'Helikopterim düşseydi PKK bana böyle davranmazdı'
Darbe sanığı asker gözaltına alındıktan sonra ağır işkence gördüğünü mahkemede bu sözlerle anlattı.
ANKARA- Darbe girişimi sırasında, Ankara'da helikopterlerin havalandığı Kara Havacılık Komutanlığı'ndaki faaliyetlere yönelik açılan davada, 152'si asker, 3'ü sivil 155 kişi bugün ilk kez hakim karşısına çıktı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ı 16 Temmuz sabahı Başbakanlığa götüren helikopterin pilotu eski Albay Uğur Kapan'ın sözleri salonu karıştırdı. Gözaltına alındıktan sonra ağır işkencelere maruz kaldığını ileri süren Kapan, "Yıllarca Kuzey Irak'ta terörle mücadele ettim. Eğer helikopterim düşseydi PKK'lılar bana böyle davranmazdı" dedi. Müştekilerin tamamı, Kapan'a bu sözleri üzerine tepki gösterdi. Kapan'a yönelik sinkaflı sözler sarf eden bazı kişiler, salondan çıkartıldı.
Darbe girişimi sırasında, Ankara'da helikopterlerin havalandığı Kara Havacılık Komutanlığı'ndaki faaliyetlere yönelik açılan davada, 152'si asker, 3'ü sivil 155 kişi bugün ilk kez hakim karşısına çıktı. Darbe girişimi sabahı Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ı Akıncı Üssü'nden Başbakanlığa götüren helikopterin pilotu eski Albay Uğur Kapan savunmasını yaptı.
Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, Sincan Ceza ve İnfaz Kurumu Yerleşkesi'ndeki mahkeme salonunda görülen duruşmaya sanıklar, müştekiler ve taraf avukatları katıldı. Duruşmada kimlik tespitinin ardından Mahkeme Başkanı Oğuz Dik, iddianamenin özetini okudu. İddianamenin okunmasının ardından sanık savunmalarına geçildi.
"GÖRDÜĞÜM KİŞİNİN ADİL ÖKSÜZ OLMADIĞINI ANLADIM"
Savunmasında, polis ve savcılık ifadelerinin işkence ve baskı altında alındığını iddia eden sanık Kapan, "Adil Öksüz'ü Akıncı üssünde gördüğüm yönündeki ifademi kabul etmiyorum. Daha sonra gördüğüm fotoğraflardan gördüğüm kişinin Adil Öksüz olmadığını anladım" dedi.
"MEHMET DİŞLİ GENELKURMAY BAŞKANI AKAR'IN YANINA OTURDU"
Darbe girişimi sabahı, Akıncı Üssü'nde helikopterine doğru giderken, Genelkurmay Başkanı Akar'ın üsten çıkış yaptığını görünce yanına gittiğini söyleyen sanık Kapan, şöyle devam etti:
"Genelkurmay Başkanı bana kendisini Başbakanlığa götürecek helikopteri kullanmamı emretti. Helikopterde kendisinin olacağını ve uçuş güvenliği alınmasını emretti. Helikoptere kadar kendisine eşlik ettim. Bu sırada helikopter teknisyeni bir tüm generalin geldiğini söyledi. Komutanımızın talimat vermesi durumunda helikoptere binebileceğini söyledim. Teknisyen, kendisinin Genelkurmay Başkanının müsaadesini aldığını ve helikoptere Tümgeneralin de bineceğini söyledi. Mehmet Dişli olduğunu öğrendiğim Tümgeneral helikopterde Genelkurmay Başkanının arkasına değil bizzat yanına oturdu"
"GENELKURMAY BAŞKANI AKAR BANA TEŞEKKÜR ETTİ"
Kalkış yaptıktan sonra F-16'dan atış yapılmaması için telsizle bağlantı kurmaya çalıştığını belirten Kapan, "Ancak kimseyle bağlantı kuramadım. Risk alarak kalkış yaptım. Temas sağlayana kadar bağlantı kurmaya çalıştım. Bağlantı kuruduğumda, kimi taşıdığımı ve gideceğimiz yeri bildirdim. Genelkurmay Başkanı Başbakanlığa indiğimizde bana teşekkür etti ve Akıncı'ya dönebileceğimizi söyledi. Ancak Akıncı'daki hareketlilik nedeniyle Etimesgut Havaalanına indim" diye konuştu.
Darbe girişimi sırasında, Ankara'da helikopterlerin havalandığı Kara Havacılık Komutanlığı'ndaki faaliyetlere yönelik açılan davada 152'si asker, 3'ü sivil 155 kişi, bugün ilk kez hakim karşısına çıktı.
Aralarında 15 Temmuz gecesi sivillere ve birçok kritik yere helikopterlerden ateş açan pilotların da bulunduğu 155 sanığın yargılanmasına Ankara 17'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nce, Sincan Ceza ve İnfaz Kurumu Yerleşkesi'ndeki mahkeme salonunda başlandı.
İddianamede, şüphelilerden 7'si hakkında 'FETÖ' üyeliğinden, 148'i hakkında ise 'Silahlı terör örgütüne üye olmak, 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs, 'TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs' ve 'nitelikli adam öldürmek ve öldürmeye teşebbüs' suçlarından hapis cezası isteniyor.
TELSİZ KONUŞMALARI İDDİANAMEYE GİRMİŞTİ
İlk kez hakim karşısına çıkacak olan sanıklardan bazılarının telsiz konuşmaları, iddianamede detaylı bir şekilde yer almıştı. Bu konuşmalardan birinde Özel Kuvvetler Komutanı Zekai Aksakallı'nın içinde bulunduğu aracın vurulması isteniyordu. İşte, o konuşmalar:
1. Ses---İlkay
2. Ses---efendim komutanım
1. Ses---(…) yolunda nerden
2. Ses---Devam ediyoruz şu an (…) üstündeyim
1. Ses---bi tane kobra aracı var. Onu sen vurabiliyorsan vur, vuramıyorsan birini yada şeyi çağır (…) birini çağır
2. Ses---silahlar çalışmıyor nerde kobra var
1. Ses---Mitin üstünde var onu çağır
2. Ses---Nerde araç nerde, onu nereden bulacağız
3. Ses--- Kalaycı mitin üzerindeyim
4. Ses--- Konya yolu, Konya yolundan Özel Kuvvetlere doğru bir polis aracı gidiyor. Kobra kobra aracı gidiyor, durdurulsun, durdurulsun
Ortam sesi--- vurulsun
4. ses--- Vurulsun, vurulsun
3. Ses--- Bu çağrı hangi kobraya, hangi kobraya
1. Ses---(…) yapıyorum neron sana, eğer sende yeterli (…..)
3. Ses--- Bu çağrı hangi helikoptere, hangi kobraya
2. Ses---Ali Nero, Dostum Konya yolu üzerinde Özel Kuvvetlere doğru devam eden bir tane kobra aracı varmış onu vuracağız. Tamam dostum devam et. (DHA)