Yakılarak öldürülen Suriyeli işçiler TBMM gündeminde: Özdağ ve Özcan faili cesaretlendirdi mi?

Yakılarak öldürülen Suriyeli işçiler TBMM gündeminde: Özdağ ve Özcan faili cesaretlendirdi mi?
‘Ümit Özdağ, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın yapmış olduğu açıklamaların bu katliamın failini cesaretlendirdiği konusunda bir araştırma yapılmış mıdır?’

ARTI GERÇEK-Hakların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu, yakılarak öldürülen 3 Suriyeli işçiyi TBMM gündemine taşıdı. HDP’li Milletvekili, İzmir’de ırkçı saldırı sonucu öldürülen Suriyeli 3 genç işçi için İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun cevaplandırması istemiyle soru önergesi verdi.

16 Kasım’da İzmir Güzelbahçe’de Mamoun al-Nabhan (23) Ahmed Al-Ali (21) ve Muhammed el-Bish (17) isimli Suriyeli 3 mültecinin çalıştıkları inşaat firmasında gece uyurken yakılarak katledildiğini hatırlatan Gergerlioğlu, ailelerinin aktardıklarına göre saldırgan kişiyle Suriyeli mülteciler arasında bir husumetin olmadığının ortaya çıktığına işaret etti. Saldırganın gözaltında verdiği ifade değerlendirildiğinde olayın ırkçı bir saldırı olduğunu kaydeden HDP’li vekil, olayın üzerinden bir aydan fazla bir süre geçmesine rağmen yaşananların basına yeni yansıdığını, yaşamını yitiren mültecilerin ailelerinin de karakola çağrılarak susmaları için uyarıldığını anımsattı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Gergerlioğlu, "Bu haberler ve iddialar doğru mudur? Bakanlığınızın bu olay ile ilgili tespitleri nelerdir?" diye sordu.

Olayın hangi saiklerle gerçekleştiğine dair bakanlığın elinde bilgi olup olmadığını soran HDP’li vekil, "Olay ırkçı bir saik ile işlenmiş ise bakanlığın ve hükümetin mültecilere yönelik ırkçı tutumları engellemek ve toplumu sükunete ulaştırmak adına bir çalışması ve programı mevcut mudur? Irkçı saik ile olsa bile neden basından gizlenmiştir?" sorularını yöneltti.

Gergerlioğlu’nun önergenin devamında Bakan Soylu’dan yanıtlamasını istediği diğer sorular şöyle:

"*Olay adi sebeplerle işlenmiş ise neden basına yansımasına izin verilmemiştir?

*Taraflar arasında resmi kayıtlara yansımış bir husumet söz konusu mudur?

*Karakolun maktullerin ailelerini çağırıp susmaları için uyarmasına yönelik iddia doğru mudur? Doğru ise bunda amaç nedir? Olay basından gizlenerek ve ailelere baskı yapılarak olayın üstü kapatılmak veya sorumluları cezasız bırakılmak mı istenmektedir?

*Saldırgan hakkında ne tür adli işlemler yapılmıştır?"

‘ÖZDAĞ VE ÖZCAN’IN AÇIKLAMALARI SALDIRGANI CESARETLENDİRDİ Mİ?’

HDP’li Gergerlioğlu, önergesinin sonunda başta Suriyeliler olmak üzere göçmen karşıtı tavırlarıyla bilinen isimlere işaret ederek şu soruyu sordu: "Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın yapmış olduğu açıklamaların bu katliamın failini cesaretlendirdiği konusunda bir araştırma yapılmış mıdır?"

GÖÇMEN İŞÇİLERİN YAKILDIĞI YERE AİT GÖRÜNTÜLER ÇIKTI

Öte yandan Mülteci Medyası Twitter hesabından 3 mülteci işçinin yakılarak öldürüldüğü olay yerinin görüntülerine ulaştıklarını belirterek fotoğraflar paylaştı. Ayrıca edindikleri bilgilere göre saldorganın karakoldaki ifadesinde milliyetçi saiklerle mültecileri yaktığını itiraf ettiğini öğrendikleri aktarıldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar