'Stokçuluk var çünkü anormal bir fiyat artışı var. Şu an çiğ köfteler de kilosu 45 ile 60 lira arasında satılıyor. Zamları yansıtırsak neredeyse 100 liraya dayanır kilosu.'
CHP Ekonomi Masası üyesi Gökan Zeybek, yurt gezilerini tamamladıkları ve üreticilerin son derece kötü durumda olduğunu söyledi. Zeybek, ‘Üretim yapanın kaybettiği bir ülke var' dedi.
'Piyasanın normale dönmesi ile birlikte yeniden durum değerlendirmesi yapılıp siz sayın müşterilerimize bilgi verilecektir'
Eylül başından beri dolarda yüzde 12, euroda yüzde 10 artışı gerekçe gösteren alıcılar, 'kur yükseldi, fiyat indirin' baskısı yaparken, ihracatçı hammadde fiyatlarını gerekçe gösterdi.
Dünya ticaretinde yaşanan 'konteyner krizi', üretimde çoğunlukla dışa bağımlı olan Türkiye'yi olumsuz etkiliyor. Hammaddeye ulaşmanın zor olduğu bu dönemde, fiyatlar daha da artacak.
Küresel piyasalarda hammaddede yaşanan fiyat artışları ile navlundaki tırmanışın getirdiği ilave maliyetler, birçok sektörde sıkıntının boyutunu giderek artırıyor.
Son üç yılın en yüksek seviyesine ulaşan küresel gıda hammaddelerindeki fiyat artışına, kuraklık da eklenince bu yıl halkın mutfağındaki yangının daha da büyüyeceği öngörülüyor.
Başer, 'Aşıların üretiminde kullanılan bazı hammaddeler Covid-19 testlerinde de kullanılıyor. Salgını kontrol etmek için testleri ve aşıyı artırırken, hammaddede güçlükler yaşayacağız' dedi.
Dolardaki artışa paralel ekonomide tehlikeli bir balonun şiştiğini söyleyen Yeşilada, 'Üretici bile dolardan prim elde etmek için hammadde stokluyor. Balon patladığında herkes yanacak' dedi.
Mobilya sektörü, yılın ilk yarısında yüzde 6 küçüldü. Hammaddeye yapılan zamlar ürün satış fiyatına yansıtılamayınca, çalışan sayısı azaltıldı.
Hammaddelere gelen zamlar ve KDV indiriminin sona ermesiyle birlikte mobilyacılar fiyat artışına hazırlanıyor. Tüketiciye yansıyacak zam yüzde 20 civarında.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.