Yargıdan, eski Bakan Bayraktar'ın 'dosyamda ne varsa doğrudur' itiraflarına yıldırım hızıyla takipsizlik

Yargıdan, eski Bakan Bayraktar'ın 'dosyamda ne varsa doğrudur' itiraflarına yıldırım hızıyla takipsizlik
Çolak: Yarın iklim değiştiğinde bu dosyalar kaçınılmaz olarak yeniden ele alınacak. O zaman hem failler hem de görevini yapmayan hâkim ve savcılar yargılanacak.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarında adı geçen eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın, yargıya taşınan "Dosyamda ne varsa, hem tapeler hem teknik takip doğrudur" açıklamasına soruşturma yapılmasına yer olmadığı kararını verdi. HKP, Bayraktar’ın açıklamalarının "yeni delil" niteliğinde olduğu gerekçesiyle karara itiraz etti.

Bakanların rüşvet alması suçu üzerine yürütülen 17-25 Aralık soruşturması sırasında istifa eden Bayraktar, "Dosyamda ne varsa, hem tapeler hem teknik takip doğrudur. Hem de benim telefon konuşmalarım A’dan Z’ye kadar doğrudur" demişti. HKP, Bayraktar’ın açıklamalarını yargıya taşımış ve Bayraktar’ın yanı sıra eski bakanlar Egemen Bağış, Muammer Güler ve Zafer Çağlayan hakkında "suç işlemek için örgüt kurmak", "zimmet", "irtikap", "görevi kötüye kullanma" ve "kamu görevlisinin suçu bildirmemesi" suçlarını işledikleri gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuştu.

Cumhuriyet’in haberine göre İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ‘aynı olayla ilgili olarak daha önceden soruşturma yapıldığı gerekçesiyle soruşturma yapılmasına yer olmadığına’ karar verdi. HKP, karara itiraz etti.

‘İTİRAFLARA RAĞMEN SAVCI YETKİSİNİ KÖTÜYE KULLANDI, CEMİL ÇİÇEK TANIK OLARAK DİNLENMELİ’

İtiraz dilekçesinde, "Savcılığın, ikrar ve itiraflara dair maddi gerçekliği araştırmaya lüzum görmediği ve göz ardı ettiği" kaydedildi. Kararı veren savcının, yetkisini kötüye kullandığı belirtilen dilekçede, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi ve eski Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in de tanık olarak dinlenmesi istendi.

‘YILDIRIM HIZIYLA TAKİPSİZLİK’

HKP Genel Sekreter Yardımcısı Tacettin Çolak, savcının yıldırım hızıyla takipsizlik kararı verdiğini belirtirken, kararın gerekçesi olan eski takipsizlik kararlarına işaret etti. Çolak şu değerlendirmeyi yaptı:

‘BAYRAKTAR ‘ÇAĞIRSINLAR ANLATIRIM’ DİYOR, SAVCI ‘GELME’ DİYOR’

"Takipsizlik kararı, kazanılmış hak doğurmaz. İtiraflar yeni delil niteliğindedir. Yeni deliller ortaya çıktığı için yargılanmanın yenilenmesi gerekir" dedi. Bayraktar’ın "Tarafsız bir savcı çıksın, bu dosyaları incelesin. Gerek görürlerse Yüce Divan’a gitmekten de korkmam" açıklamasını hatırlatan Çolak, "Bayraktar, ‘Savcılar çağırsın, bildiklerimi anlatacağım’ diyor, savcı ‘Hayır gelme’ diyor. Bu kararı böyle nitelendiriyoruz."

‘YARIN İKLİM DEĞİŞTİĞİNDE GÖREVİNİ YAPMAYAN HAKİM VE SAVCILAR YARGILANACAK’

"Mevcut koşullarda çok bir sonuç beklemiyoruz ama yarın iklim değiştiğinde bu dosyalar kaçınılmaz olarak yeniden ele alınacak. O zaman hem failler hem de görevini yapmayan hâkim ve savcılar yargılanacak" diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar