Yozgat'ta şeker pancarı üretimi, hastalık, değişen iklim ve yüksek girdi maliyetleriyle zor bir dönemden geçiyor. Çiftçiler, hem hastalıkla hem de düşük fiyatlarla mücadele ediyor, yeterli destek gelmezse üretimin durma noktasına geleceğini belirtiyor.
Şeker üreticilerini ziyaret eden CHP’li vekil Gürer, ‘TÜİK verileri gerçekse, ürettiğimiz bize yetiyorsa neden şeker ithal ediyoruz? Üretim olduğu halde şekeri karaborsaya düşürdüler’ dedi.
Prof. Nas, 'Bu yılki saha çalışmamızda arıtılmış atık suyla mısır ürettik. Kuyu suyuna göre yüzde 7 daha fazla verim elde ettik. Pancarda ise verim oranımız biraz daha düştü' dedi.
Pancar analizi ve silolarda traktörlerin uzun süre bekletildiğini ileri süren bazı çiftçiler, dün gece Muş-Bitlis kara yolunu pancar yüklü traktörleriyle kapattı.
Kota fiyatının beklentilerin altında kaldığını belirten CHP milletvekili Gürer, 'Çiftçi üretimden vazgeçerse, nişasta bazlı şeker pazara hakim olur' dedi.
Tarıma bakarak o ülkeyi kimlerin hangi saiklerle yönettiğini hemen bulursunuz. Toprakta devletin ayak izi hemen seçilir.
Başbakan, 'Fiyatı 2 lira 35 kuruş olarak belirledik. Geçen sene 2 lira 10 kuruştu' dedi.
CHP Milletvekili Sarıbal, şeker fabrikalarının özelleştirilmesi sonucu pancar çiftçisinden esirgenen kaynakların ABD’li çiftçilere akacağını söyledi.
Şeker pancarı neden stratejik bir ürün, Türkiye için neden önemli? Bu fabrikaların zarar ettiği, devletin sırtına yük olduğu için satılmaları gerektiği belirtiliyor. Peki gerçekten öyle mi?
Cargill'in, şeker fabrikalarının satış sürecine dahli olmadığını açıklamasının ardından ocak ayında yazdığı raporda özelleştirme tavsiyesi yaptığı ortaya çıktı.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.