Yoga tüm dünyayı birleştirdi

Yoga tüm dünyayı birleştirdi
Dünya yoga gününde Hindistan'dan Newyork'a herkes çeşitli etkinlikler düzenlendi.

YAŞAM - Dün Uluslararası Yoga Günü'ydü. "Kavuşma", "bir araya gelme", "birlik", "karşılaşma" ve "yöntem" gibi karşılıkları olan yoga, sanskritce kökenli bir kelime olup, Hindistan kaynaklı fiziksel ve zihinsel disiplinleri tarif etmek için kullanılır. Yoga aynı zamanda Hinduizm, Budizm, Jainizm gibi meditatif uygulamalarda ortaklaşa kullanılır. 

Günümüzde popüler bir uğraş olarak doğudan batıya hemen herkesin gündeminde olan yoganın disiplin olarak gelişmesi M.Ö 5000 ile 1200 yılları arasındaki dönemi kapsıyor. 

Uluslararası Yoga Günü kutlanması önerisini Hindistan yapmış ve Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 2014 yılında aldığı bir kararla 21 Haziran’da kutlanmasını ilan etmiş. 21 Haziran bilindiği üzere ekinokslardan biri ve güneşin dünyada en uzun izlendiği gün. 

Türkiye de dahil olmak üzere 175 üye ülkenin onayladığı "Uluslararası Yoga Günü", 2017’de tüm dünyada kutlandı. Dünyanın çeşitli yerlerinde yoga günü etkinlikleri düzenlendi. 

Öncelikle anavatanı Hindistan olmak üzere, çeşitli yerlerde toplu yoga egzersizleri gerçekleştirildi.

Hindistan’ın Ahmedabad eyaletinde 125 bin kişinin katılımı ile açık hava yogası yapılırken, Hindistan Başbakanı Narendra Modi de dün sabah erken saatlerde Lucknow eyaletinde 50 bin kişilik yoga egzersizlerine liderlik etti. 

Newyork eyaletinin Times meydanında ise binlerce kişinin katılımı ile yoga aktivitesi yapıldı. Meydan belli bir süre her tür trafiğe kapalı kaldı.

21 Haziran'da İstanbul'da ise birden fazla mekanda yoga etkinlikleri uygulandı. Bunların arasında Maçka Parkı, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nin avlusu ve Akmerkez'deki yoga etkinlikleri de vardı.

Öne Çıkanlar