Toprak Mahsulleri Ofisi'nin ekmeklik buğday ithalat ihalesinde buğdayın tonu 395 dolar dayandı. İhalede en yüksek fiyat 12 liralık dolar kuru ile ton başına 4 bin 738 liraya geliyor.
BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), küresel gıda fiyatlarının 10 yıldan uzun süredir görülmedik bir düzeye ulaştığını duyurdu.
İYİ Parti'li Ataş, 'Buğday ithalatına 2020 yılında ödediğimiz para tam 2.3 milyar dolardır. Kendi çiftçimizden 2.480 liraya alınan buğday 3.230 liraya ithal edildi' dedi.
Bakanlıktan Kılıçdaroğlu'nun 'TMO' iddiasına ilişkin verilen yanıtta 'Şu anda dünyada oluşan fiyatlarla hasat sezonundan açıkladığımız fiyatları karşılaştırmak doğru değildir' denildi.
Gürer, 'Böyle giderse yurttaşlar ekmeğe erişimde sıkıntı yaşayacaklar. Bazı fırıncılar işi bırakma noktasına geldiklerini anlatıyorlar. Sürdürebilir bir çözüm iktidarın sorumluluğudur' dedi.
Taliban ekonomik krizdeki Afganistan'da 'İş Karşılığında Buğday Projesi' başlattı. Projede çalışacak işçilere günlük 10, mühendislere ise 16,5 kilogram buğday verilecek.
Bozcaada açıklarında 2 gemi çatıştı. Can kaybı ya da yaralı bildirilmedi.
Berat Albayrak döneminde kurulan Türkşeker Tarım 'da buğday, mısır, nohut gibi ürünler duyuru yapılmadan piyasa fiyatının altında ‘yandaş’ firmalara satılmış. HKP suç duyurusunda bulundu
Raporda, Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde etkili olan kuraklığa dikkat çekilerek, ithalatın artacağı tespitine yer verildi.
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), 320 bin ton arpa ve yaklaşık 400 bin ton buğday ithalat ihaleleri için iş ve işlemlerin başladığı yönünde bir açıklama yaptı.
Kuraklık ülke genelinde alarm vermeye devam ediyor. Çiftçi Saim Demirel, 'Ben bu mahsulü kaldıramazsam, bu tüketici ekmeği kaça yiyecek' dedi.
'Bizim yurtdışına ihracat yapmamız gerekirken, başka ülkelerden almaya gerek yok. Çiftçi bitti kısacası. Bak ekinler hep kurudu, patates kuruyor, soğan kuruyor.'
Trakya'da yaşanan don, 'erkenci buğday'ları etkiledi. Sürekli artış eğiliminde olan buğday fiyatları, don sebebiyle verimin düşmesinin ardından daha da artabilir.
2019 yılında ürettiği buğdayın yüzde 52'si oranında ithalat yapan Türkiye, 2020 yılında yüzde 48'le ilk sıralarda yer aldı.
Kar yağışı ile toprağın suya doyduğunu söyleyen Edirne Ziraat Odası Başkanı 'Kök gelişimini sağlaması, hastalıklardan korunması adına güzel, istenilen yağışlar oluştu' dedi.
TMO, her türlü spekülatif hareketleri önleyecek yeterli buğday stoku olduğunu ifade ederken, TMO'nun son raporuna göre bu sezon ekim gereken düzeyin altında gerçekleşiyor.
Çin ve diğer ithalatçıların artan talebi ve en büyük ihracatçı Rusya'nın getirdiği ek gümrük vergileriyle buğday fiyatları altı yıldan fazla sürenin en yüksek kapanışına ilerledi.
Türkiye genelinde iklim değişikliğine bağlı olarak kuraklık yaşanırken, üretici Mehmet Sarıçam, birkaç gün içerisinde yağmur yağmazsa yüzde 70 ürün kaybı yaşayacaklarını dile getirdi.
Tarımsal üretimde ciddi sıkıntılar yaşayan Türkiye, en temel tarımsal ürünlerinin başında gelen buğday, arpa ve mısırın ithalatının önünü yine açmak zorunda kaldı.
CHP Bursa Milletvekili Sarıbal, arpa, buğday ve mısır ithalatında gümrük vergisini kaldıran kararı değerlendirdi.
Makarnalık durum buğday, adi buğday, kızıl buğday, mahlut, beyaz arpa, matlık arpa ve mısır ithalatında uygulanan gümrük vergisi 31 Aralık'a kadar sıfırlandı.
AKP’nin buğdayda uyguladığı politikanın iflas ettiğini söyleyen CHP Milletvekili Gaytancıoğlu, çiftçi yerine yandaşlar düşünüldüğü için ithalata mahkum kalındığını belirtti.
TMO, stokçuluğu önlemek için buğdayda 500 bin ton ithalat yapacak.
Son dönemde Türkiye'nin dış politikada gergin günler geçirdiği komşusu Yunanistan'dan yaptığı buğday ithalatı 2015 yılından bugüne yüzde 632 oranında artış gösterdi.
60 dönümlük buğday tarlasının yanı sıra çok sayıda meşe ağacının bulunduğu ormanlık alan da yandı.
Koronavirüsün küresel tedarik zincirlerini olumsuz etkilemesiyle temel gıda fiyatları bazı yerlerde aşırı arttı. Buğday ve pirinç fiyatları aşırı alım ve ihracat kısıtlarıyla yükseldi.
AKP iktidarları döneminde buğday ithalatına 14.1 milyar dolar ödenerek, Cumhuriyet tarihi rekoru kırıldı. Türkiye, 2019'da ürettiğinin yarısından fazlasını ithal etti.
Çin'de ortaya çıkan koronavirüsün yarattığı endişeyle uluslararası piyasalarda buğday ve mısır fiyatlarında yüzde 2 civarında gerileme yaşandı.
2019’un 11 ayında ithalat bir önceki yıla göre yüzde 53 arttı. Rusya’dan gelen buğday yüklü 13 gemi Tekirdağ’da limanlara girmek için sıra bekliyor.
HDP Sözcüsü Günay Kubilay, partisinin Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenleyerek gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.