Yıldırım görüşmeye HDP'yi çağırmadı: İlk günden ayrımcılık
Meclis Başkanı Yıldırım'ın görüşmeye davet etmediği HDP'den tepki geldi: İlk günden yapılan ayrımcılık demokrasinin ne kadar içselleştirildiğinin somut göstergesi.
Erdal İMREK
ARTI GERÇEK - Meclis'in yeni dönem için açıldığı gün, TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın makam odasındaki parti liderleriyle görüşmeye HDP’yi davet etmemesi ‘İlk günden ayrımcılık’ tartışmasını da beraberinde getirdi. HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen, "Milli iradeye saygı, bütün seçmene ve seçmenin seçtiklerine saygıyı gerektirir. Daha ilk günden ayrımcı her uygulama, demokrasinin ne kadar içselleştirildiği konusunda somut bir göstergedir" dedi.
İLGİLİ HABER: ERDOĞAN'DAN BAHÇELİ GÖRÜŞMESİ SONRASI 'İTTİFAK' AÇIKLAMASI
YILDIRIM, HDP'Yİ DAVET ETMEDİ
MHP Lideri Devlet Bahçeli ve Erdoğan’ın yanı sıra İYİ Parti Grup Başkanvekili Ahad Andican'ın da katıldığı görüşmeye CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da davet edildi ancak Kılıçdaroğlu, programını gerekçe göstererek davete katılmadı.
Binali Yıldırım görüşmeye Meclis’in 3. partisi HDP’yi ise davet etmedi.
KONUŞMASINDA 'MECLİS BİRLİK VE KARDEŞLİĞİN SOMUT İFADESİ' DEMİŞTİ
Oysa Yıldırım, TBMM’nin 27. Dönem açılışında yaptığı konuşmada, "Kimse TBMM'nin sesini kısamaz. Milli iradenin temsilcileri olan bizler bu yüce çatı altında yeni yasama dönemine başlamış bulunuyoruz. Birliğimizin ve kardeşliğimizin somut bir ifadesi olan bu Meclis her zaman çare kapısı olmuştur" ifadelerini kullanmıştı.
ERDOĞAN: 'HER ŞARTTA MİLLİ İRADENİN ÜSTÜNLÜĞÜNÜ ARADIK’
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan da konuşmasında "Her hal ve şart altında çareyi milletimizde, milli iradenin üstünlüğünde aradık" ifadelerini kullanmıştı.
'MİLLİ İRADEYE SAYGI BÜTÜN SEÇMENE SAYGIYI GEREKTİRİR'
Konuşmalarda kullanılan bu ifadelere rağmen seçimlerden 3. parti olarak çıkan ve milyonlarca seçmenin temsilcisi olarak TBMM'ye giren HDP'nin görüşmeye davet edilmemesini Artı Gerçek'e değerlendiren HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen, "Milli iradeye saygı, bütün seçmene ve seçmenin seçtiklerine saygıyı gerektirir. Daha ilk günden yapılan her ayrımcı uygulama, demokrasinin ne kadar içselleştirildiği konusunda somut bir göstergedir" dedi.
'HERKESİ AYAĞA KALDIRMAK İÇİN İSTİKLAL MARŞI FORMULÜNÜ BULDULAR'
TBMM'nin açılışında okunması gereken İstiklal Marşı'nın Cumhurbaşkanı Erdoğan, Genel Kurul'a gelirken ve TBMM Başkanı Yıldırım konuştuktan sonra okunmasını da değerlendiren Bilgen, "Bu herkesi ayağa kaldırmak için bulunmuş özel bir formüldür. Her iki konu da parti işleriyle, ortak öncelikler arasında tercihlerini çok net biçimde ortaya koymaktadır" şeklinde konuştu.
'KONUŞMALAR SEÇMENE SELAM NİTELİĞİNDE'
Açılışta yapılan konuşmalara da değinen Bilgen, "Hem dış politika mesajları, hem ekonomiye dair mesajlar seçmene selam niteliğinde. Oysa asıl beklenti bu yeni sistemde Meclis'in oynayacağı role ilişkindir" dedi.
'YAŞANANLAR MECLİS'İN ÖN PLANA ÇIKARILMAYACAĞININ GÖSTERGESİ'
TBMM Başkanı Yıldırım'ın açılışta sarf ettiği 'Kimse TBMM'nin sesini kısamaz' sözlerine atıf yapan Bilgen, "İlk gün verilen mesaj ve yaklaşımlardan önümüzdeki aylarda Meclis'in çok ön plana çıkmaması konusunda özel bir çaba sarf edileceğini göstermekte" dedi.
'104 KADIN VEKİL VAR DENDİ AMA BİRİ CEZAEVİNDE'
Bilgen açılışta '104 kadın vekilden' de söz edildiğini hatırlatarak, "Oysa 103 kadın milletvekili vardı. Çünkü bir kadın milletvekili tutuklu" diyerek HDP'den milletvekili seçilmesine rağmen cezaevinde olan Leyla Güven'in durumuna dikkat çekti.