Yine heba edildi: Eksi rezervle müdahale yapan tek Merkez Bankası

Yine heba edildi: Eksi rezervle müdahale yapan tek Merkez Bankası
Stratejist Işık Ökte, piyasaya doğrudan müdahalelerin sonuç vermeyeceğine, Merkez Bankası'nın rezervleri heba ettiğine dikkat çekerek, 'Lütfen duralım' dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) politikaları gündemdeki tartışmalarda yer almaya devam ediyor.

Konu hakkında açıklama yapan deneyimli stratejist Işık Ökte, Merkez Bankası yöneticilerine, "Lütfen bu güzel ve yalnız toprağın doğmamış çocuklarının rızkını, döviz piyasasında müdahale adı altında satmayın" çağrısında bulundu.

Geride bıraktığımız haftanın son üç gününde 2 milyar dolara yakın paranın kullanıldığına işaret eden Ökte, "2 milyara yakın paramız yandı. Net rezerv negatifken, swap üzerinden aldığı parayla açık piyasa müdahalesi yapan tarihte ilk Merkez Bankası olduk. Lütfen duralım. Zaten yüz milyarlarca dolarımız da olsa fark etmez. Bu müdahaleler sonuç vermez. Dolar kuru aylık oynaklık oranlarını yüzde 50'lerde, dolarizasyonu yüzde 60'ların üzerinde görmek sizleri de kahretmiyor mu" ifadelerini kullandı.

Artık adım atılması gerektiğini vurgulayan Işık Ökte, "Yapılacak şey basit, tek cümlelik sözlü müdahale. Bakın cümleyi de yazıyorum: ‘Döviz piyasasında normal karşılanamayacak oynaklık oranları ve küresel bazda yükselen enflasyon beklentileri nedenleriyle faiz indirim döngüsüne son veriyoruz.' Bu kadar açık ve net. İkinci cümleye gerek yok" dedi. Ökte, yabancıların da bu durumdan faydalandığını kaydetti.

Öne Çıkanlar