Vicdani retçi Yazıcı: Askere gitmeyin, militarist düzenin parçası olmayın

Vicdani retçi Yazıcı: Askere gitmeyin, militarist düzenin parçası olmayın
'Askere gitmeyin, militarist düzenin bir parçası olmayın, askerlikten soğuyun, buz kessin ülkenin dört bir yanı' diyen vicdani retçi Şendoğan Yazıcı’ya yeni bir soruşturma daha açıldı.

Gençağa KARAFAZLI


ARTI GERÇEK - Yaklaşık 10 yıl önce İstanbul’da , "Militarist düzenin bir parçası olmayın askere gitmeyin" diyerek kendisine destek veren 40 arkadaşıyla beraber basın açıklaması yapan ve vicdani ret hakkını kullanan Artvinli  Şendoğan Yazıcı hakkında,  bugüne kadar açılan 8 ayrı davanın ardından, bu kez sosyal medya paylaşımlarında halkı askerlikten soğuttuğu gerekçesiyle Artvin Cumhuriyet Savcılığı tarafından hakkında yeni bir soruşturma açıldı.

Artvin'in Borçka ilçesinde yaşayan vicdani ret hakkını kullandığı için askere gitmeyen ve hakkında 8 ayrı dava açılan grafiker Şendoğan Yazıcı sosyal medya hesabından yaptığı yeni bir paylaşımdan dolayı bu kez "Halkı askerlikten soğuttuğu" gerekçesiyle yeni bir soruşturma daha açıldı.

Artvin Cumhuriyet Savcılığı talimatı sonrası dün Artvin Hopa İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne ifadeye çağrılan Yazıcı’ya "Askere gitmeyin, militarist düzenin bir parçası olmayın, askerlikten soğuyun, buz kessin ülkenin dört bir yanı, insanlık dışı uygulamaların milyonlarcasının yaşandığı, aşağılanmaları, rezillikleri yaşamayın ve yaşatmayın" şeklinde ki paylaşımları kendisinin yapıp yapmadığı soruldu.

'BEN ANARŞİST İDEOLOJİYE SAHİP BİR BİREYİM'

Şendoğan Yazıcı ifadesinde şunları dile getirdi:

"Evet, bunları ben paylaştım. 2010 yılında İstanbul Harbiye Orduevi'nde beni destekleyen 40 kişinin katılımıyla bir basın açıklaması Yaptım. Askere gitmeyi reddettim. Vicdanı ret hakkımı kullandığımı açıklamıştım.

O tarihten bugüne kadar askere gitmedim. Ben anarşist bir ideolojiye sahip bir bireyim.

Ben askerlik kurumunu baskı ve zor örgütlenmesi olduğunu düşündüğümden insanların askere gitmemesi yönünde her türlü propaganda İmkânlarını kullanmaktayım ve de kullanıyorum.

Bu paylaşımları bu doğrultuda ben yaptım. Halkın askerlikten soğuması gerektiği düşüncesindeyim.

'HAKKIMDA AÇILMIŞ 8 DAVA VAR'

Askerliğe gitmeyi reddettiğimden dolayı İstinaf, Anayasa Mahkemesi ve Asliye Ceza Mahkemesi'nde hakkımda yürütülen 8 ayrı davam var. Bu konularda yaptığım paylaşımlardan dolayı pişman değilim" dedi.

GÖZALTINA ALINMIŞTI

Daha önceki yıllardan sosyal medya paylaşımları üzerinden "Örgüt propagandası yapmak" suçlamasıyla gözaltına alınan Yazıcı’nın evinde de arama yapılmış Artvin’in Borçka Jandarma Karakolu’nda bir gün gözaltında tutulmuş ardından savcılığa çıkartılmıştı.

Savcılık ifadesinin ardından tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilen Yazıcı, adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

Öne Çıkanlar