Yok olan yünlü mamutları geri getirme projesi 15 milyon dolar yatırım aldı

Yok olan yünlü mamutları geri getirme projesi 15 milyon dolar yatırım aldı
Colossal adındaki şirket 10 bin yıl önce nesli tükenen yünlü mamutları DNA teknolojisiyle geri getirmeyi amaçlıyor. Şirket şimdiden 15 milyon dolar yatırım almayı başardı.

Bir teknoloji şirketi küresel ısınmayla mücadele için ilginç bir proje ortaya koydu. Projeyle on bin yıl önce nesli tükenen yünlü mamutların altı yıl içinde fil-mamut melezleri şeklinde geri getirilebileceğini öngörüyor.

Bir zamanlar Avrupa'nın büyük bölümünde, Kuzey Amerika'da ve Kuzey Asya'da yaşamış olan ikonik Buz Devri türlerinin boyları 4 metreye kadar, ağırlığı 6 tona kadar ulaşıyordu. Bu hayvanların neslinin tükenmesi aşırı avlanma ve ısınan iklimler nedeniyle gerçekleşti.

Şimdi, ABD merkezli bir biyobilim ve genetik şirketi Colossal, bu tarih öncesi devi geri getirmek için 15 milyon dolar fon toplamayı başardı.

Program Asya fillerini Kuzey Kutbu'ndaki yaşama uyacak şekilde ayarlayarak korumaya yardımcı olmanın bir yolu olarak sunuldu.

Ekip ayrıca, melezleri Kuzey Kutbu bozkırlarına sokmanın, bozulmuş habitatı restore etmeye ve küresel ısınmanın bazı etkileriyle mücadele etmeye yardımcı olabileceğini iddia etti.

Fil-mamut karışımlarının ağaçları devireceğini ve böylece Arktik otlaklarının yenilenmesine yardımcı olacağını ve bunun da zemini serin tutacağını savunuldu.

Şirket bunu başarmak için gen düzenleme aracı olan CRISPR'ı kullanacaklar. 

Mamutları 10 bin yıl önceki haliyle geri getirmek için yavruların büyüyebileceği bir rahim bulmak mümkün değil. Ancak onların soğuğa dayanıklı fil versiyonları gen dizilimiyle doğabilir.

Şirketin amacı 4-6 yıl arasında ilk yavruların dünyaya gelmesini sağlamak. Colossal ilk başta mamut embriyolarını büyütmek için yapay rahimler kullanacak. Burada bir noktaya kadar gelişen emrbriyolar filin rahmine bırakılacak.

Colossal şirketi, amaçlarının bir Jurassic Park yaratmak olmadığını savunuyor. Yine de eğer mamutlar dünyaya gelirse Jurassic Park'ın gerçek dünyadaki haline benzetilen Rusya'daki Pleistocene Park'a bırakılacak.

Havalar ısındığı için yok olan bir türün geri getirilmesinin, havaların daha da sıcak olduğu bir dönemde ne kadar işe yarayacağı bilinmiyor. (NTV)

Öne Çıkanlar