1-3 aylık mevduatta yüzde 68,9'u gören faizde sınırlı düşüş başladı. Merkez Bankası'nın eski başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, bu düşüşün nedenlerini yorumladı.
TÜFE ile indirgendiğinde dolar yüzde 2,95'le yatırımcısına en çok kazandıran finansal araç olurken, mevduat faizi yüzde 3,64 ile yatırımcısına en çok kaybettiren araç oldu.
Merkez Bankası, yüzde 54.4 enflasyona rağmen bankaları yüzde 14 faizle fonlarken, bankalar ise yüzde 17 ile mevduat toplayıp vatandaşı yüzde 27’den başlayan faizle borçlandırıyor.
TCMB politika faizini yüzde 15'e çekerken, bankaların TL mevduata uyguladıkları faizi yüzde 15'in üzerinde. Dolar bugün 13,18'e kadar çıkarken, Türkiye'nin CDS'i 512 baz puana yükseldi.
Dünya gazetesi yazarı Aktaş, 'Dolar ilk yedi aylık dönemde TL'ye karşı yüzde 16, euro yüzde 12 değer kazandı. Politika faizi piyasadaki mevduat faizinin temel belirleyicisi' dedi.
Merkez Bankası’nın sıkılaştırma adımları mevduat ve kredi faizlerinin de yükselişine neden oldu. İhtiyaç kredisi faizleri yüzde 16,93 seviyesine kadar çıktı.
Kasımda yıllık enflasyon yüzde 10.56’ya yükselirken, ortalama net mevduat faizi yüzde 9.65’e geriledi. Mevduatta faiz tüm vadelerde enflasyonun altında kaldı.
Mevduat faizi ile kredi faizi makası 10 yılın rekorunu kırdı. Faiz mevduatta yüzde 30'a çıkarken, ticari kredilerde ise yüzde 40'ı geçti.
Bankaların mevduat faizi yüzde 23-24’lere, ticari kredi faizleri yüzde 37-38’lere çıktı. Faktoring şirketlerinin faizleri ise yüzde 48-50’lere dayandı.
TL cinsi mevduatlarda ortalama faiz 18 Mayıs haftası itibariyle yüzde 11,92'ye çıktı. Mart 2009'dan bu yana faizlerde en yüksek seviye kaydedildi.
Mevduat faizi oranları fena halde kafa karıştırıyor. Çok sayıda faiz oranı var çünkü. Hatta öyle ki, aynı banka aynı vadeye çok farklı oranlar uygulayabiliyor.
2018 yılının ilk haftalarında mevduat faizleri 2017'nin son döneminde kaydettiği sekiz yılın en yüksek seviyelerine yakın seyrediyor.
Konut getiri oranı 5.5 yıl aradan sonra ilk kez mevduat faizinin altında kaldı. Bankaların mevduat faizi yarışı inşaat sektörüne ve ekonomiye ciddi zarar veriyor.
Yatırım fonlarının getirisi mevduat faizini geride bıraktı. Bu yıl da mevduata yatırım yapanlar yüzde 3.42 getiri sağlarken, yatırım fonlarının getirisi yüzde 4.60 oldu.
TBB Başkanı Aydın, mevduat faizlerini rekabetin değil kredilerdeki hızlı artıştan doğan fonlama ihtiyacının yüzde 14’e çıkardığını söyledi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.