Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, borsadaki yükselişlere dikkat çekerek, Türkiye'nin üretimi ve ihracatı arttıkça reel sektörün güçlendiğini ifade etti.
Merkez Bankası tarafından yayımlanan reel kesim güven endeksi temmuzda 103,7 seviyesine geriledi. Böylelikle endekste iki yılın en düşük seviyesi kaydedilmiş oldu.
Finansman maliyetinin en önemli sorun olarak öne çıktığını belirten TÜRKONFED Başkanı Orhan Turan, 'Reel sektöre oksijen sağlamak için atılan adımlar nefesimizi daraltıyor' dedi.
Eski yönetici, 'Faiz arttırılsa bile hemen yarın tam tersi bir hamle gelmeyeceğine kim güvenebilir? Bu noktadan sonra merkez bankası para politikasının etkili olacağını zannetmiyorum' dedi.
Kubilay, rekabetçi kur önerisinin bilinçli bir şekilde uygulanmadığına ve bu kadar kontrolsüz bir artışın reel sektöre yayılarak ticari hayatı bozabileceğine dikkat çekti.
Reel sektör güven endeksi önceki aya göre 3,8 puan düşüşle 109,6'ya geriledi. İmalat sanayisi genelinde kapasite kullanım oranı (KKO) ise, ekimde aylık 0,1 puan azaldı.
Temmuz ayında yeniden yapılandırılan borç tutarı kayıtlara 3.5 milyar lira olarak geçti. Bununla birlikte 2019 yılından itibaren yeniden yapılandırılan borç tutarı 70 milyar liraya dayandı.
Reel sektör toplantıları TCMB Başkanı Kavcıoğlu'nun 'yol haritası olacak' diye ifade ettiği 2021 Para ve Kur Politikası metninde iletişim başlığı altında yer alan faaliyetler arasındaydı.
Bahçıvan, 'Sanayici kazandığı paranın yüzde 55'ini faize, kur farkına, finansmana veriyor. Kalanıyla yatırım yapmaya çalışıyor. Dünyada bizden sonra en kötü oran yüzde 14' dedi.
Hisarcıklıoğlu, 'Bankalar, kredi faizlerini maliyetlerindeki artışın çok üzerinde artırarak, büyümeye destek değil köstek oluyor' dedi, 'Reel sektöre sırtınızı dönmeyin' çağrısı yaptı.
BDDK, “'finansal istikrara katkıda bulunmak ve cari açığı azaltmak' amacıyla kredi kartıyla yapılan alışverişlerde bazı ürünlerde taksit sayılarını düşürdü.
Kaslowski, 'Kur, faiz, enflasyon döngüsünde yaşanan belirsizlikler reel sektörü olumsuz etkiliyor. Bu belirsizlikleri aşmanın en iyi yolu para politikasının açık ve net olmasıdır' dedi.
Covid-19 pandemisi döneminde alınan kredilerde sona eren geri ödemesiz dönemin ertelenen ve cari dönem vergileriyle çakışması işletmelerde ödeme endişesi yarattı.
1 Ocak 2020 tarihinde yürürlüğe girecek bütçe, 2020’de ilk kez 1 trilyon lira sınırı aşacak. Bütçeden reel sektöre 44.5 milyar, KOBİ’lere 1.4 milyar lira destek verilecek.
Kamu bankalarının hazırladığı destek paketiyle düşük faiz ve vade avantajıyla kredi sağlanacak. Paket tekstil, ayakkabıcılık, turizm ve inşaat sektörlerini kapsayacak.
Reel sektör güven endeksi mayısta bir önceki aya göre 6,6 puan azalarak 98,9 olarak gerçekleşti. İnşaat sektörü güven endeksi bir ayda yüzde 7,7 geriledi.
TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Özilhan, 'Konkordato ilan eden şirketlere her gün bir yenisi ekleniyor. Moraller bozuluyor. Reel sektör önünü göremiyor' dedi.
TÜSİAD ve TOBB'un ortak açıklamasında 'gerekli önlemlerin uygulanmasıyla' ekonominin yeniden dengeleneceği ve büyüme sürecine dönüleceği vurgusu dikkat çekti.
Reel sektörün iç ve dış borçları 2 trilyon 406 milyar liraya ulaştı. Reel sektörün sadece bankalara olan kredi borcu ise 1 trilyon 849.1 milyar lirayı buluyor.
Kur artışı, şirketleri ithalat bağımlısı yapı nedeniyle üretim ve yatırım, döviz kredileri nedeniyle de finansman yönünden olumsuz etkiledi, fatura yükseldi.
Merkez Bankası verilerine göre, finans dışı şirketlerin net döviz pozisyon açığı şubat ayında 222.7 milyar dolarla yeni bir rekor kaydetti.
Reel sektörü kur riskine karşı korumak amacıyla dövizle borçlanmaya sınırlama getiren düzenleme 2 Mayıs'tan itibaren uygulamaya geçirilecek.
Finans dışı firmaların net döviz açığı 16 yılın zirvesine çıktı. Erdoğan'ın tepkisine neden olan, ancak Şimşek'in ısrarla dikkat çektiği tablo Şimşek'i haklı çıkardı.
Başbakan Yardımcısı Şimşek, Hazine’nin reel sektörü rahatlatacak ve teminat ihtiyacını karşılayacak yeni bir düzenleme yaptığını belirtti.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.