Trump'ın çelik vergisine tepkiler başladı

Türkiye'yi de önemli ölçüde etkileyecek ABD'nin çelik ve alüminyum ithalatına getireceği ek vergilere ilk uyarılar Alman Çelik Birliği ve Toyota'dan geldi.

Trump'ın çelik vergisine tepkiler başladı

EKONOMİ - Dünyanın en büyük çelik ithalatçısı olan ABD çelik ithalatında yüzde 25 ve alüminyum ithalatında ise yüzde 10 ek vergi koymayı planlıyor. ABD her yıl ülkede kullanılan 100 milyon ton çeliğini üçte birini, 5.5 milyon ton alüminyumun ise tamamına yakınını ithal ediyor.

ABD Başkanı Donald Trump, söz konusu planı netleştirmek için ABD çelik ve alüminyum sektörü yöneticilerini toplantıya çağırdı. ABD'li çelik ve alüminyum üreticileri kararı desteklerken, çelik ve alüminyumun yoğun kullanıldığı sektörlerde ise fiyat artışı kaçınılmaz görünüyor.

OTOMOTİV İÇİN OLUMSUZ BİR GELİŞME

Bununla ilgili ilk uyarı ise otomotiv devi Toyota'dan geldi. Toyota'dan yapılan açıklamada, ithal çelik ve alüminyuma getirilecek ek vergilerin maliyetleri ve dolayısıyla otomobillerin satış fiyatını yükselteceği belirtildi. Açıklamada, "ABD yönetiminin bu kararı otomotiv üreticilerini, bayileri ve tüketicileri olumsuz etkileyecek" denildi.

ABD yönetiminin ek vergilerle ilgili kararını önümüzdeki hafta içinde resmen açıklaması bekleniyor.

TÜRKİYE İÇİN DE KRİTİK BİR GELİŞME

Trump'ın çelik ithalatına yüzde 25'lik vergi uygulanacağını açıklaması Türkiye çelik ihracatı için oldukça kritik bir dönemeç olarak değerlendirilebilir. Zira Türkiye'nin çelik ihracatı içerisinde ABD'nin payı göz ardı edilemeyecek boyutlara gelirken, son dönemde ihracatta da artış ivmesi kaydediliyordu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre 2017 yılının tamamında Türkiye'nin çelik ihracatı 11,4 milyar dolar olurken, ABD'ye yapılan çelik ihracatı 1,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Rakamlar Türkiye'nin çelik ihracatında ABD'nin payının yüzde 10'a yakın olduğunu gösteriyor.

Bu pay ile ABD, Türkiye'nin en çok çelik ihraç ettiği pazar olarak öne çıkıyor.

ABD'nin bu konumunda son yıllarda da artan bir ivme kaydediliyordu. 2013 yılında Türkiye ABD'ye 778 milyon dolar değerinde çelik ihracatı yapıyordu. 2017'ye gelene kadar bu rakam yüzde 40 artışla 1,1 milyar dolar sınırını aştı.

IHS Global Trade Atlas verilerine göre ABD'nin çelik ithalatında Türkiye'nin payı ise yüzde 7 civarında.

AÇIKLAMAYI TRUMP YAPTI

ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin ithal çeliğe yüzde 25, alüminyuma ise yüzde 10 gümrük vergisi getireceğini açıklamıştı.

Trump'ın bu adımı Çin, Avrupa ve komşu ülke Kanada gibi başlıca ticaret ortaklarının misilleme yapması riski oluşturdu. Trump bu vergilerin resmi olarak gelecek hafta açıklanacağını belirtirken, Beyaz Saray yetkilileri hala çözüme kavuşturulması gereken bazı noktalar kaldığını söyledi.

ABD yönetimi kararın çelik sanayini korumak için alındığını belirtirken, karara karşı çıkanlar gümrük vergisinin istihdamı artırmakta başarısız olacağını ve Çin ile ticari gerilimi tırmandıracağını belirtiyor.

Trump, ABD'li çelik ve alüminyum üreticileriyle toplantısında sonra yaptığı açıklamada gümrük vergilerinin ayrıntılarının gelecek hafta açıklanacağını ifade ederek, "Çelik sektörümüzü ve alüminyum sektörümüzü tekrar inşa edeceğiz" dedi.

ALMAN ÇELİK BİRLİĞİ DE UYARDI

Son açıklamalardan biri de Alman Çelik Birliği'nden geldi. Alman çelik sanayisi, Avrupa Birliği'ni (AB) ABD'nin ithalat tarifeleriyle mücadeleye çağırdı.

Alman Çelik Birliği'nden yapılan açıklamada, Trump'ın çelik ithalatına ek gümrük vergisi uygulama kararının Dünya Ticaret Örgütü'nün (DTÖ) kurallarını ihlal ettiğine vurgu yapıldı.

Birlik, ABD'nin korumacı bir gümrük bariyeri oluşturduğunu, AB'nin de DTÖ'nün enstrümanları ile buna karşı bir süreç oluşturması gerektiğini belirtti.

Trump, 1 Ocak 1995’ten beri varlığını sürdüren 164 üye ülkeye sahip DTÖ'yü felaket olarak nitelendiriyor. DTÖ'yü sert bir şekilde eleştiren Trump, "DTÖ bir felaket. Bizim ticarette iyi olmamızı imkansız hale getiriyor. Davaları kaybediyoruz, hakimlerimiz yok" demişti.

ABD Donald Trump ithalat çelik ek vergi TOYOTA alüminyum