOL' ENGELİ  

Sorunun çözümü için verdikleri dilekçelerin yanıtsız bırakıldığını paylaşan Balka, "Bir kez su isale hattımızın ihalesi yapıldı. AKP İlçe Başkanı ve Van Su Kanalizasyon İşleri (VASKİ) Genel Müdürü ihalemizi bozarak, Narlı Köyü’nün karakolunu çekti. Bizim ihalemizi feshettiler. Bu mağduriyetimizi dile getiriyoruz. Bu pandemi döneminde her evde bir hasta var, su yok" diye konuştu. Balka, her başvurularına "yapacağız" şeklinde yanıt verildiğini ancak verilen sözlerin tutulmadığını kaydetti.

VALİNİN CEVABI

İçişleri Bakanlığı tarafından 19 Ağustos 2019 tarihinde Van Büyükşehir Belediyesi'ne kayyım olarak atanan Vali Mehmet Emin Bilmez'in, geçtiğimiz ay Çatak’a gelerek bir toplantı gerçekleştirdiğini belirten Balka, "Vali beye dedim ki; Karşıyaka Mahallesi’nde 110 hane var. Her haneye 105 TL aylık fatura geliyor ve insanlar 100 bardak su içmiyor. Vali de ‘Daha önce evlerde su mu vardı’ dedi. Hadi gel de buna bir çözüm bul. Ne VASKİ’den ne diğer belediyelerden hizmet göremedik. Hiçbir evrakımıza, dilekçemize cevap vermiyorlar" diye konuştu. 
 

Öne Çıkanlar