18 bilim insanından oluşan bir ekip, Eğirdir Gölü'nde su seviyesinin son 9 yıl içinde neredeyse yarı yarıya düştüğünü tespit etti. Prof. Dr. Mustafa Doğan, "Eğirdir Gölü, son 9 yılda komşusu Beyşehir Gölü'nün 3'te 2'si kadar su kaybetti" dedi.
Eğirdir Gölü'nde sularının çekilmesi ile kıyıya vuran ot ve yosunlar, ilçede sivrisineklerin üremesine uygun zemin oluşturdu. Larvalarını bıraktıkları bu doğal ortamda üreyen milyonlarca sivrisinek, akşam olduğunda ilçe halkının kabusu oldu.
Eğirdir Gölü'nün en dar kısmı olan Kemer Boğazı'ndaki su genişliği, 1,8 kilometreden 1,2 kilometreye geriledi. Bu alandaki derinlikse bazı yerlerde, 50-60 santimetreye düştü. Uzmanlar gölün ikiye bölünmesinden endişeleniyor.
Eğirdir Gölü'nde son günlerde hem kötü kokuya hem de gölün oksijensiz kalmasına yol açan kirlilik ve su yosunlarının yüzeyi kaplaması sorun yarattı. Salyangoz ve tatlı su midyesi gibi binlerce kabuklu su canlısının ölüsü kıyıya vurdu.
Eğirdir Gölü'nün yüzeyi su yosunlarla kaplandı. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, bu durumun göllerde oluşan müsilaja örnek olduğunu belirtti ve uyardı: Oksijenin tükenmesi canlıların ölümüne neden oluyor.
Isparta'daki Eğirdir Gölü'nde yedi el bombası bulundu. Eğirdir Gölü'nde bir yıl içinde 17 el bombası daha bulunmuştu.
Isparta'daki Eğirdir Gölü kıyısında el bombaları bulundu. Polisin şeritle çevirip 24 saat nöbete başladığı plaj kapatıldı. Plajda geçen yıl da bomba bulunduğu ve imha edildiği öğrenildi.
Dr. Erol Kesici, Eğirdir Gölü içine döşenmiş lağım borularından birinin patlamasıyla göl yüzeyine çıkan atıkları görüntüledi. Dr. Kesici 'Bırakın içmeyi, parmağınızı dahi sokmayın' dedi.
Dr. Erol Kesici, Türkiye’de 50 yılda kuruyan sulak alanlardaki su kütlesi miktarının 1.3 milyar hektar, yani 24 Eğirdir Gölü veya 3 Van Gölü ya da Marmara Denizi kadar olduğunu söyledi.
Kirlilik ve su kaybı ile sık sık gündeme gelen Eğirdir Gölü'ndeki Kemer Boğazı günden güne daralıyor.
Göl dibinde uzun yıllardır biriken kimyasal atıklardan kaynaklı, köpüklenme yaşanıyor.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, göllerin kuruma tehlikesinden kurtulması için yapılması gerekenleri sıraladı.
Tarım arazilerinde kullanılmak üzere devasa borularla binlerce ton su çektiği Isparta Eğirdir Gölü'nün yüzeyi, 10 yılda 520 kilometrekareden 436 kilometrekareye düştü.
Bir dernek tarafından ‘hayır’ için yaptırıldığı ileri sürüldü.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.