Venedik Film Festivali'nde Afganistan'daki kriz gündeme getirilecek

Venedik Film Festivali'nde Afganistan'daki kriz gündeme getirilecek
Venedik Film Festivali kapsamında 4 Eylül’de düzenlenecek panele, Afgan yönetmenler Sahra Karimi ile Sahra Mani katılacak.

1-11 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek olan Venedik Film Festivali, Taliban’ın Afganistan’ın kontrolünü ele geçirmesinden sonraki durumu ele almak üzere Afgan sinemacıları festivale davet etti. Bu kapsamda, 4 Eylül'de festivalin ana organizasyonu Venedik Bienali'nde düzenlenmesi planlanan panele, Afgan yönetmenler Sahra Karimi ve Sahra Mani katılacak. Afgan yönetmenlerin sunacağı projelerle Afganistan'daki kriz gündeme getirilecek.

Taliban sonrası dönemde Afgan sinemasının geleceğinin tartışılacağı panelde, sinema sektöründe çalışanları ülke dışına çıkarmak için "insani koridorlar" oluşturulması ve Avrupa ülkelerinin bu kişilere siyasi sığınma garantisi vermesi üzerine odaklanılacak. Moderatörlüğünü 2007'den bu yana Afganistan hakkında kapsamlı haberler yapan İtalyan gazeteci Giuliano Battiston'ın yapacağı panelde ayrıca, Risk Altındaki Uluslararası Film Yapımcıları Koalisyonu (ICFR) Yönetim Kurulu üyeleri, Rotterdam ve Amsterdam Film Festivallerinin sanat yönetmenleri ile Avrupa Film Akademisi'nin Yönetici Direktörü Matthijs Wouter Knol yer alacak.

Sahra Karimi’nin "Hava, Maryam, Ayesha" adlı filmi, 2019’da Venedik Film Festivali'nde gösterilmişti. Sahra Mani ise "A Thousand Girls Like Me" adlı belgeseli ile tanınıyor. (AjansBizim)

Öne Çıkanlar