Merkez Bankası verilerine göre, Türkiye kısa vadeli dış borç stoku mart sonu itibarıyla, 2019 yıl sonuna göre yüzde 4 azalışla 118,7 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Mart ayında ekonomisi yüzde 6 daralan İngiltere'nin ardından Avrupa'nın en büyük ekonomilerinden Almanya'nın da resesyona girdiği açıklaması geldi.
TÜİK verilerine göre, mart ayında perakende satış hacmi yıllık yüzde 0,2 azalırken, koronavirüs önlemlerinin alındığı mart ayında yüzde 8,1 düştü.
TÜİK verilerine göre sanayi üretim endeksi mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2 geriledi. Aylık bazda ise yüzde 7,1 gerileme görüldü.
Türkiye'nin cari işlemler açığı koronavirüsün etkilerinin hissedildiği mart ayında, geçen yılın aynı dönemindeki 120 milyon dolardan, bu yıl 4 milyar 923 milyon dolara çıktı.
Martta ihracat yüzde 17,8 azalışla 13,4 milyar dolar, ithalat yüzde 3,1 artışla 18,8 milyar dolar oldu. Böylece dış ticaret açığı yüzde 182 artışla 5,4 milyar dolara yükseldi.
Koronavirüs salgınının etkili olduğu martta sert gelir kaybına uğrayan Hazine, rekor nakit açığı verdi. Hazine'nin geliri 53,9 milyarla ile son iki yılın en düşük seviyesine geriledi.
Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, dünya genelinde ekonomik bozulmaya yol açan Covid-19 salgını nedeniyle mart ayında sert düşüşle 35,7’ye geriledi.
Merkez Bankası, mart enflasyonuna ilişkin değerlendirmelerini kamuoyuyla paylaştı. Yıllık enflasyondaki düşüşte, enerji ve gıda fiyatlarının belirleyici olduğunu kaydetti.
Türkiye'nin otomotiv ihracatı salgının etkisiyle martta yüzde 28,5 düşüşle 2,1 milyar dolar oldu. İhracat ilk çeyrekte yüzde 10 azalışla 7 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Mart ayında, koronavirüs vakasından önce 2-6 Mart arasında, hafta içi ortalama olarak, İstanbul’da yaşayanların yüzde 75,1’inin günlük dışarı çıktığı belirlendi.
TEPAV Perakende Güven Endeksi, Mart 2020’de bir önceki aya göre 7,1 puan azalırken, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise 9 puan azalış gösterdi.
Tüketici fiyatları bazında martta en yüksek fiyat artışı yüzde 45,37 ile sivri biberde gerçekleşirken, en çok ucuzlayan ürün yüzde 93,2 ile bankayla para havale ücreti oldu.
Enflasyon, koronavirüs salgınının tüm dünyayı sardığı mart ayında yüzde 0,57 artış kaydetti. Yıllık enflasyon ise yüzde 11,86 olarak gerçekleşti.
İstanbul Ticaret Odası, mart ayında İstanbul'da perakende fiyatı en fazla artan harcama kaleminin yüzde 72,54 ile kolonya olduğunu duyurdu.
İstanbul Ticaret Odası'nın verilerine göre, mart ayında İstanbul'da perakende fiyatlar aylık yüzde 0,33, toptan fiyatları ise yüzde 1,78 oranında artış gösterdi.
Ekonomik büyümenin öncü göstergelerinden İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) mart ayında eşik değerin altına gerileyerek 48,1'e indi.
Merkez Bankası verilerine göre, imalat sanayi kapasite kullanım oranı mart ayında bir önceki aya göre 0,7 puan azalarak yüzde 75,3 olarak açıklandı.
TÜİK ve TCMB verilerine göre Tüketici Güven Endeksi, martta bir önceki aya göre yüzde 1,7 artarken, endeks mart ayında 58,2 olarak gerçekleşti.
Milli Eğitim Bakanlığı konuyla ilgili olarak açıklama yaptı.
Sağlık Bakanlığı yetkililerinin verdiği bilgiye göre, mart ve nisan ayında gerçekleştirilmesi planlanan ulusal ve uluslararası tüm kongreler iptal edildi.
İşsiz sayısı martta geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 334 bin kişi artarak 4 milyon 544 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 4 puan artışla yüzde 14,1 olarak gerçekleşti.
Aynı gün 213 seçim çevresinde ise muhtarlık ve ihtiyar heyetleri seçimleri tekrarlanacak.
Merkez Bankası verilerine göre Net Uluslararası Yatırım Pozisyonu, mart ayında 2018 yıl sonuna göre yüzde 4,6 artışla 337,1 milyar dolar açık verdi.
Büyümenin öncü göstergelerinden sanayi üretimi mart ayında yıllık bazda yüzde 2.2 azaldı, aylık bazda ise yüzde 2,1 artış gösterdi.
Cari işlemler dengesi, mart ayında 589 milyon dolar açık verirken, cari açık 12 aylık dönemde 12.83 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Ekonomik durgunluğun etkileri dış ticarette de görülüyor. Martta dış ticaret açığı yüzde 63.7 geriledi, ihracat yüzde 0,4 düşerken, ithalat yüzde 17,8 azaldı.
Merkez Bankası'nın resmi rezerv varlıkları, mart ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 3,8 azalarak 96,3 milyar dolara geriledi.
Sektörel güven endeksleri, nisanda hizmette yüzde 1.9 artarken, inşaatta yüzde 0.3 ve perakende sektöründe yüzde 0.1 oranında düşüş gösterdi.
İlk çeyrekte bütçe gelirleri yüzde 30.4 oranında artarak 218.3 milyar TL bütçe giderleri ise yüzde 35.4 oranında artarak 254.4 milyar TL oldu.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.