Okullar artan eğitim masraflarının gölgesinde açılıyor. Kırtasiye, servis, giyim ve beslenme giderlerine okulların kayıt ücretleri de ekleniyor. Veli-Der’e göre birçok aile çocuğunu anaokuluna gönderemiyor, bu da tarikatların önünü açıyor.
Ipsos araştırdı: Türkiye'de çocuğu okula giden ebeveynlerin yüzde 70’i, okul masraflarının bütçelerini çok zorlayacak şekilde arttığını söyledi. Ebeveynlerin yüzde 81’i, özellikle sosyal hayatlarında tasarrufa gitti.
'Birilerinin cebine fazladan para girsin diye eğitim ticarete döktüler' diyen veliler, ‘Çocuklar yeterince beslenemez hale geldiler. Asgari ücretle geçiniyoruz ve çok zorlanıyoruz’ dedi.
Tüketici Hakları Derneği, sayıları 46 milyona dayanan dar gelirli ailenin desteğe ihtiyaç duyduğunu belirterek, eğitim ve gıda ihtiyacını devletin karşılaması gerektiğini açıkladı.
Yeni eğitim ve öğretim yılı 12 Eylül’de başlayacak. Yeni eğitim öğrenim yılı öncesi kırtasiye masrafları ise velileri düşündürüyor.
CHP’li Ağbaba, 2022-2023 eğitim ve öğretim yılının başlamasına kısa bir süre kala asgari ücret alan bir ebeveynin okula gidecek çocuğu için yapması gereken kırtasiye harcamalarını hesapladı.
Hükümetin eğitim giderlerinde yaşanan fiyat artışına karşı önlem almadığını, velilerin ağır maddi yükle karşı karşıya bırakıldığını belirten CHP, dar gelirli öğrencilere destek sözü verdi.
Öğrencilerin ihtiyaçlarındaki zam oranlarını hesaplayan CHP’li vekil Abdurrahman Tutdere, ‘Yüzde 525 gibi fahiş bir artış var. Veliler bu artışlar karşısında ne yapacak?’ diye sordu.
CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, okul alışverişine çıkan aileleri dinledi.
Özel okullara yüzde 25, servis ücretlerine yüzde 15 zam bekleniyor
Eğitim-öğretim döneminin başlamasıyla birlikte okul araç gereçlerine ihtiyaç arttı. Fakat uygunsuz ürünler öğrencilerin sağlığını riske sokuyor.
'Geçen sene tıklım tıklım doluydu ama bu sene bomboş.'
CHP’li Ağbaba ‘Bu üç sektörü virüs kadar açlık ve yoksulluk da tehdit ediyor. Zor durumda olan 3 sektöre de sıfır faizli ve uzun vadeli kredi desteği sağlanması gerekiyor’ dedi.
Enflasyonda yaşanan patlama ailelerin eğitim bütçesini de vurdu. Eğitim malzemelerinde yaşanan fiyat artışı yüzde 108’i buluyor.
'Bizde de veliler zaten 20 bin liradan başlayıp 70 bin liraya varan özel okul ücretini ödemeyi göze alıyor'
Bir kırtasiye firması, kendilerinden kitap siparişi verip ücretlerini ödemediklerini iddia ettiği imamların maaşlarına haciz koydurdu.
'Tüketiciler, ürünleri geçen yıla oranla yüzde 40’lar düzeyinde zamlı alacak'
Uzmanlar, zammın 3 Eylül'de açıklanacak olan ağustos ayı enflasyonuna da yansıyacağına dikkat çekiyor.
Uzmanlar, kırtasiye alışverişi yapan aileleri kimyasallara karşı uyarıyor.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.