Veli Saçılık bu kez gözaltına alınmak için direndi!

Veli Saçılık bu kez gözaltına alınmak için direndi!
Yüksel Caddesi’nde 447 gün boyunca gözaltına alınmamak için direnen Veli Saçılık, bu kez resmi gözaltı işlemi yapılması için direndi.

Derya OKATAN


ARTI GERÇEK- Ankara’daki eylem yasağı zaman zaman absürd anlar da ortaya çıkarıyor. Yasakların geldiği nokta bankta oturma yasağı oldu. Bankta oturduğu için bugün 5 kişi gözaltına alındı. Polis gözaltı işlemi yapmadan para cezası kesip 5 kişiyi serbest bırakmak istedi. Yüksel Caddesi’nde 447 gün boyunca gözaltına alınmamak için direnen Veli Saçılık, bu kez resmi gözaltı işlemi yapılması için direndi. 

KHK ile ihraç edilen Cemal Yıldırım, görevine iade edilmek için 5 gündür Sakarya Caddesi’nde eylem yapıyor. 5 gün önce açlık grevine başlayan Yıldırım, bankta oturarak gerçekleştirdiği pasif eyleminde ne basın açıklaması yapıyor ne de slogan atıyor. Buna rağmen gözaltına alınan Yıldırım’a para cezaları da kesildi. 

Yıldırım, açlık grevinin son gününde yeniden Sakarya Caddesi’ndeki banka gitti. Yıldırım’a destek için HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ile Acun Karadağ, Veli Saçılık ve Mahmut Konuk’un da içinde olduğu bazı KHK’liler de Sakarya Caddesi’ne geldi. 

Cemal Yıldırım, artık bankta oturmayacağını, açlık grevini bitirdiğini söylediği anda polis tarafından Valilik kararı gerekçe gösterilerek gözaltına alındı. Yıldırım’la birlikte 4 kişi daha gözaltına alınınca "yasaklı" banka bu kez Veli Saçılık oturdu. "Ben açıklama yapmıyorum, bankta oturuyorum" dese de Veli Saçılık da gözaltına alındı. 

Gözaltı aracına bindirilen Veli Saçılık muayene için hastaneye götürüldü. Bundan sonra hastane bahçesindeki gözaltı aracında Saçılık ile polisler arasında şu diyaloglar yaşandı: 

-Ben gözaltında mıyım?
-Hayır değilsin
-Neyim o zaman, gözaltında değilsem niçin muayene yapıyorsunuz? 
-Prosedür böyle, para cezası keseceğiz.
-Bana neden para cezası kesiyorsunuz?
-Emre itaatsizlik
-Ben sizin memurunuz muyum, askeriniz mi polisiniz miyim? Neden sizin emrinize itaat edeyim?
-Valinin emri böyle, bu bankta oturulmaz. 
-Vali’ye söyleyin anayasayı okusun, kanunları okusun, hatta masasının üstüne koysun, unuttukça tekrar tekrar okusun.

POLİS ÇIKIŞ YOLU BULAMADI

Savcılık kararıyla resmi gözaltı işlemi yapılmasını isteyen Veli Saçılık, arabadan inmemek için uzun süre direndi. Polis, Veli Saçılık’ı "zor kullanırız, çevik kuvvet çağırırız" diye tehdit etti. Saçılık’ın yanıtı "Beni ister dövün, iste hapsedin, ister 7 gün gözaltında tutun. Ben sizin bu uydurmuş olduğunuz kurallara uymayacağım" dedi ve polisleri yasaya uymaya davet etti. 

Saçılık ile polisler arasındaki bu tartışma 1,5 saat kadar sürdü. En son polisler doktoru gözaltı aracına getirdi. Polis kameraları açıldı ve doktor "Muayene olmak istiyor musun" diye sordu. Saçılık’ın yanıtı şu oldu: "Muayene olmak istiyorum/istemiyorum diye bir şey yok. Ben gözaltında değilsem hür bir insanım. Hür bir insansam beni polis gözetiminde muayene çıkaramazsınız." 

Saçılık, 1,5 saatlik direnişin ardından durumu teşhir ettiğini düşünerek 330 TL’lik para cezasını alıp gözaltı aracından indi. 

BEN YAPMADIM MİKİ YAPTI DEMESİNLER

Artı Gerçek’e yaptığı açıklamada, "Bu yaptıkları hukuksuz. Gösteri yasasına muhalefet ediyorsam, beni almaları hastaneye götürmeleri, savcıdan gözaltı kararı almaları, sonra emniyete götürüp ifade almaları gerekir" diyen Saçılık, polislerin bunları yapmayarak kısa yoldan 330 TL para cezası kesmek istediğini anlattı. Saçılık, "Bu zulmü yapanlar bilmeli ki, bankta oturana, işinden atılana zulüm yapanlar sonra ‘ben bilmiyorum, ben görmedim, ben yapmadım miki yaptı’ gibi söylemlerle bize gelmesin. Mutlaka bunun hesabını verecekler" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar