YSK'nin İBB seçimlerinin yenilenmesi kararına Almanya'dan tepki

YSK'nin İBB seçimlerinin yenilenmesi kararına Almanya'dan tepki
YSK'nin İstanbul seçimlerini iptal etmesinin ardından bir tepki de Almanya'dan geldi.

SÜHEYLA KAPLAN

ARTI GERÇEK- Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) İstanbul'da Belediye Başkanlığı seçim sonuçlarının iptali ve seçimlerin yenilenmesine yönelik kararına Almanya'dan ilk tepkiler gelmeye başladı.

Yeşiller partili Federal Meclis Başkanvekili Claudia Roth, YSK kararının çok ciddi bir sinyal olduğunu belirterek "Seçim Kurulu'nun kararı tepeden yapılan son derece güçlü baskının sonucudur. Sinyal yıkıcı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve partisi AKP'nin yerel seçimlerden sonra demokratik değişim umut edenlerin hepsine kötü bir ders vermek istediği görülüyor" şeklinde konuştu.

Yeşiller Partisi Milletvekili Cem Özdemir twitter üzerinden paylaştığı yazısında demokrasinin istenilen sonuç alınıncaya kadar seçimlerin sürekli yenilenmesi anlamına gelmediğini belirterek "Önce Öcalan'ın avukatları ile görüştürülmesine izin verdi sonra da YSK'ye seçimin iptal edilmesine.Kürt seçmeninin ve muhalefetin ayrışmasını ümit ediyor. Ancak Kürtler satın alınamaz. AKP ve Erdoğan cephesinde panik gözleniyor" dedi.

Sol Parti lideri Katja Kipping de Twitter'da "Erdoğan seçim sonuçları ona uymadığı için İstanbul'da seçimleri yeniliyor. Federal hükümet seçilmiş Belediye Başkanı İmamoğlu'nu desteklemeli" şeklinde görüş bildirdi. 

Hukukçu Memet Kılıç, YSK’nin kararının hukuka, taamüllere ve halk iradesine aykırı bir karar olduğunu belirterek "AKP ve MHP tekrar kaybetmişlerdir. Türkiye'nin itibarına ve ekonomisine darbe vurulmuştur. Erdoğan, Selahattin Demirtaş’ın mesajlarına yenilince, Öcalan’ın açıklamalarına sığınır hale düştü. Yeni seçimde tekrar yenilecekler"şeklinde konuştu. 

"BU BİR DARBEDİR"

Kılıç, YSK'nin baskı ile bu yönde bir karar verdiğini ifade ederek " İmamoğlu’nun birleştiriciye dili, Mansur Yavaşın kararlı duruşunu birleştiren halk, bu zalimleri sandıkta tekrar tekrar bozguna uğratacaktır. Bu baskı sonucu verilmiş hukuka aykırı karar, Türkiye’nin itibarına, ekonomisine ve iradesine vurulmuş ağır bir darbedir" dedi. 

"SEÇİMİ İPTAL EDENLERİN NE HUKUK, NE BARIŞ, NE DE EKONOMİ UMURUNDA"

Yeşiller Partisi Hamburg Milletvekili Filiz Demirel bu kararın şaşırtıcı olmadığını belirterek" Sasirtan bir karar degil malesef, bu karari bekliyorduk. Istanbul AKP'nin can damari. Kesildiginde cok büyük bir kan kaybina ugrar ve hatta partinin cökmesine neden olabilir. Bu yüzden istanbul konusunda cok israrlilar. YSK'nin verdiği karar hukuksal degil, politik  bir karardir. Böylelikle  Türkiye'de secim sistemini rafa kaldirıldı" şeklinde görüş bildirdi. 

Türkiye'deki negatif gelismelerin özellikle Avrupali yatirimcilari daha cekimser kilacağını sözlerine ekleyen Demirel "Bu olımsuz gelişmeler Döviz kurlarinin tavan yapmasina yol acacaktir. Bu da kötüye giden ekonomiyi daha da cökertecektir. Tüm bunlar gösteriyor ki, secimleri iptaledenlerin ne hukuk, ne baris, ne demokrasi ve ne de ekonomi umrunda. Onlar sadece maalesef taht kavgasinda" dedi. 

Sol Parti'nin Avrupa Parlamentosu seçimlerindeki liste başı adayı olan Özlem Alev Demirel ise kararı eleştirerek "Seçim sonuçlarının istedikleri gibi çıkıncaya kadar tekrarlamması Erdoğan'ın demokrasi anlayışını! gösteriyor" dedi. 

Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Hür Demokrat Parti (FDP)'nin liste başı adayı olan Nicola Beer de bir açıklama yaptı. Beer Twitter üzerinden paylaştığı mesajında "Erdoğan yenilgiyi kabullenmedi. Böyle bir Türkiye artık AB'nin ortağı olamaz" dedi.
 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar