Züleyha Gülüm: Biz kadınlar kendi bütçemizi örgütleyeceğiz

Züleyha Gülüm: Biz kadınlar kendi bütçemizi örgütleyeceğiz
HDP’li Züleyha Gülüm,Savaşın, sermayenin, yandaşın bütçesinin yanı sıra erkek bir bütçe ile karşı karşıya olduklarını dile getirdi.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen Aile ve Sosyal Hizmet Bakanlığı bütçesinde gün içerisinde sık sık tartışmalar yaşandı.

AİLEYİ SAVUNDU

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, sunumunda ailenin, bireyin ve toplumsal değerlerin korunması, güçlendirilmesi ve geliştirilmesine yönelik bütüncül, adil sosyal hizmet modelleri geliştirmeyi ve uygulamayı hedeflediklerini açıkladı. Bakanlığın aile değerlerini önemsediğini vurgulayan Yanık, güçlü bir geleceği de ailenin güçlenmesinde gördüklerini anlattı. Tüm sunumunu aile kavramı üzerine kuran Bakan Yanık, boşanma nedenlerinin araştırılmasına yönelik de 2022 yılında çalışmaları olacağını duyurdu.

Kadından söz etmeyen Yanık’ın tüm konuşması ve projelerine dair sunumu da "aile odaklı" oldu. Yanık konuşmasının sonlarında kadına yönelik çalışmalarına değinerek, kadının güçlenmesi için yaptıkları projeleri dahi anlatmamayı tercih etti.

KARACA: 3Y’Yİ 5Y YAPTINIZ

CHP Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Merkezi Yönetim Bütçesi’nden bakanlığa yüzde 3,77 ayrılmasını eleştirdi. Bütçeden aslan payının 240 milyar 382 milyon 662 bin TL ile faize ayrıldığını dile getiren Karaca, "Bakanlığınızın bütçesi ne halkın yoksulluğuna ne sosyal devlet olmanın gereklerine yetmeyeceği aşikârdır. 3 Y ile mücadele edecektiniz, tam tersi sistematik yolsuzluk, derinleşmiş yoksulluk ve bunlar konuşulmasın diye giderek, artan üst üste gelen yasaklar. Bırakın mücadele etmeyi siz 3Y’ye ‘yozlaşma’ ve ‘yönetememeyi’ de eklediniz" dedi.

KOMİSYON BAŞKANI AKP OLUNCA SESSİZ

Karaca’nın konuşması AKP’li milletvekilleri tarafından kesildi. Muhalefet milletvekillerinin sataşmalarına karşı uyarılarda bulunan Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz, "Ak Parti grubuyla ilgili bir şey söylüyorsanız kusura bakmayın oradan da cevap gelir" dedi.

‘KADINLAR SİZİ AFFETMEYECEK’

"İstanbul Sözleşmesi’nin feshinden rahatsızlık duymayan bir kadın Bakanı bu ülkenin kadınları da affetmeyecektir" diyen Karaca, "Şiddete maruz bırakılan kadınlar için, küçük yaşta zorla evlendirilen kız çocukları için, hapisteki çocuklar için, çocuklarıyla birlikte adalet arayan kadınlar için hiçbir çözüm üretememenin vicdani sorumluluğunu yaşıyor musunuz" diye sordu. Karaca, "İstanbul Sözleşmesi geri gelecek, tek adamın kadınlar aleyhine yaptığı her şeyi emir kabul eden sizin gibi bakanlar gidecek. Mor bütçe ve güçlendirilmiş parlamenter sistemle birlikte gideceksiniz" diye belirtti.

İYİ Parti Komisyon üyesi Erhan Usta da İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesinin bir hak gaspı olduğunu söyledi. Usta, "Bu bir yetki aşımıdır, yanlıştan dönmeniz gerekir. Topluma hiçbir açıklama yapılmaması ayrıca bir saygısızlık" dedi.

AKP VE MHP’DEN AĞIZ BİRLİĞİ

MHP’nin Komisyon üyesi Mustafa Kalaycı ise "Türk aile" yapısının kitle haberleşme vasıtalarının saldırısı altında olduğunu belirterek, sanal medya eleştirisi getirdi. "Masum bir kadına el kaldırmak" diyerek devam eden Kalaycı, kadına yönelik şiddete karşı yararlı ve önemli hizmetler verildiğini savundu. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmenin bir hak olduğunu savunan Kalaycı, "Kadın haklarını yalnızca sözleşmeye bağlı görmek saptırmadır" diyerek, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmenin doğru olduğunu savundu.

AKP grubu adına söz alan Nilgün Ök, sözleşmeden çekilmelerini savunarak, 6284 sayılı kanundan vazgeçmeyeceklerini öne sürdü.

‘KADINI NASIL GÜÇLENDİRECEKSİNİZ?’

CHP Milletvekili Emine Gülizar Emecan da bütçede Kadının Güşlendirilmesi Programı kapsamında ayrılan 590 milyon 687 bin TL’lik bütçenin yüzde 77’sinin personel gideri olmasını eleştirdi. "Bu bütçeyle kadını nasıl güçlendireceksiniz" diye soran Emecan, "Bununla ilgili başka bir çözümünüz var mı" diye sordu.

HDP Milletvekili Züleyha Gülüm de bütçenin bir kez daha aile merkezli olmasını eleştirdi. Gülüm, "Kadın Bakanlığımız yok, aslında, bu genel olarak iktidarın kadına ve çocuğa bakışının çok net bir göstergesi çünkü ne kadınlar ne çocuklar hayatın yaşamı içerisinde bir özne olarak görülmüyoruz. Hep bir aile üzerinden, ailenin korunması üzerinden, genel olarak işte bunun üzerinden toplumun ve aslında iktidarın sisteminin, kapitalist sistemin, patriyarkal sistemin korunması üzerinden bir yaklaşım geliştirildiği için de hiçbir zaman özne olarak görülmüyor, görülmekte istenmiyor" ifadelerini kullandı.

‘MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ’

Bütçenin savaşın, sermayenin, yandaşın yanı sıra erkek bütçesi olduğunu da dile getiren Gülüm, "Erkekleri koruyan, kadınları görmezden gelen, kadınları dört duvar arasına hapseden ve makbul kadınlar yaratmak isteyenlerin bütçesi olarak da devam ediyor" dedi. İstanbul Sözleşmesi’ne dikkat çeken Gülüm, kadına yönelik şiddet ve tecavüz verilerini paylaştı.

"Erkeklerin bütçesini yapmaya devam ediyorsunuz" diyen Gülüm, "Biz kadınlar kendi bütçemizi kendimiz örgütleyeceğiz; kendi yaşam alanlarımızda patriarkaya karşı, erkek egemenliğine karşı mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.

Komisyon milletvekillerinin değerlendirmeleriyle devam ediyor. (MA)

Öne Çıkanlar